Barnsidan - Varför ska barn springa ute om kvällarna?
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Varför ska barn springa ute om kvällarna?

Varför ska barn springa ute om kvällarna?

Publicerad: 2006-04-24
I Växjö har ett förslag från (v) fått känslorna i svall. Förslaget går ut på att det i kommunen efter klockan 23 ska vara utegångsförbud för barn under 15.

I Växjö har ett förslag från (v) fått känslorna i svall. Förslaget går ut på att det i kommunen efter klockan 23 ska vara utegångsförbud för barn under 15. Förslaget har mötts med ilska inte bara i Växjö utan runt om i landet. Förra veckan blev förslaget nedröstat.

Det finns säkert en massa juridiska teknikaliteter som gör att det är så lätt att rösta ner förslaget. Men vad jag inte förstår är varför folk blir så upprörda. Hur kan man bli arg, förbannad och frustrerad över ett förslag som enbart handlar om att skydda våra ungdomar?

Är man under 15 är man i mina ögon ett barn. Barn ska inte vara ute på nätterna, det är så lätt att de super sig fulla och hamnar i miljöer med kriminalitet och våld. Hur kan man bli förbannad på ett förslag som vill att barn hålls undan från såna risker? 


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Nallivver (2006-06-09 20:18)
Kan i och för sig hålla med om att många alltför unga ungdommar är ute och springer på klart olämpliga tider. Men, är det verkligen en politisk fråga? I första hand tycker jag det är föräldrarnas ansvar och då borde det vara vettigare att lägga resurserna på att få föräldrarna att hålla ordning på sina ungar istället. Att det sen absolut inte är en kommunalpolitisk fråga att inskränka rörelsefriheten och andra grundlagsskyddade fri och rättigheter är en annan fråga.
A O (2006-04-26 10:30)
P.S. Gick ifrån ilskan över förslaget - förslag man inte gillar är ju bara att rösta ned. Så jag förstår inte heller ilskan.
A O (2006-04-26 10:29)
Apropå Tova - jag ser också farorna för barn i dysfunktionella familjer - har en kompis som drog ut när mamman blev full, så slapp hon i alla fall bli hotad till livet. Om det var utegångsförbud skulle hon antingen levt med dödshoten (och ev. genomförande av hoten) eller tvingats kontakta polisen/soc. Undrar om barn klarar av att ta ansvaret för vilket som hjälper dem i det långa loppet, tror att de flesta barn i den sitsen skulle fortsätta vara rädda hemma. Eller hamna i ännu sämre lägen hemma hos någon annan de hoppats kunna lita på.
Mary Lou (2006-04-25 20:36)
Ja, jag tror det blivit svårt att upprätthålla i praktiken. Dels tycks inte polisen ens hinna med att komma när nån tagit inbrottstjuvar på bar gärning. Dels blir det väl en massa specialfall och undantag.

Men jag tycker inte det är något att bli arg över. Tänk så många fall av vandalisering, misshandel och djurplågeri där tonåringar ligger bakom. "Fåfäng gå lärer mycket ont", hette det förr. Förbudet skulle behövas både för att skydda tonåringarna själva och andra emot dem.

Kanske för att förbudet går stick i stäv mot föräldrarnas bestämmanderätt? Föräldrarna ska bestämma och om de låter sina tonåringar göra som de vill är det deras sak. Andra ska inte lägga sig i.

Jag tycker förstås att när man inte har några regler alls, just då låter man "de bråkiga" styra. Och jag kan inte se att de skötsamma skulle lida av att hålla sig inomhus efter kl 23 (det gäller ju yngre tonåringar, inte 18-åringar).
Mia Althoff (2006-04-24 23:06)
Jag förstår att förslaget inte gick igenom, det verkar dessutom egentligen inte ha stupat på lnäckfrågan - dvs hur vi skuyddar våra barn utan teknikaliteter om ordningslagar, kommunlagar, vem som kan betala polisen osv. Men det som förvånar mig är att gemene man blir så arga och ilskna.
A O (2006-04-24 22:12)
Kanske inte... Jag måste hålla med egentligen, det borde inte vara ett hemskt förslag, men jag vill i alla fall inte att sådana lagar införs.
Det känns som om friheten är i fara på något sätt som är hemskt obehagligt. Bara känsla?
Mia Althoff (2006-04-24 16:25)
Men, det var väl inte specialfallen som folk blev förbannade över. Och inte heller tror jag polisen skulle haffa en 14 åring om denne var i sällskap med någon vuxen...
A O (2006-04-24 15:54)
För att det begränsar allas frihet. Förslaget kanske låter bra som standard, men det finns så många specialfall...

Vad gör man om hela familjen är på fest hos grannen och 14-åringen vill gå hem själv? Eller när bioföreställningen slutar 22:30 och man måste hinna hem?