Barnsidan - Porr som självklarhet?
Meny

Bloggar > Barnsidan > Porr som självklarhet?

Porr som självklarhet?

Publicerad: 2005-01-25
Jag har följt ett otaligt antal diskussioner om porr på Aff, och det som sakta går upp för mig är hur många det är som anser att titta på porr är ett grundläggande behov som man liksom inte kan styra över.

Många är de kvinnor som ogillar att deras respektive tittar på porr och vill att de slutar. En del har män som slutar i och med detta. (Självklart finns det många män som från början inte är intresserade av porr, men då detta sällan skapar problem kommer de inte upp vid diskussionerna. Liksom det finns många förhållanden där båda konsumerar porr, tillsammans och enskilt.)

Men det jag funderar på är alla dessa förhållanden där antingen mannen öppet vägrar sluta, eller då han säger sig sluta med det för att sedan fortsätta i hemlighet.
Många gånger har kvinnor skrivit på "Fråga pappor" och frågat varför och hur de ska hantera detta. Vissa har bara "gnällt", andra har undrat, några är förtvivlade etc.
Svaren de ledsna/arga/oroliga kvinnorna får från papporna är nästan genomgående att "man kan ju inte tvinga någon att sluta titta", "nej det är fullt normalt att titta på massa porr" etc.
Alla tar alltså för givet att porr-skådande är ett grundläggande behov. Att oavsett vad ens partner tycker om det hela så är det för många en för stor uppoffring att sluta.
Men hallå - hur länge har det över huvud taget funnit porr att tillgå? Alltså mer än enstaka ristningar eller en enstaka bild på en kvinna i underkläder? Varför är en masskonsumtion av porr helt plötsligt fullständigt normalt och av så många fullständigt försvarbart?

Att porr är upphetsande för många förstår jag och vänder mig inte emot. Men varför _måste_ helt plötsligt så många ha det? Varför är det så många konsumenter som anser att det är ett grundläggande behov. Varför är det så oerhört viktigt att man inte anser att ens partners motvilja räcker som anledning att sluta?

Jag ser beskrivningar av män som porrsurfar halva natten - och dessa blir också försvarade. Som om det vore något fullständigt naturligt och helt grundläggande.
Men när blev ett mänskligt behov av att titta på porr i mängder? 5 år sedan? 10? 30? 50?
Så mycket längre kan det knappast vara med tanke på att det helt enkelt inte fanns att tillgå i större mängder då.

För att göra en parallell:
Choklad.
Att äta choklad är ju att tillfredställa en av våra ursprunliga drifter -matintag, likt att titta porr är att tillfredställa en annan - fortplantning.
Låt oss dock låtsas att tillverkningen av choklad i mångt och mycket sker under tveksamma former, dvs människor arbetar under tveksamma förhållande vid odling/tillverkning etc.
Om då någon var oroad för att dess respektive åt för mycket choklad - skulle då rådet vara att "det är en fullt naturlig drift", "det är inget man kan begära av någon annan att sluta med"? Eller är det inte så att om det behovet överskuggade annan hänsyn, inklusive hänsyn till ens partner, vore det då inte naturligt att kalla det för ett missbruk, och hantera det utifrån ett missbruk?
Liksom överkonsumtion av porr och/eller att se porr som något viktigare än vad ens partner tycker rimligen borde kallas för missbruk.

När blev konsumtion av porr viktigare än allt annat? När blev det så viktigt att det inte ens får ifrågasättas som behov?

Skrivet av: E S
Inflyttad till Stockholm sedan 7 år. Gift med en fantastisk man. Har ett arbete som är roligt och utmanade (precis som i platsannonserna...) fast är föräldrarledig just nu. Två ungar, en 5-åring och en ½-åring. Feminist. Nästan-AP. Funderare och ivrig debattör av allt möjligt... :-)


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiosex med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
A O (2005-01-26 08:53)
Svårt att ge kommentar på.
Jag gillar inte porr, dels p.g.a. tillverkningssättet, men också p.g.a. att de män jag varit med som nyttjat mycket porr har varit värdelösa älskare. Jag tänder inte på opersonlig teknikuppvisning, jag vill ha samspel och trygghet att testa saker för att man får lust... inte för att man sett någon annan göra.
Jag skulle verkligen vilja veta hur dessa människor tänkter som tycker att det är viktigt att få titta på porr. Varför liksom? Vad har de för begränsningar som inte jag har eftersom de behöver bilder på andra för att tillfredställa behov. Har de ingen fantasi?
Tilia (2005-01-25 09:20)
Tyvärr behöver vi inte låtsas - kakao odlas på plantager och plantageodling är ofta tveksam. I Elfenbenskusten arbetar barn på plantager under mycket svåra, ibland nästan slavliknande förhållanden.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook