Barnsidan - Skolan och kyrkan
Meny

Bloggar > Barnsidan > Skolan och kyrkan

Skolan och kyrkan

Publicerad: 2006-11-20
Är det mer värt att värna att traditioner än religionsfrihet? Eller varför sitter skolan och kyrkan så tajt ihop vid högtider och skolavslutningar?

Det lackar mot jul, advent och lucia står för dörren. Mysiga, stämningsfulla och högtidliga högtider. I många skolor och förskolor har man som vana att åka och se hur kyrkan förbereder sig för det stundande firandet av Jesus födelse. Barnen får lära sig ord som advent, jungfru och myrra. Dessförinnan har sexåringarna haft besök från kyrkan som berättar om livets stora högtider; dop, bröllop och begravning. Allt det är kanske jättebra - men varför lämnar det en konstig bismak?

Egentligen borde jag i min ambivalenta kristenhet jubla. Att besöka kyrkan, att förklara vem Jesus var och vilka värderingar i samhället som sprungit ur det kristna har jag inte tid till. Perfekt om nån annan kan fixa lite barnatro, kan man ju tycka? Men jag tycker nog inte det. Kyrkan skildes från staten för ett antal år sedan, varför sitter skolan (och även förskolan) och kyrkan ihop så tajt fortfarande?

Skolan ska vara en skola öppen för alla, jag tycker inte den är det när normalläget är att kyrkobesök ingår. När det är normalläget blir alla andra uppfattningar avvikelser. Och i religionsfrihetens namn har man rätt både att tro på vad man vill och att inte tvingas berätta med sin tro.

Därför är jag tveksam till ha skolavslutningar i kyrkan eller att personer från kyrkan kommer till  skolan och berättar om kyrkans högtider. Vad tycker du?

 

 


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiotre med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
A O (2006-11-22 22:07)
Jag menade det faktum att public schools inte får lära ut något om religioner i skolan vilket gör att barn bara får föräldrarnas religion itutade i sig. USA är jätte-religiöst - men som lärare får du knappt ens prata om religionsbakgrunderna till olika krig,. Detta för att inte någon religion ska förfördelas i undervisningen... Bra tanke att alla religioner ska behandlas lika, men resultatet av att inte lära ut alls blir okunskap och en övertygelse om att det bara är den egna religionen som är OK.

Ibland undrar jag om det är den digra religionsundervisningen som gjort Sverige så oreligiöst - när man lär sig att alla religioner tycker ungefär samma så kanske det inte är lika intressant att engagera sig i en specifik kyrka?
Cattis (2006-11-22 16:12)
A-O, hur menar du att man plockat bort religionen i allt i USA? Det känns väldigt långt från min bild av USA, där religionen präglar väldigt mycket. Att vara ateist i USA anses ofta mycket suspekt, och skulle du gå till val som ateist tror jag du har enormt svårt att bli vald till något ämbete.

Dock har man lagar som säger att om EN religion representeras i statliga sammanhang så har man rätt att kräva att även andra religioner får representeras. (Det har för övrigt skapat en del absurda effekter bland annat när kristna sekter med sjukt homofoba inriktningar kräver att få sätta upp monument med homofoba budskap osv).

Min inställning är i övrigt att det absolut är viktigt att lära sig om religioner i skolan, men det behöver inte betyda att man har avslutningar i kyrkan eller sjunger psalmer vid jul. Att sjunga psalmer är ju tex ett slags utövande av religion, och det känns inte ok för mig.

Studiebesök är något annat och kan ju vara väldigt bra.

Barnatro är inte alls viktigt för mig, jag ser gärna att mitt barns trygghet kommer från något som jag också kan tro på. Mänsklig kärlek tex.
A O (2006-11-21 13:42)
Jag tycker att det är lite kul att ha högtider i religiösa lokaler, bara man blandar. Jag tycker att det vore otäckt ifall sverige blev som USA, där man plockar bort religionen i allt. Det är svårt att beskriva världshistorien utan att prata om religiösa inriktningar. Okunskap är en ypperlig grogrund för fördomar när man inte har någon fakta.
Och jag tycker absolut att man ska ha kyrkobesök på dagordningen! Utan studiebesöken i högstadiet så hade min religionskunskap bara varit färgad av min pingstvän till religionslärare. Det var skitkul att vara med på lite judiska gudstjänster och sånt.
Sen om det är avslutningar eller inte spelar inte mig så stor roll. Men jag har inget emot det, om det är de högtidslokaler som finns tillgängliga.
Barnsidan (2006-11-21 10:29)
självklart ska man få information/kunskap om alla världsreligionerna - det får man väl i religionsundervisningen? Det tycker jag är bra och självklart. Men har man skolavslutning och kyrkobesök som en del av religionsundervisningen?
Stina G (2006-11-21 08:34)
Jag håller med AO, ge information om alla de stora religonerna. Att ha grundläggande kunskaper om dem tycker jag tillhör allmänbildningen. Dessutom, inslaget i skolan är lutheranskt, inte allmänkristet.
Högtiderna bör firas i lokaler som inte tillhör någon religion. På dagis frågade personalen om hur vi ställde oss till religösa aktiviteter och inslag. På skolan har ingen frågat, kanske inbillar sig personalen att de är opåverkade?
Barnsidan (2006-11-20 23:04)
Jag tycker det borde vara lättare att ta bort de inslagen - det finns ju även folk som inte tror på något alls. Även de ska i religionsfrihetens namn inte behöva berätta om sin icke-tro.
A O (2006-11-20 15:36)
Min stora fråga är varför man inte lägger till andra religioner. Jag har inget emot att man firar avslutningen i en kyrka, men jag tycker att det vore på sin plats med lite muslimska/judiska/buddistiska låtar också...
Felet är väl enkelspårigheten, alla religiösa inriktningar borde bjudas in.
Nallivver (2006-11-20 15:24)
En intressant frågeställning som tycks vara aktuellt två gånger om året. Inför skolavstlutningarna på sommaren och när julfirandet närmar sig.
Har själv reagerat mot att barnomsorgen och kyrkan tycks stå så nära varandra.
I sig ser jag inget fel i att barnen får ta del av de kristeliga historierna kring våra helger. Det går inte att förneka att vårt svenska kulturarv är starkt förknippat med den kristeliga tron.
Vad som däremot stör mig är att det är en ensidighet i vad våra barn får ta del av.
Julbesöken i kyrkan begränsas inte till att höra om Jesus fördelse och dess koppling till att vi firar jul utan det ska automatiskt också läggas in nån liten barnanpassad minipredikan med tillhörande bön och psalmsång.

Det ligger i sakens natur att religonförespråkare behöver få tillgång till barn för att kunna indoktinera dem i sina tankar och ideér för att kunna föra religionen vidare.
I sig har jag som sagt inget emot att barnen får ta del av religion genom skola/ barnomsorg men det minsta man då kan begära tycker jag är att de får tillgång till en nyanserad bild. Genom att bara ge kristna förespråkare tillgång till våra barn ges de inte någon chans att utvecka några andra tankar än just de kristliga.

Att barn är lättpåverkade är inget nytt och därför tycker jag också att det i religionsfrihetens namn borde vara antingen eller.
Antingen hålls våra barn borta från otilbörlig påverkan genom myndigeterna eller så ges de chansen att få ta del av olika världsuppfattningar.
Vi lever i ett mångkulturellt samhälle och utbudet är stort. Varför då inte bjuda våra barn på lita olika delar av det oerhörda smörgåsbord som finns vad gäller religon, kultur och världuppfattningar?


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook