Barnsidan - Vems fel är det att en kvinna blir våldtagen?
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Vems fel är det att en kvinna blir våldtagen?

Vems fel är det att en kvinna blir våldtagen?

Publicerad: 2005-11-21
Svaret kan verka enkelt

Svaret kan verka enkelt. Såklart är det gärningsmannen (-männen) som bär skulden. Ändå är det många som någonstans tycker att lättklädda tjejer, alkoholpåverkade tjejer och tjejer som går hem ensamma får skylla sig själva. Vi i Sverige är inte ensamma om det.

När antalet (i alla fall sett genom medias ögon) utomhusvåldtäkter ökar så får tjejerna tips om vilka vägar som är säkra, hur de kan försvara sig och hur man ska röra sig ute. Jag är rädd att jogga på andra platser än de där jag vet att det är upplyst och någorlunda mycket folk. Vintertid begränsar det mina joggingturer till att springa på cykelvägen bredvid den stora vägen. De flesta män är inte våldtäktsmän, men det drar alltid en isande rädsla genom kroppen när jag går hem från tåget med en man gående bakom. "För vem vet?" 

För att öka chanserna för fler fällande domar inrättar Stockholm en speciell akut för våldtagna kvinnor. Där ska bevis säkras för att få dit fler gärningsmän. Det är bra, det ger tydliga signaler att dessa kvinnor behöver hjälp. Men något är fel.

Borde inte debatten och handlingsplaner handla om vad det är för män som våldtar, istället för att se till att fler tjejer klarar sig undan dessa tickande bomber? Som många vet är det också en ansenlig mängd män som blir offer för mäns våld, men det gör det inte mer ok att kvinnor blir våldtagna. Är det inte dags att ifrågasätta varför dessa män får fortsätta som de gör? Är det inte dags att foka debatten på vilka mekanismer som gör dessa män så våldsamma att vi icke-våldsamma måste begränsa våra liv och vår frihet?

Lästips; Katarina Wennstams 'Flickan och skulden' samt 'En riktig våldtäktsman'

 

 


Skrivet av:
Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Mia Althoff (2005-12-05 08:34)
Mitt svar:
"Hela artikeln är som en öken av enfald. Inte en endaste oas av sunt förnuft. Inte ens en liten hägring."

Vart är faktan att underbygga det han påstår?
Mia Althoff (2005-12-03 21:05)
jag har ingen stans skrivit att det enda ska utesluta det andra. bara att det är tragiskt när det ENDA som kommer upp i dessa sammanhang är hur man skyddar sig.

Och PS - jag tycker nog att det skulle vara intressant att tänka sig omvänd bevisförning i vissa typer av mål (våldtäkt, barnmisshandel, människohandel osv).
Mary Lou (2005-12-03 16:52)
"Är det inte dags att ifrågasätta varför dessa män får fortsätta som de gör?"

Hur menar du att de FÅR? I många överfallsvåldtäkter får man inte fast mannen, vad ska samhället göra åt dem då? Det enda som kan göras är ju förebyggande, bättre belysning, undvika att gå ensam sent på ödsliga ställen, lära sig självförsvar. Tror inte dessa män är mottagliga för debattartiklar.

I andra fall kan inte våldtäkten bevisas och i ett rättssamhälle ska man hellre fria än fälla.

Gäller det "den vanlige hygglige killen" som ensam el med kompisar våldtar sin (fd) flickvän el tjejkompis, ja då är det kanske vi föräldrar som måste säga tydligt till sönerna vad som är ok och inte ok.

Men nu har jag inga söner så till min dotter säger jag att hon ska akta sig. Hellre begränsat livsrum än att hon ska bli våldtagen s a s för "rätten att slippa akta sig".

Dessutom tycker jag ALLA behöver lära sig att akta sig, både pojkar och flickor. Rån, överfall, att bli misshandlad bara för nöjes skull händer fler pojkar än flickor.

All heder åt dem som ägnar sig åt nattvandringar, jag förstår inte bara hur de orkar.

Att säga att man ska undvika att bli berusad och förlora kontrollen är faktiskt inte samma sak som att säga att den som är berusad och blir våldtagen får skylla sig själv.

De som vill och kan debattera gör det, de som vill göra något praktiskt gör det. Varför måste det ena ställas emot det andra?
Mia Althoff (2005-11-23 15:21)
ok, peace Tova :)
Mia Althoff (2005-11-23 14:10)
så du tycker att jag sitter på min häck och "ojar" mig över att världen är hemsk?

och jag har varken sagt att nattvandring är djupt tragiskt eller förlöjligat det.
Mia Althoff (2005-11-23 09:55)
men vilka växlar du drar Tova. Jag har inte förlöjligat ditt nattvandrande. Jag har inte förlöjligat att tjejer känns sig tvingade att gå självförsvarskurser och välja andra vägar att ta sig hem. Jag tycker att det är djupt tragiskt att man bara behandlar symptomen (t.ex nattvandrar, går på självförsvarkurser) när man OCKSÅ kan försöka reda ut vad som orsakar allt det onda.
A O (2005-11-23 08:49)
Grejen var väl att "man gör sig själv en björntjänst om man bara ...nattvandrar... när man OCKSÅ". Det betyder väl inte att nattvandringen är fel? Samhället behöver ju vara bra på båda sidor.

Jag gillar fryshusets lugna gatan-projekt. Det är ju dessutom mer inriktat på killmisshandel. Sharaf hjältar (ifrån fryshusets Electra) jobbar mer för kvinnorna och är ett bra exempel på att man kan få kvinnoförnedrande unga män att bli mer jämställda (man kör en ettårig utbildning i demokrati:) )
Mia Althoff (2005-11-22 22:50)
Jag tycker du ska fortsätta nattvandra Tova. Det kommer jag också göra, men jag kommer inte "nöja" mig med det utan tycka att kärnproblemet ska bearbetas också.

om man bara talar om att släcka bränder så blir det ju nånstans så att vi accepterar att det finns människor som begränsar vår frihet - men vi lär oss att skydda oss.

Engagerade föräldrar behövs! Både för att släcka bränder och för att ta uti med grundproblemet.
A O (2005-11-22 12:10)
Jag håller med. Det verkar ju på det hela taget smartare att lära barn hantera aggressioner på något annat sätt, så skyddar vi både de våldtagna/slagna kvinnorna och männen.
Mia Althoff (2005-11-22 11:01)
men gör man inte sig själv en björntjänst om man bara gör brandutryckningar (dvs går på självförsvarskurser, har fler mammor, pappor och poliser på stan etc etc ) när man kanske OCKSÅ borde ägna sig åt att släcka elden?

Hur tycker du att jag INTE pratar om den misshandel som drabbar pojkar?