Barnsidan - Blodbrist under graviditeten
Meny

Aktuellt > Blodbrist under graviditeten

Blodbrist under graviditeten

Publicerad: 2019-09-19
Den vanligaste typen av blodbrist är den som är orsakad av brist på järn och det är också den som drabbar de flesta gravida eftersom det växande barnets behov av järn behöver tillgodoses av mamman. Här får du mer kunskap om blodbrist, järn, folsyra och vad du själv kan göra för att påverka dina järndepåer och folathalter.

Vad är blodbrist?

När du har för lite röda blodkroppar i blodet kallas det blodbrist. Brist på röda blodkroppar innebär att blodet har en för liten mängd hemoglobin (hb) vilket är ett ämne som behövs för att transportera syre till kroppens olika organ.

Symptom på blodbrist

Syre krävs för kroppens vitala funktioner, så blodbrist kan ge många olika typer av symptom. Vanliga symptom är trötthet, yrsel, andfåddhet, hjärtklappning och huvudvärk. Har blodbristen kommit smygande kan kroppen ha anpassat sig och symptomen är inte så framträdande även om blodbristen är stor.

Som gravid kontrolleras ditt blodvärde flera gånger under graviditeten.

Vad orsakar blodbrist?

Vanligast är blodbrist orsakat av blödning som leder till järnbrist eftersom de röda blodkropparna innehåller mycket järn. Det kallas järnbristanemi (anemi är latin för blodbrist). En vanlig orsak till blodförlust är riklig mens, men även sjukdomar som orsakar inre blödningar är vanligt vid blodbrist.

Blodbrist kan också i mer ovanliga fall bero på kroppens förmåga att uppta järnet i tarmen, på blodsjukdomar som t.ex. får blodkropparna att falla sönder eller på sjukdomar i benmärgen som gör att blodkroppar inte kan bildas som de ska.

Läs mer om orsaker till blodbrist här

Blodbrist utan varken blodförlust eller sjukdomar

För de flesta gravida är blodbristen dock varken kopplad till blodförlust eller sjukdomar utan på en järnbrist som beror på det växande barnets behov av järn som tär på mammans järndepåer.

Vid blodbrist orsakad av järnbrist så är det viktigt att fylla på järndepåerna med extra järn.

Varför behövs järn?

Järn är en förutsättning för att hemoglobin ska kunna produceras och hemoglobinet har i sin tur i uppgift att transportera syre och koldioxid i kroppen.

Allvarlig järnbrist hos barn kan påverka den mentala utvecklingen. Nyligen har forskare vid KI kunnat koppla ihop blodbrist under tidig graviditet med ADHD och autism hos barnet.

Järndepåerna

Kroppens järndepåer finns framförallt i benmärgen men även i levern och mjälten. Järnet kommer in i kroppen via maten vi äter. Upptaget av järn sker i tunntarmen och regleras av nivåerna i järndepåerna. Från tarmen kommer järnet ut i blodet som transporterar det till benmärgen där nya blodkroppar bildas. För en frisk person sker påfyllning och uttag ur järndepåerna i balans och inga extra järntillskott behövs.

Om man förlorar blod reagerar kroppen med att producera mer blodkroppar och då tas järnet från kroppens järndepåer. När depåerna är tömda kan inte tillräckligt med blodkroppar bildas och man har fått blodbrist. I allvarliga fall kan blodtransfusion behövas för att återställa balansen.

Vid graviditet tillgodoses barnets behov av järn av mamman och hennes järndepåer därför är det viktigt att se till att fylla på med järnrik mat under graviditeten så depåerna inte töms. Oftast räcker det inte med bra påfyllda depåer och järnrik kost och då kan man behöva ta extra järntillskott. Speciellt mot slutet av graviditeten när barnets tillväxt är stor och mammans egna depåer redan är ansträngda så kan extra tillskott av järn behövas.

På mödravården kontrolleras ditt hb (hemoglobinvärde) regelbundet och vid behov kommer barnmorskan säga till om du behöver extra järn.

Järn och järn

Det finns två sorters järn, hemjärn och icke-hemjärn. Kroppen kan enklast tillgodogöra sig hemjärn som finns i kött och blodprodukter. I vegetabiliska livsmedel finns enbart icke-hemjärn som kroppen inte tillgodogör sig lika effektivt. Upptaget av icke-hemjärn påverkas positivt av c-vitamin, fisk och kött men påverkas negativt av fytinsyra och polyfenoler som finns i bland annat te och kaffe. Äter du enbart vegetariskt är det extra viktigt att äta frukt och grönsaker för att minska risken att få järnbrist.

Folsyra och folatbrist

En annan komponent är folat som är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Folat behövs också för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten.

Folsyra är ett konstgjort framställt folat som kroppen lättare tar upp än folat.

De flesta kvinnor i fertil ålder lider brist på folat och rekommenderas därför ta extra tillskott - 400 mikrogram folsyra om dagen - för att minska risken ryggmärgsbråck hos fostret. Livsmedelsverket rekommenderar fortsatt folsyratillskott till och med vecka 12.

Så äter du järn- och folatrikt

Folat finns i baljväxter, gröna bladgrönsaker, kålväxter, bär, fullkornsprodukter och leverpastej (och lever men gravida bör ej äta lever).

Järn finns i störst mängd i kött, blod- och inälvsmat, men även i fisk, skaldjur och ägg. Järn finns också i vegetabiliska livsmedel t.ex. i fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter.

Mer övergripande kostråd finns på 1177 och även hos Livsmedelsverket.




Källa: Livsmedelsverket och 1177


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittioåtta med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook