Barnsidan - Nuts abouts nuts
Meny

Bloggar > Barnsidan > Nuts abouts nuts

Nuts abouts nuts

Publicerad: 2005-05-11
Jag älskar dessa nyttiga nötter, mandlar och fröer som man ska äta nuförtiden.

Men eftersom jag är björkpollenallergiker kan jag inte äta alla dessa läckerheter, precis som jag heller inte kan äta äpplen, plommon och andra stenfrukter. Det kallas korsallergi och beror på att vissa ämnen i t.ex. hasselnötter, stenfrukter och morot är lika de allergiframkallande ämnena hos björken.

Mandel kan vara problematiskt också, men skållande mandlar går bra. Under pågående pollensäsong äter jag inte äpplen alls, men när pollenhalterna är låga brukar jag kunna äta äpplet om det är välskalat och jag undviker kärnhuset.

Min favorit är cashewnöten, helst ska den vara orostad och osaltad, men även saltad och rostad går den ner. Cashewnöten är utväxten på en slags äppelliknande frukt som odlas i framförallt Sydamerika, Afrika och Indien. Jordnötter är också gott, även om jordnöten egentligen inte är en nöt utan faktiskt en baljväxt. Baljväxter är bönor och ärter och både rostade kikärter och sojabönor är riktigt, riktigt goda. Och helt säkra om man som jag reagerar på björkpollen – är du däremot allergisk mot gräs kan du också ha korsallergi mot baljväxter. Knepigt det där; här har du en fullständig lista på hur pollenallergierna kan ge upphov till korsreaktioner.

Pinjenötter ingår ofta i det italienska köket som jag älskar, men de kan jag också äta för pinjenöten är egentligen ett frö – fröet som finns i pinjekottar. Apropå frön så måste jag tipsa om rostade och saltade solrosfrön – det är så gott! Och fullproppat med omega3 som man borde lida brist på om man (som jag) äter fisk väldigt sällan. Och billigt är det! En påse kostar mindre än en tia – jämfört med pinjenötter som är helt jämförbara i smaken så kostar de bara en bråkdel. Fiffigt sätt att piffa upp en sallad med t.ex. Naturella solrosfrön är sagolika att ha i bröd eller i hemgjord müsli.

Vill du veta mer om nötter, fröer och mandlar; kolla här hur de alla hör ihop och har släktskap med både kryddor och frukter.

Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjutton med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Christopher (2005-05-11 21:32)
Glöm inte att whisky botar (jaja, förebygger då) cancer!
Tilia (2005-05-11 20:49)
Mandlar och många nötter är bra mot hjärtproblem. Tänk vad vetenskapen gått framåt på sistone! Mandlar, nötter, rödvin, kakao, lax, olivolja - bara massa godsaker!


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook