Barnsidan - Magont för feminismen tillbaka
Meny

Bloggar > Barnsidan > Magont för feminismen tillbaka

Magont för feminismen tillbaka

Publicerad: 2005-11-11
Nina Björk hade magont och lyckades väcka feminismen i hela kolumnistkåren.

Nina Björk menar att vi är på helt fel spår. Hon anade då inte hur rätt hon skulle få.

Kvinnorna är med rollen som yrkesarbetande fri från det som feministen Beauvoir fruktade; beroendet och immanensen. Svenska kvinnor är fria, men Nina menar att vi samtidigt har lite lite ont i magen när vi lämnar våra barn på dagis.

Vi måste inse att barn finns och tar tid. 6 timmars arbetsdag är målet.

Kd's Maria Larsson vill värva Nina till partiet. Feminister (med Petra Ulmanen och Linna Johansson) menar att att dagis är bra och nödvändigt för kvinnornas fortsatta frigörelse. Och behöver inte alls ge magont.  "hallå, Nina Björk! Läs Under det rosa täcket!!!" skriver Rebecka Edgren Aldén.

Maria Söderquist på expressen undrar varför det är så tabu att erkänna att en mammas omsorg är det bästa för barnen. Det bästa för barnen är enligt en färsk undersökning av Penelope Leach "Mamma är helt enkelt bäst för små barn."

Nina Björk svarar att det inte är feminismens mantel hon vill bli av med utan konsumtionshetsen. "Så tack för inbjudan, Maria Larsson, men den feministiska vägen leder trots allt fortfarande inte till kd."

I måndags skrev Malin Niwe i kolumnen "Det politiska är personligt" i DN om att all makt kostar. Både den officiella makt som idag oftast innehas av män (makt över pengar, status och arbete) men också den andra makten som kvinnor oftast fogar över - relationsmakten. Allmakt har ingen och kanske är det de som försöker sig på just det är de som har mest att lära.

Jag undrar om inte Niklas Ekdal har mycket rätt i när han säger att staten är schizofren. Å ena sidan har vi en föräldraförsäkring som medger att folk cementerar sig i könsroller och mallar ingen av oss vill behålla. Å andra sidan har vi ett barnomsorgssystem som lämnar väldigt lite utrymme för egna lösningar eller alternativ. Dagis är bra. Punkt. Det borde vara tvärtom att valfriheten kring barnomsorgen ökas medan föräldraförsäkringen individualiseras. "Staten ska inte bidra till magont vid dagislämning, till kvinnodiskriminering och till att undanhålla fäder från deras barn."

Ja, Nina vi var på fel spår när den feministiska debatten handlade om huruvida män är djur som egentligen bara ledde till hetsjakt på ledande genusforskare.

Nu är vi tillbaka där vi ska. Vi ska prata om frågorna som gör föräldraskap och frigörelse realistiskt.

Respekt Nina.


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugotre med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Stina G (2005-11-14 11:01)
Jag har tolkat Nina som att hon inte är för kvotering, utan för nytänkande.
Jag tror inte på kvotering, för det sätter de med små möjligheter (som resturangfamljen) i en svår situation. Jag tror däremot att många med större möjligheter och valfrihet kan göra mer för att få det som det vill.
Jag tänker på fd grannarna som väntar första barnet och köpt hus som säger att de gärna hade delat föräldratiden jämt men nu har de hus och inte råd. När jag frågar om de räknat noga på det så har de inte det, men de har inte råd. Jag tänker på förhållandet där han är chef och därför inte kan hämta/lämna på dagis alls medan frun går på knä av alla vardagsmåsten. Vi måste kunna tänka nytt, där chefer vissa dagar kan komma senare eller gå tidigare. Jag tänker på famlijen där hon är chef och som klarar av det. Jag tänker på de som skulle vilja turas om att jobba deltid under dagisåren, men tvekar för att de får mindre pengar till nöjen. Jag tänker på diskussionen med en chef som inser att han måste kunna planera att folk jobbar deltid för att behålla dem. Traditionen från årtionden tillbaka är man jobbar heltid. Han måste tänka nytt.
Att vara förälder till ett barn är, ur en synvinkel, ett 18-årsprojekt. Fördelningen av tid kan variera under dessa år, men jag tror många familjer skulle må bättre om snittet över flera år kunde bli jämnare.
Stina G (2005-11-11 12:49)
Jag håller med (och på) Nina Björk!
Jag hade tänkt att skriva ett inlägg i föräldraförsäkringstråden, men tar det här istället.
I någon mening har barn bara rättigheter och vi föräldrar skyldigheter - barn har rätt att ta plats och tid i sina föräldrars liv och i samhället.
När det gäller fördelning av tid med barnen, på jobbet och för sig själv tror jag många kan fixa mer valfrihet till sig själv med nuvarande system. Jag har träffat på en del som säger att de inte har möjlighet att dela f-ledighet lika, men de har inte räknat på det. Om man får ut 30-40% av lönen som föräldraledig så sjunker även skatten. I vårt fall började vi spara för att min man skulle kunna vara hemma, bilen fick stå i garaget och mat och bröd lagades hemma. Det var det värt.
Under föräldraledigheter och barnens först år när de är mycket sjuk och smittar en själv, har man mindre inkomst. Varför dra på sig ett jättelikt huslån just de åren? Varför stänga in sig i ett hörn med krav på två heltider och stress för varje sjukdag?


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook