Jag har samlat ihop lite fakta om tänder. Allt material är hämtat från folktandvårdens avdelning om barn i deras "uppslagsverk".
Mjölktänder
Mjölktänderna börjar synas någon gång efter att barnet blivit ett halvår. Tänderna bildas redan när ditt barn ligger i magen, och växer sedan till sig i käken innan de kommer fram. Men alla barn håller sin personliga takt. Oftast kommer framtänderna i underkäken först. När alla framtänder är på plats börjar kindtänderna dyka upp. Men om det passar ditt barns mun att släppa fram dem i en annan ordning är det inget ovanligt. Allt som allt får man 20 mjölktänder, 10 i vardera käke. De brukar ha kommit fram vid två och ett halvt, eller tre års ålder. Men liksom det mesta varierar även det mellan olika barn. Det händer att barn blir sjuka samtidigt som de får tänder. Men om det beror på tänderna, eller på att de blivit smittade av något just då, vet man inte säkert. Vissa säger att tändernas frambrott inte har något samband med febertoppar eller diarré. Men många föräldrar berättar att deras barn fått lite feber varje gång en tand varit på väg. När tänderna börjar komma fram kliar det förfärligt. Liksom hundvalpar och kattungar behöver små barn bita av sig på något. Stoppa gärna in ett finger i munnen på ditt barn om han eller hon gnäller (och du tror att det beror på tänderna). Gnugga tandköttet lite grann så känns det bättre.
Tandkräm
Om ditt barn bara har fått en eller två tänder ska du inte använda tandkräm. Men redan när den första kindtanden dyker upp kan du dela med dig av fluortandkrämen. Om smaken är för stark är barntandkräm ett bra alternativ, eftersom den är mildare. Ett bra mått på mängden tandkräm är barnets lillfingernagel. Den växer ju i takt med att barnet blir större. Skulle du smeta tandkräm längs hela borsten blir det alldeles för starkt för en liten mun. Och med tanke på att små barn inte kan spotta är det ganska orättvist.
Napp o tumme
Napp är ett bättre alternativ för tänderna, även om tummen kan verka naturligare. Det är mer kraft i tummen, vilket gör att den lättare formar tandraderna så att barnet riskerar att få ett öppet bett. Dessutom suger barnet oftare och längre på tumme än på napp. Tummen finns ju alltid med, både i sandlådan och på dagis. De allra flesta barn har ett naturligt sugbehov tills de är ungefär ett år gamla. Om de sedan fortsätter suga på napp eller tumme är det bara av gammal vana. Du är alltså inte på något sätt elak mot dina barn om du vänjer dem av med napp vid ett års ålder.
Om barnet har sugit mycket på napp, eller framför allt på tummen, blir det lätt en öppning längst fram. Framtänderna i de båda käkarna möts helt enkelt inte. Då har barnet ett <i>öppet bett</i>. Upptäcker du att ditt barns bett håller på att förändras, försök förmå honom eller henne att sluta med nappen eller tummen. Gör du det innan barnet är två år går bettet ofta tillbaka automatiskt.
Skadad tand
En mjölktand som har blivit utslagen ska du absolut inte försöka sätta tillbaka. Då kan det bli märken eller skador på den permanenta tanden som väntar i tandköttet. Men se till att barnet kommer till Folktandvården med en gång så att vi kan kontrollera att inget har hänt med munnen i övrigt. De flesta barn deltar i mer eller mindre vilda lekar och slår av flisor i mjölktänderna. Som regel är det ofarligt. Men du kan aldrig vara säker på att munnen är oskadd, så kom gärna till Folktandvården för säkerhets skull. Allra viktigast är det om du märker att tanden blivit mörkare i färgen sedan ditt barn slog i den. Vi kan också hjälpa till med att slipa till tanden om den blivit vass, så att barnet inte gör sig illa på tungan.
Godis och socker
Du behöver inte förbjuda godis, men det är bra att ge barnet goda vanor. Lördagsgodis som man slukar i ett nafs mår man inte dåligt av (inte i munnen i alla fall). Blir det däremot en vana att äta godis ofta börjar tänderna fara illa. Men det är ett tufft jobb att vara tandpolis. Om du inte orkar stå emot gnällattackerna i affären, köp hellre en liten leksak än en tablettask. Honung innehåller socker precis som godis, kakor, saft och läsk, och är därför lika farligt för tänderna som godis om man småäter det hela tiden. Russin och juice, sockrade frukostflingor, torkad frukt och färdigblandad chokladdryck är annan mat som döljer socker. Men ät det som är gott. Tänk bara på att inte göra det för jämnan.
Permanenta tänder
Hos vissa barn växer den permanenta tanden ut på två dagar efter att mjölktanden har lossnat, och för andra kan det ta flera månader. Om en mjölktand lossnar av sig själv kan man nästan alltid se eller känna den permanenta tanden i tandköttet. Vilket är fullkomligt logiskt eftersom det var den som knuffade ut mjölktanden. När de 20 mjölktänderna lossnar får man i stället 32 permanenta tänder. Men de kommer i omgångar. Vid 11-13 års ålder har man 28 tänder. Sedan kommer visdomständerna längst bak i käken någon gång mellan 18 och 25. Men hos vissa kommer de inte förrän i 30-årsåldern och var fjärde svensk saknar någon av de fyra visdomständerna. Som tur är klarar man sig utmärkt utan.
Källa: Folktandvården