Barnsidan - Män måste sluta hjälpa till hemma
Meny

Bloggar > Barnsidan > Män måste sluta hjälpa till hemma

Män måste sluta hjälpa till hemma

Publicerad: 2005-09-26
Jämställdhet - ett gigantiskt projekt
Jag har läst en intervju med Gunnar Andersson som är sociolog i Lund. Intervjun är ganska gammal (1998) men fortfarande högaktuell. "Vi har satt igång ett gigantiskt projekt" säger han om jämställdhetsarbetet och vilka hinder man möter när man på allvar vill få med männen i jämställdhetsarbetet. Ett av det största problemet är glappet mellan mäns och kvinnors förändringstakt. Kvinnor har i stor utsträckning redan omdefinierat sina liv och även börjat ställa krav på sina män att också ställa om. Men många män känner sig ambivalenta, osäkra i nya roller och undrar om det är värt att ändra sig. Tydligast ser man detta i reklamen (reklamen vill få oss osäkra för att välja just det annonserande företagets produkt) där män som skonats från tankar om huruvida de är attraktiva, har en snygg figur opch hänger med nu plötsligt finns med i högre grad.

Tre reaktioner
Gunnar Andersson menar att männen i huvudsak har reagerat på tre olika sätt
-De flesta är "ganska nöjda". De lever i hetrosexuella parförhållanden, "hjälper till" i hushållsarbetet, har inga problem med att umgås med kvinnor i yrket och de tar avstånd från våld.
-Nästa grupp är "ganska missnöjda" och anser att de drabbats av förändringarna förmodligen för att de har dåliga resurser att klara de nya kraven. De vill helst återgå till det gamla.
-Den minsta gruppen är den som vill ta jämställdhet på allvar, är feminister och ser framför sig ett friare och rikare liv för alla.

Männen förlorare
Män drabbas hårdare av sin egen livsstil jämfört med kvinnor. Det är främst män som håller på med pornografi, tar droger och är våldsamma. Fler män än kvinnor dör av hjärtinfarkt och cancer. Fler män än kvinnor är ensamma på ålderns höst, de bryter ihop om de blir arbetslösa och begår oftare självmord. Framförallt är det karriärslivsstilen som hindrar män att leva ett allsidigt liv.

Utmaning och risk
Att göra karriär där man förväntas prestera topprestationer är idag är inte möjligt om man samtidigt vill vara en god förälder. Gunnar Andersson som studerat vad som händer när båda de vuxna i en familj gör karriär menar att det då är kvinnan som bär upp helheten.

Arbetsgivare är dåliga på livsloppsteorier (dvs att man jobbar olika mycket beroende på vilken fas i livet man är) vilket drabbar jämställdheten eftersom män och kvinnor måste välja den enklaste (dvs den traditionella) vägen där mannen jobbar mer och kvinnan mindre. Kvinnan utsätter sig för risken att bli diskriminerad genom att vara den som tar ut mest föräldraledighet och VAB. Ofta sker dessa livsval under parollen "bäst för barnen", fast valen oftast passar chefen och kollegorna väldigt bra också...

Globaliseringen är också ett stort hinder för jämställdhet. De stora spelarna på världsmarknaden har männen på toppositioner och kvinnorna i hemmen. Och då blir det svårt för jämställda Sverige att stå emot konkurrensen.

Men givetvis måste dagens män fortsätta sitt förändringasarbete, de måste ta risken att leva med en tillfredsställd kvinna. Vilken risk är det som avses? Jo, män löper risk att bli förlöjligade när de för sin hustrus skull tar ansvar för hushållsbestyr och barn. Men män måste ändå våga eftersom alltfler kvinnor kräver ett jämställt samliv. Och män är vana vid konkurrens. Om kvinnan vill ha en annans sorts man måste de lära sig vinna hennes gunst på andra spelplaner. Många män känner sig som förlorare gentemot sina kvinnor, men även det menar Gunnar Andersson kan vara bra. För män är vana att syssla med idrott och där lär man sig ta förluster och vända det till något bra. Jämbördiga män kan ändå inte ha några föreställningar om att vinna jämt.

Nå, vilka vågar spela? Vilka män vågar satsa på att gå från "hjälper till" till "tar helhetsansvar"?

