Barnsidan - Våldtäkter är skrapet på ytan
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Våldtäkter är skrapet på ytan

Våldtäkter är skrapet på ytan

Publicerad: 2006-06-13
Våldtäkter en ganska logisk följd av det samhälle vi lever i.

Igår presenterades åtalet mot "Hagamannen" Niklas Lindgren. Dessutom presenterades resultatet av den undersökning som han har genomgått för att utröna om han är eller varit psykiskt störd. Det som förskräcker många är att han har levt ett så vanligt liv och dessutom anses mentalt ha varit normal. Ändå har han begått så många fruktansvärda brott, i år efter år. Jag kan inte låta bli att undra om Hagamannen hade åkt dit fortare om det inte rådde så mycket gamla patriarkala strukturer inom polisen. Då hade vi kanske sluppit höra poliser säga "Du menar att en nybliven pappa som har ett sjukt barn skulle vara gärningsmannen" till vittnen som det visar sig i efterhand haft gåtans lösning i sin hand i 6 år.

Samtidigt är våldtäkter en ganska logisk följd av det samhälle vi lever i. På samma sätt som det i vissa kretsar (fortfarande!) frodas förnedrande skämt om judar, svarta och cp-skadade så finns det många grupperingar där det "höhö"-as friskt till skämt om blondiner och PMS-kärringar. Denna till synes oskyldiga jargong, de slentrianmässiga tillmälena och de sexistiska skämten är inte alls oskyldiga, utan både tecken på och grogrund för det kvinnofientliga samhälle vi lever i.

Jag menar inte att alla som drar plumpa skämt om blondiner är våldtäktsmän, men det säger något om personens syn på kvinnor som något lägre stående, någon man kan förringa och förlöjliga. Att ingen eller ett löjligt fåtal protesterar säger mycket om den verklighet vi lever i.

Kvinnor är i underläge, både fysiskt och ekonomiskt.  Att den kvinnofientliga kulturen inte på något sätt år på utdöende eller bara hittas "i vissa kretsar" utan även bland vanliga hyggliga familjefäder är minst lika hemskt som det faktum att Hagamannen kunde gå fri 8år utan en misstanke.

Vi lever i det samhälle vi förtjänar. Du och du och du kan göra något åt det.


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiosju med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Mary Lou (2006-06-22 11:51)
Den machokultur som förekommer t ex bland tonårskillar är skrämmande. Men inte mycket jag kan göra åt. Föräldrar till pojkar och i synnerhet papporna kan göra en del för att motverka den kvinnosyn (och manssyn!) som odlas där.

Öht så utgår machokulturen från att "en riktig man/kille" måste vara hård, tuff och se tjejer som byten. Att vara man betyder att INTE vara som en tjej el "käringaktig". Grunden är förakt för svaghet och kvinnlighet och rädsla för "bögaktighet".
A O (2006-06-14 16:09)
Tja, det finns ju faktiskt en möjlighet att medverka i att ändra opinionen. Jag tror att mycket vore vunnet om vi slutade med de där fejk-diskussionerna som avslutas med "Ja, ni vet ju hur de är, KARLAR/FRUNTIMMER *suck*.

Jag tror inte att min lätt autistiska lilla tjej-bekanta är den enda som tar sådana kommentarer på fullt allvar - det är liksom inte bra när folk får för sig att alla andra tycker att exempelvis alla av det motsatta könet är puckade och ska sättas på plats.

Det var ett sånt våldtäktsfall i Täby för några år sedan där en utvecklingsstörd kille genomförde det som killarna på skolan skämtade och skröt om - han slog halvt ihjäl en tjej och våldtog henne sen - för så skulle man ju göra?
Mary Lou (2006-06-14 14:56)
Nja, jag håller inte riktigt med. För det första, jag anser inte att Hagamannen var en "vanlig hygglig familjefar", även om det var vad folk trodde. Även om han inte är galen i lagens mening så måste han ha en psykisk störning el personlighetsstörning.

Och jag tycker inte alls att "vi vanliga" ska behöva ta på oss något ansvar för våldtäkter. Det är skillnad mellan att s a s tänka, känna och säga "fel saker" och att göra det. Ibland tycker jag att nästan alla skämt bygger på fördomar. Fördomar mot enfaldiga norrmän, snåla skottar, handelsresande, präster, elaka svärmödrar, slösaktiga fruar, alkoholtörstande gubbar, dumma blondiner. Jag kan låta bli att skratta åt dem men ska jag verkligen läxa upp skämtarna? Risken är att jag blir ansedd som en humorfri besserwisser utan att kunna påverka andra ett dugg.

Det finns ju folk som inte våldtar men rånar, bryter sig in och stjäl, misshandlar, slår ihjäl etc. Ska jag som medlem av "samhället" känna nån slags skuld el ansvar för det också?

Sen håller jag med om att just polisen borde fattat att faktiskt vem som helst kan vara en brottsling och inte strunta i tips som pekar på en "vanlig Svensson".
Mia Althoff (2006-06-14 10:20)
Men det är skillnad på ansvar och skuld. jag har ingen skuld i att det dras plumpa skämt, men jag har ett ansvar att säga till om jag tycker att de är förnedrande för någon.

Jag förstår att du har annat att tänka på Tova, man orkar inte vara tuff hela tiden. All styrka till dig och J.
Mia Althoff (2006-06-13 13:16)
alla kan inte göra allt, jag tror jag gör det jag kan.

jag menar inte att vi ska gå runt och misstänka vanliga killar nu, men vill vi inte ha ett samhälle där det är ok att driva med invandrare, kvinnor och handikappade (eftersom det bär upp den här ruttna synen) måste vi väl säga ifrån? Lååångt från alla gör det - de flesta garvar faktiskt med...