Förkylningsvaccinet - finns det?
Publicerad: 2003-12-07
Med en lätt överslagsräkning drabbas varje människa av ungefär 200 förkylningar på en livstid. För samhällets del leder detta till stora ekonomiska konsekvenser då folk är hemma från jobbet antingen för att de är sjuka själva eller för att det vårda barn som är sjuka. Så varför finns då inget vaccin mot förkylning?
Varför blir barn oftare sjuka än vuxna? Varför måste man som förälder "räkna med" att ens barn kommer drabbas av många förkylningar när det börjar på dagis? Vaccinforskningen går framåt i en rasande fart och man pratar om att vaccinera mot Alzheimer, HIV och till och med rökning, så varför kan man inte hitta på ett vaccin mot förkylning?
Övre luftvägsinfektioner, eller förkylningar som vi säger i dagligt tal, drabbar människor i alla åldrar. Men framför allt är det något som drabbar barn under tre år. Under de första levnadsåren träffar barn på de vanliga smittämnena för första gången. De saknar då immunitet och blir sjuka. Äldre barn och vuxna har däremot en immunitet som skyddar dem. Dessutom söker små barn mycket kroppskontakt med varandra och med vuxna. Detta medför att de lätt blir smittade av förkylningsvirus och som regel sprider dem vidare. De får också oftare medicinsk hjälp för förkylningar och konsumerar mer antibiotika än människor i andra åldrar.
Ett barn i ett- till tvåårsåldern är i genomsnitt förkylt femtio dagar om året, vilket motsvarar sju åtta infektionsperioder per år. Därefter sjunker antalet förkylningsdagar ju äldre barnet blir, och när barnet är i fyraårsåldern är sjukdagarna nere i ungefär tjugofem dagar per år. Av dessa är 20 % förkylningsdagar då barnet är så sjukt att dess vardagsaktiviteter avsevärt påverkas.
Här följer några åtgärder som är lämpliga att vidta och införa rutinmässigt inom barnomsorgen:
-De pedagogiska programmen bör innehålla minst två timmars utevistelse varje dag.
-Skapa en rökfri miljö inom all barnomsorg.
-Ventilationen på daghem ska vara optimal. Inspektioner ska genomföras regelbundet.
-Förbättra hygienrutinerna.
Förkylningar orsakas av virus, och kan alltså inte behandlas med antibiotika. Däremot kan en del förkylningar övergå i bakterieinfektioner (t.ex öroninflammation, lunginflammation eller halsfluss) och då kan denna infektion behandlas med antibiotika.
Det finns 9 olika virus som orsakar förkylning, den särskilt vanligaste är Rhinovirus som orsakar ca 50% av alla förkylningar. Nästa stora virusgrupp är de sk Coronavirusen som står för mellan 5 och 15% av alla fall. Det finns andra virus också, t.ex Entero, Influenza C och RSV.
Små barn blir sjuka i förkylning ungefär 4-12 gånger på ett år, antalet förkylningar ökar när barnen vistas i barngrupper. Vuxna drabbas nånstans mellan 1 och 4 gånger, man ser en tydlig ökning bland vuxna som har mycket kontakt med små barn.
Med en lätt överslagsräkning drabbas varje människa av ungefär 200 förkylningar på en livstid. För samhällets del leder detta till stora ekonomiska konsekvenser då folk är hemma från jobbet antingen för att de är sjuka själva eller för att det vårda barn som är sjuka. Så varför finns då inget vaccin mot förkylning?
Det finns tre förklaringar till det, eller indirekt fyra:
-Förkylningsvirus ger inte bestående skydd (influensavaccin måste man ju ta varje år och ändå kan man inte garantera att man inte drabbas).
-Virus förändrar sin yta och maskerar sig för immunsystemet som därmed inte känner igen virus det egentligen redan "kan".
-Det finns många undertyper till de 9 förkylningsvirusen, bara Rhinoviruset har mer än 100 undertyper och Enteroviruset mer än 60.
-Det finns andra allvarligare virus, t.ex HIV, Malaria, TBC och Dengue. Det är vettigare att forska och utveckla vaccin på de områdena, eftersom de har högre dödlighet och är mer förödande.
Källor:
Forskning i Fokus, allmän föreläsning 2003-12-03 på MTC vid Karolinska Institutet med bland annat Professor Annika Linde, Smittskydssinstitutet.
Stockholms Läns Landstings
Barnrapporten
Skrivet av: Barnsidan
Lämna gärna en kommentar!
Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.