Manliga nätverket


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjutton med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Barnsidan (2005-09-27 23:31)
här är intervjun;
http://www.man-net.nu/jamsthet/GunnarA.htm
A O (2005-09-27 14:59)
Låter som om Gunnar Andersson är läsvärd:)
Jag vet inte hur himla bra jag och min ex är på den fronten. Vissa saker gör bara jag för att jag har bättre koll på pengar, t.ex. tar jag barnbidraget och köper (nästan) alla kläder, betalar försäkring och mer av aktiviteterna.
Men det skulle aldrig falla mig in att ringa och kolla om exet fixar allt under sina veckor. Det är klart att det blir bra (om än inte alltid som jag vill).
Det handlar väl om en ömsesidig respekt?
Stina G (2005-09-26 14:54)
Jag undrar också varför män och kvinnor "köper" spelet och varför vi andra till stor utsträckning "köper" att titta på. Jag vet några skilsmässor där detta har varit en anledning. Måste fundera.
Stina G (2005-09-26 14:26)
Barnsidan (2005-09-26 14:22)
ja just det, en del har fått ett bonusbarn fött samma årtionde som de själva. haha - fast oändligt sorgligt.

att kvinnorna går in i väggen är väl inte konstigt men jag fattar inte hur de männen klarar av att reduceras till "barn". borde inte det skada deras manlighet mer än att de hjälper sin hustru med vuxenansvaret?
Stina G (2005-09-26 14:07)
En del kvinnor vågar fullt ut, en del kvinnor vågar släppa tid till mannen men inte ansvaret. Jag vet flera förhållanden där mannen reducerats till ett stort barn som "hjälper till". Frun håller reda på hans kalender, hans allergimediciner, frågar vad det är i maten så att den diabetiske mannen kan äta, ringer och påminner inför varje fotbollsträning vad som ska med i packningen, fixar mat inför varje kväll hon är borta osv. Det gör frun till en trippelarbetare: egna jobbet, hushållet och mannen. Jag tror nog att en del utmattningsdepressioner bottnar i detta.
Både jag och min man är uppvuxna med karriärpappor som hade måttlig koll på läget. En av oss hade hemmamamma och den andra en dubbelarbetande. Vi insåg när vi flyttade ihop att vi inte kan ha det som dem, om vi vill vara rädda om varandra. Visst sker återfall, vi har både med oss uppväxt och omgivningens förväntningar i bagaget. Vi har verkligen fått jobba för att få en famlij som vi vill leva i och som barn får ta plats i. Tyvärr har vårt sätt att leva varit svårt att förstå för en del chefer, även jämnåriga sådana. Värst har min man haft det.
Barnsidan (2005-09-26 13:36)
om man ska tro den här Gunnar Andersson så ligger kvinnor före i förändringen - vi vågar mao redan.

jag tror att du längre man gjort en traditionell uppdelning så är det svårare att lita på att den andre klarar sitt ansvar - och då blir det nån konstig gisslansituation där ungarnas välmående står på spel.

har man delat rätt av från början är detta säkert ingen issue...
Stina G (2005-09-26 12:24)
Jag skulle vilja lägga till frågan: Vilka kvinnor vågar släppa kontrollen?
Vi var ett tjejgäng som träffades i helgen långt hemifrån. Vi ringde alla hem på någon gång per dag för att prata med familjen. Vissa pappor frågade vilka kläder barnen skulle ha och vad de kunde äta till lunch, medan andra pappor informerade att vinterjackan visade sig vara för liten och en ny var inhandlad eller att de skulle ut och tälta. Vi började diskuterade hur det hade blivit så. De ende vi kom fram till är att delat ansvar betyder att man måste lita på varandra och tänka en gång extra innan man lägger sig i.
Alla hade vi också släktingar och vänner som tyckte synd om pappan när han var barnledig, jobbade deltid eller dukade av bordet och oss mammor var det synd om när vi jobbade 100%, jobbade när barnet var sjukt eller inte hann baka matbröd. Att pappan ville vara hemma, att barnen har det bra även med pappan, att mamman mådda bra av att få koncentrera sig på jobbet verkade inte bita.
Till släkten säger jag att min man inte hjälper till, han ansvarar för att uppfostra sitt kromosonbidrag, för jag har nog med mitt bidrag :)


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook