Barnsidan - Hur kan det inte bli het debatt om aborträtten?
Meny

Bloggar > Barnsidan > Hur kan det inte bli het debatt om aborträtten?

Hur kan det inte bli het debatt om aborträtten?

Publicerad: 2006-03-27
Var fjärde graviditet slutar i abort

I Sverige har alla kvinnor rätt att göra abort fram till vecka 18 och efter bedömning av socialstyrelsen så kan även 21 veckor gamla foster aborteras. Med den medicinska vetenskapens hjälp kan många för tidigt födda barn räddas till alltmer drägliga liv. Den sena abortgränsen och den kritiska tidpunkten från vilken vecka barn kan räddas kommer närmare och närmare varandra. För någon vecka sedan kunde vi med hjälp av Lennart Nilssons nya tekniska underbilder se foster betydligt yngre än 18 veckor "le", blinka och sparka i livmodern.  

Alf Svensson slog sina påsar ihop med två forskare, Lars Hamberger och Kerstin Hedberg Nyqvist och skrev en debattartikel. Föga förvånande propagerar debattartikeln för sänkta gränser och inskränkningar i kvinnans rätt till fri abort. 

Abortfrågan borde kunna vara en brännhet potatis, men debatten blev knappt fingerljummen.

Kanske borde den övre abortgränsen diskuteras och omrevideras vartefter det görs framsteg i neonatalvården av riktigt tidigt födda barn? Kanske borde man diskutera från vilken vecka neonatalvården ska rädda liv? När blir det liv de räddar värt att leva? Kanske borde man diskutera mannens rättigheter och skyldigheter i abortfrågan? Ska en man som vill behålla barnet inte ha någon rätt alls på sin sida? Ska en pappa som blivit pappa högst ofrivilligt tvingas betala underhåll? Kanske man borde diskutera varför så många graviditeter behöver fortgå så länge som efter vecka 12?

Eftersom debatten nästan uteblev undrar man ju inte om folk i gemen är ganska nöjda med aborträtten såsom den ser ut idag och inte låter sig ledas av medicinska beskrivningar och bilder beklädda med känsloladdade ord? Kvinnan har rätt till sin kropp men även rätt att avsluta ett liv hon bär på. Att ta sig rätten att döda ett barn även som så bara ett embryo sker aldrig lättvindigt och efter vecka 18 gör ingen frisk människa det om hon inte är i en extremt utsatt situation (barnet är gravt skadat, barnet har blivit till under en våldtäkt t.ex). Kvinnans beslut ska inte, från samhällets sida, göras svårare med beskrivningar av hur hennes barn ler, känner smärta eller försöker kommunicera. Det emotionella och känsliga bör få fortsätta vara privat och individuellt. Det är därför samhällsdebatten uteblev.


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiofyra med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Erik Blatte (2009-05-16 09:44)
Nu begränsar vi aborträtten.

Sedan 1975 har svenska kvinnor aborterat 1 miljon svenskar.

Detta är ett kollektivt självmord.

Det kanske inte var en bra ide att ge kvinnorna all makt?

Vad bör göras?

För det första:
Om mannen vill föda barnet skall abort ej beviljas.

För det andra:
Begränsa aborträtten till 4 veckan.

För det tredje:
Inför 12% extra skatt till barnlösa
A O (2006-03-30 22:51)
Debatt... Det finns inte så mycket att debattera om. Jag tycker att du slår huvudet på spiken Tova.

Det låter som om ditt val var ett väldigt bra sådant.
Stina G (2006-03-29 11:00)
Varför blev det ingen debatt? För att Alf och kd anses ha så gott som ingen makt i dessa frågor. Det skulle nog se annorlunda ut om socialministern uttalade sig.
Emellanåt försöker man väga aborträtten mot andras kamp för att kunna få ett barn eller att få sitt barn att överleva. Det kan man inte göra. Lika lite ska man blanda ihop att en tidig abort är ett relativt lätt ingrepp medicinskt med att beslutet skulle vara lätt att ta eller lätt att glömma.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook