Barnsidan - Den som inte röstar har sen ingen rätt att klaga
Meny

Bloggar > Barnsidan > Den som inte röstar har sen ingen rätt att klaga

Den som inte röstar har sen ingen rätt att klaga

Publicerad: 2006-09-16
Se till att gå och rösta på söndag. Allt annat är oacceptabelt om du tror på demokrati.

Jag kan inte fatta varför valdeltagandet är så lågt. I år räknar man med att siffran kommer hamna under 80%. Mer än en femtedel av de röstberättigade kommer alltså inte rösta. Det tycker jag är skandal. Tycker man inte att det är "värt det" att gå och rösta så tycker man alltså inte att demokrati är nåt att ha eller kämpa för?

För mig är det obegripligt att inte gå och rösta. Tycker man att alla partier suger så röstar man blankt. En blank röst är också en röst. Och en kraftig signal om att politiken inte funkar och det behövs nya vindar, nya tankar och nya krafter. Men ligger man kvar hemma istället för att rösta så sänder man ingen signal alls. Därmed bör man heller inte hålla på och klaga sen över hur politikerna styr och ställer och hur dåligt allting är.

Imorgon går vi hela familjen till vallokalen. Det kommer bli som en liten utflykt för att fira demokratin. Det känns viktigt att få barnen att förstå att politik och demokrati är grundläggande viktiga saker. Jag tror att det är bra att visa dem lite Bamselogik, dvs att även fast man bara en av väldigt många så har man en möjlighet att påverka och göra sin röst hörd. Soffliggare är dåliga föredömen för sina barn.


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiosju med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Barnsidan (2006-09-20 08:49)
Tova, jag förstår inte skillnaden... Det blir väl ingen skillnad om man säger vetskap eller kunskap? Skulle det vara "bättre" att vara utan vetskap än utan kunskap??
Mary Lou (2006-09-19 14:59)
Jag tror att många var besvikna på Göran Persson och socialdemokraterna. Men samtidigt kände de sig inte hemma i alliansen. Så vad kunde de annat göra än stanna hemma?

Min mor röstade inte heller. Hon är sjuk och inte längre intresserad av omvärlden. Tack och lov har vi inte röstplikt som vissa länder. Att bara rösta på måfå tycker jag inte känns särskilt demokratiskt.

Så länge fler än 50% röstar tycker jag inte det känns som något "hån mot demokratin". Men om de flesta var ointresserade/övertygade om att politikerna inte brydde sig om dem, då vore det illa.
Barnsidan (2006-09-19 13:46)
kunskap är makt, så har det alltid varit.
hsirwall (2006-09-19 10:12)
Det är väl egentligen inte så konstigt att det är vänstern som förlorar på ett lågt valdeltagande? Inte heller är det särskilt överraskande att valdeltagandet är närapå 100% i moderatkretsar.

Vänsterpolitiken har ju historiskt sett värnat mer om de utsatta grupperna i samhället - om låginkomsttagare, utslagna, invandrare... Dessa personer skulle ha röstat på vänstern om de hade kunnat språket/nåtts av och förstått den politiska debatten. I moderatkretsar har det väl ändå, i alla fall historiskt sett, varit mest välborgade eller åtminstone välutbildade personer som utan problem har kunnat ta till sig politiken och insett vikten av att rösta?

Det är, precis som du skriver Mia, verkligen ett hån mot demokratin när de människor som verkligen behöver hjälp av samhället, inte utnyttjar sin rätt att påverka hur den hjälpen ska se ut.
Barnsidan (2006-09-18 09:46)
om valdeltagandet var lika i alla poltiska läger så var det väl en sak, men som det varit historiskt så är det de på vänsterkanten som förlorar mest på ett lågt valdeltagande. Och det är ju ett hot/hån mot demokratin. I moderatkretsar är det närapå 100% som röstar...
hsirwall (2006-09-18 09:12)
Ja, jag reagerade också på att "bara" 80% röstade, men samtidigt måste man ju tänka på vilka det är som inte röstar fast de får. Många invandrare t.ex. står utanför det svenska samhället - de kanske inte kan språket och har av den anledningen svårt att följa med i samhällsdebatten. Hur ska de kunna rösta?

För mig är det en självklarhet att rösta, trots att jag kände mig allt annat än säker på vad jag skulle rösta på och varför. Men jag är också av den uppfattningen att om man inte bryr sig om att rösta har man heller inte någon rätt att klaga. Så - alla som är röstberättigade och inte har några andra skäl till att låta bli att rösta än ren lathet och oengagemang - de borde skämmas tycker jag!
Mary Lou (2006-09-17 18:21)
Det är inte så lätt att veta vad man ska rösta på. Alla lovar guld och gröna skogar, men varifrån ska de ta't?

Alla vill tydligen Sveriges bästa, och inte vet jag vem som har rätt.

Blankrösterna räknas ihop med de ogiltiga, så jag undrar hur stor protest det egentligen är.

För mig skulle det vara mycket lättare om det var som i Schweiz, att man fick rösta i konkreta frågor. Fast just där är röstdeltagandet lågt. När folk får chansen att påverka tar de den inte.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook