Barnsidan - Överreklamerade böcker
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Överreklamerade böcker

Överreklamerade böcker

Publicerad: 2005-05-26
Vad är det egentligen jag missar i Sagan om Ringen?
Det har sina sidor att ha ett barn i ettan och ett i tvåan.
Lästräning.
Om någon påstår att det är en njutning att lyssna på stapplande högläsning tror jag vederbörande ljuger... Egentligen tror jag ingen njuter av falsksjungande barnkörer heller, men de flesta skulle hellre dö än erkänna det...

Husets förstaklassare funkar hyfsat; hon väljer böcker på lagom nivå så det flyter på såpass bra att behåringen på benen inte krullar sig efter 30 sekunder.

Husets andraklassare, med ett ego som stundom tangerar Stålmannens, anser att "börja läsa" är för babies. Riktiga grabbar med hår på bröstet (nåja) väljer Böcker för Riktiga Grabbar.

Sålunda har han i tur och ordning hemfört tre st exemplar av Harry Potter, en bokserie vars volymer ökar i tjocklek exponentiellt.

Alla som inte hört en tuff nioåring stappla sig igenom "Dumbledore", "hippogriff" och "quidditch" kan göra sig en föreställning om hur det frestar på nerverna. Två sidor tar tio minuter att tröska igenom och möjligen är det det tempot som gör det, men jag fattar verkligen inte storheten i de där böckerna.

Småkul, javisst, men är det bara jag som till slut spyr på att höra idioten Malfoys tramsande och om den feta kusinen och hans töntiga morsa? Varför har ingen förvandlat dem till tre träskpaddor för länge sen? De är ju trollkarlar för tusan! Kommer puckona någonsin att bli förvandlade till träskpaddor - eller upptäcker HP att Malfoy egentligen är hans farsa som gömt sig i den skepnaden i 15 år? Och allt slutar i en härlig omfamning då allt gammal groll är förlåtet på sidan 2013 i sista volymen?

Nu senast kom Stålis hem med Sagan om Ringen...

Varför, o Fårskalle, säger jag till mig själv och dunkar huvudet i väggen klagade jag på Harry P? Harry P är ändå en sann njutning jämfört med Sagan om Ringen, en bok jag kände mig manad att läsa i tonåren enär jag kände mig som Conan Barbarens syrra, då jag inte läst och hänförts.

Jag kämpade tappert till cirka sidan 72 tror jag innan jag beslöt mig för att någon ju måste vara Conans syrra, stängde boken och med en suck av lättnad släppte ner den i bokinkastet på biblioteket.

Gubben kom ju aldrig nån vart! Hur är det öht möjligt att författa något som behöver en inledande förklaringsmodell till storyn på 30 (trettio) sidor? Och hur lyckades JRR skriva det där utan att somna över skrivmaskinen?

Sonen gav upp efter 1,5 sida så nu är det retur Harry P...

Måtte han snart få gå över till tyst läsning...

Skrivet av: annika60Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugo med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Christopher (2005-05-28 21:10)
Tova: Läste du dem på svenska? Jag har bara läst dem på engelska och har förstått att den gamla svenska översättningen lämnade mycket övrigt att önska!
annika60 (2005-05-27 23:03)
Kunde just tro det :-D
Christopher (2005-05-27 19:20)
Filmerna är OK. Litet ytliga kanske... :-)
annika60 (2005-05-27 18:09)
Ja antagligen är det något jag saknar *S*. Jag har hört flera gånger att det tar ett tag att komma in i Sagan om Ringen, men jag tyckte 70 sidor utan att det kändes roligare var nog..
Jag såg faktiskt första filmen, men somnade i mitten. ... Jag vaknade lite yrvaken efter en kvart men tyckte det gick rätt bra att hänga med ändå...
Christopher (2005-05-27 16:23)
Du missar mycket. Tolkiens verk tar ett tag att komma in i, det skall medges, men det är en rik och framför allt komplett värld han har skapat. Det är ju också mer eller mindre hans totala författargärning, inte en bok om året här inte. Den innehåller allegorier över mycket, som industrisamhället, makt, motivation och mycket annat allmängiltigt. I slutet av historien kan man också se förebudet om att allt som skiljer denna värld från vår egen håller på att försvinna.

Men visst, alla har inte samma smak!
Lingling A (2005-05-27 11:51)
Tja, falsksjungande barn brukar jag säga att man måste vara släkt med för att uppskatta - men (fasa) jag börjar ana att jag kan utveckla förmågan att uppskatta dem i små doser med åren ... HP & LOTR däremot ... kärlek vid första läsningen ... Men jag misstänker att det är ngt sinne man har eller inte har?
Jag har svårt för (distad) elgitarr istället :) och att titta på fotboll.
I tonåren bojkottade jag alla ungdomsböcker som luktade diskbänksrealism - om de inte verkade VÄLDIGT bra.
Tilia (2005-05-27 10:14)
Jag förstår det inte själv faktiskt. Jag har funderat över vilka fundamentala behov hos mig som tillfredsställs av trilogin om härskarringen, Harry Potter, Buffy the Vampire Slayer och Star Wars. Jag funderar på om det är urtyperna från myter och folksagor? Man kanske borde bli jungian?
hsirwall (2005-05-27 09:27)
Vad skönt att höra att jag inte är den enda som inte förstår Sagan om Ringen.. Läste första delen i min ungdom och guuud vad segt det var!! har försökt ytterligare en gång i vuxen ålder men gav upp. Filmen somnade jag till...

Har lika svårt att förstå hysterin kring Star Wars..