Barnsidan - Vackraste bären
Meny


Vackraste bären

Publicerad: 2005-08-05
Vilka är de bästa bären?

I förmiddags var jag hemma på kända marker och fick plocka av mammas dignande vinbärsbuskar. Buskarna har av misstag hamnat bakom ett uthus och frodas något sagolikt. Förmodligen har man när tomten användes till fritidsboende grävt ner latrinen just där, för vinbären, smultronen och hallonen som växer där är helt overkliga. Stora och saftiga är bären och själva buskarna är manshöga. Barnen länsade hallonbuskarna och jag plockade vinbär - en halv ica-kasse blev det till slut (barnens tålamod tog slut före vinbären).

Nu har jag sockerfryst in hälften och gjort två härliga kolapajer av resten. Här kommer ett recept, ursprungligen från arla.

Kolapaj med röda vinbär

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten

Fyllning:

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl sirap
  • 1 dl socker
  • 1 krm salt
  • 3-4 dl röda vinbär (kan nog funka med lingon också)

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop smör och mjöl. Häll i vattnet och arbeta till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm). Låt formen stå i kylen i ca 30 min. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajen i ca 10 min. Blanda grädde, sirap, socker och salt i en vid kastrull. Låt det koka utan lock till en simmig konsistens 20 min. Lägg vinbären i pajskalet och häll över smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt pajen kallna. Garnera med några vinbärsklasar och servera med vispad grädde eller glass.

Jordgubbar, hallon och blåbär - släng er i väggen. Bärens drottning är de glänsande röda vinbären.

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiotvå med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Lingling A (2005-08-12 11:50)
Haha, jordgubbar tröttnar jag aldrig på! Särskilt inte om jag råkar vara gravid; om jag sedan får en paket vispgrädde att bara hälla på och ett glas tokajer t ex till då är lyckan full.
Sylt däremot, nä, inte vinbär, inte gubbar eller hallon heller, påminner f mkt om div konstiga köpesyltar som innehåller allt möjlig.
Oj, vilken djupingtråd detta kan bli!
Lingling A (2005-08-05 22:59)
Nänänä, bästa bären om vi talar vinbär, det är VITA vinbär, ätes rakt av, underbart goda eller kan bli till utsökt vin ...
Annars säger jag bara hjorton och åkerbär ... eller solvarma, mogna björnbär vid en skånsk vitkalkad mur ...

(Annars kan man göra gott vin med inblandning av de röda vinbären också, men de måste blandas med svarta vinbär eller blåbär eller ngt)