Barnsidan - Snö, älskade snö
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Snö, älskade snö

Snö, älskade snö

Publicerad: 2005-03-02
Jag är skåning. Som sådan kan jag tillåta mig att älska snö. Den finns ju bara under en kort tid och sedan försvinner den igen. Helst skall det, förstås, vara den kalla, torra snön.

Faktum är att i år har vi haft en alldeles enastående vinter: Massor av snö på själva julafton som sedan försvann och lagom till sportlovet har det vräkt ner och ligger kvar ett bra tag! Underbart!

Sedan finns det förstås vissa effekter som är svåra att förklara för upplänningar. Som hur man kan promenera upp på en meterhög driva av kall torrsnö utan att sjunka ner mer än någon cm i snön. Förklaringen är att vinden packar snön. Det gäller alltså att skotta i tid.

En annan effekt är hur all snö efter ett tag har transporterats från åkrarna till vägarna. I skogslänen märker man aldrig det här: Det kommer snö, man plogar undan den och sedan är det väl bra?
Jo, men det fungerar inte så när det blåser. Plogbilen skapar en vall vid vägkanten. Ett perfekt ställe för snön att lägga sig till rätta på när det fyker för fullt. Alltså måste plogbilen köra där en gång till, bygga upp en litet högre vall som ger ännu bättre lä och så håller man på. Efter ett tag finns det alltså ingen snö kvar på åkrarna! Jag har en fantastisk bild från ovädren -79-80 som visar just detta: Det är ett flygfoto där man ser jordkokor på åkern men att vägskyltarna knappt sticker upp ur drivorna. När det yr som mest kan drivorna byggas upp på kanske 10 minuter efter att plogbilen har dragit förbi.

Fast just det tillhör det jag gillar med snöovädren! Man får en känsla för naturens krafter och det blir vackert! För en tid. Nu är det mars och i slutet av månaden förväntar jag mig att det blir det vår, blomsterprakt och fågelsång i Skåne!

Skrivet av: Christopher
Skåning som numera har mina killar varannan vecka, som så många andra skilda föräldrar. Jag har borgerliga värderingar, gillar mitt ingenjörsjobb och kommer gärna ut i naturen eller på golfbanan. Dessutom är jag monogam, plikttrogen och ordhållig, dvs en typisk tristnisse! Allmänheten varnas.... Mina killar är födda -94 och -97 och är inte nödvändigtvis som andra. Den äldste har högfungerande autism, ofta kallat Aspergers syndrom. Han är intelligent och har ett ordförråd som många gymnasister borde avundas honom, enligt en tidigare gymnasielärare. Han är lyckligast framför datorn. I och för sig kan du säkert prata med honom i en halvtimme utan att märka något konstigt alls - så länge du talar om det som intresserar honom! Den yngre är sen i sin utveckling av talet även om det går bra framåt numera. Han är en glad och social liten goding som charmar vem som helst! e-post: Mentat57@hotmail.com, men den kollar jag ganska sällan.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fjorton med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Annica Bark (2005-03-10 11:02)
Ja det klassas väl nästan som Norrland va?? ;)
Christopher (2005-03-02 22:05)
Klippan? Det är ju långt norrut! :-D
Annica Bark (2005-03-02 16:17)
Här där jag bor stannar det på kanterna, det mesta iaf. :D Men vist det blåser ju ut så himla mycket på vägarna igen. MEN ändå så även om det bara är någon cm som kommit så är det stora rubriker om kaos i Skåne. :D Men visst är det en förädisk del av landet man bor i, ett himla blåshål som gör vägarna hemska. Jag tror ju att man upplever kaoset på olika sätt var i Skåne man bor, precis som du skriver. Här i Klippan tex så är det nog inte lika mycket kaos som tex Neråt Malmö/Lund och dom trakterna där.
Christopher (2005-03-02 14:49)
Mja, varför det blir kaos var ju just det jag försökte förklara: Snön stannar inte vid vägkanten nar man har plogat undan den!

Just nu är det underbart här men kall snö och ett vackert landskap. Jag vet ju att det kommer att vara borta om någon vecka eller så!
Lingling A (2005-03-02 14:08)
I den del av Skåne jag är mest bekant med räcker det med ett par centimeter snö för att det ska bli kaos. Kommer det snö kommer den på tvären, tycks inte finnas några som helst mellanlägen. En släkting därnere brukar citera ett befäl från Arvidsjaur som kallats dit för att reda upp katastrofen och sa att det var det värsta han någonsin sett.
Annica Bark (2005-03-02 13:42)
Även om jag bor i skåne och vita vintrar tillhör ovanligheten så vill jag bara ha bort allt det vita nu, jag skulle inte alls ha nåt emot att bara ha vår och sommar året om. Nä jag hade inte alls saknat hösten och vintern. Men barnen de njuter och det gjorde jag med när jag var yngre och det var snö, men nu, näääää fy för det vita kalla och våta.
Det är ju som du skriver drivor i vägkanten och sen nada runt om, ja det kan ju vara en del på vägarna, men där man vill ha den finns den inte.
Sen såblir jag full i skratt när det snackas om snökaos här i Skåne, det hojtas om kaos redan när det bara kommit ett par cm snö för tusan! Och sen att det alltid kommer som en överraskning för oss i Skåne är också nåt jag undrar över, vad överraskning? Under vissa månader om året är risken stor att det kan komma snö så varför blir man då överraskad??
Lingling A (2005-03-02 09:34)
Jag har ett tips som jag tror vägverket missat: I åratal har folk uppe i Sverige och Norge vetat att sätter man upp gärsgårdar rätt utmed vägarna så bildas det virvlar som hjälper till att hålla dem snöfria.
F ö kan jag bara säga en sak, jag vägrar skånevintra!
När snön kommer brukar den inte vara njutbar heller.
(Lingling som med nöd och näppe undgick att fastna i stormen 76-77(?) och kom hem)