I förmiddags var jag hemma på kända marker och fick plocka av mammas dignande vinbärsbuskar. Buskarna har av misstag hamnat bakom ett uthus och frodas något sagolikt. Förmodligen har man när tomten användes till fritidsboende grävt ner latrinen just där, för vinbären, smultronen och hallonen som växer där är helt overkliga. Stora och saftiga är bären och själva buskarna är manshöga. Barnen länsade hallonbuskarna och jag plockade vinbär - en halv ica-kasse blev det till slut (barnens tålamod tog slut före vinbären).
Nu har jag sockerfryst in hälften och gjort två härliga kolapajer av resten. Här kommer ett recept, ursprungligen från arla.
Kolapaj med röda vinbär
Pajdeg
Fyllning:
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop smör och mjöl. Häll i vattnet och arbeta till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm). Låt formen stå i kylen i ca 30 min. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajen i ca 10 min. Blanda grädde, sirap, socker och salt i en vid kastrull. Låt det koka utan lock till en simmig konsistens 20 min. Lägg vinbären i pajskalet och häll över smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt pajen kallna. Garnera med några vinbärsklasar och servera med vispad grädde eller glass.
Jordgubbar, hallon och blåbär - släng er i väggen. Bärens drottning är de glänsande röda vinbären.