Barnsidan - Nyhetssvepet
Meny

Nyhetssvepet

Publicerad: 2005-06-01
Har skummat DN
De senaste dagarna har jag undrat om det inte är dags att byta dagstidning, från sega DN till poppigare SvD. SvD känns lite modernare, trots att de nu finns i samma kostym (tabloid), och DN är lite gubbigare på nåt sätt. Nåja, nog om det. Det här är vad jag snappat upp från nyhetsflödet.

Ett JAS-plan har störtat! Piloten mår bra. Men allvarligt, är det inte dags att lägga ner det här projektet? Jag vill då inte betala mer för det! Här kan jag hålla med F! om att det skulle vara intressant att analysera en del stora beslut med feministiska glasögon på.

Stackars Annika Östberg då. Hon har suttit i finkan i typ 30 år för polismord hennes snubbe gjorde. Och inte fick hon komma hem och sitta av sitt straff i ett svenskt fängelse nu heller. Jag tycker att hon borde ha sonat både för sina eventuella brott och sin snubbes, men nej. Den mördade polismannens döttrar är fortfarande lika hatiska och motsätter sig en deportering. Stackars Annika Östberg.

Bob Geldof drar ihop stjärnparad igen, och vill påverka G8-mötet i sommar att verka för skuldavskrivningar och handelsreformer för dagens U-länder, med en ny supergala. Totalsuccén Live Aid spelade in hur många miljoner som helst till fattiga och svältande i Afrika. Jag såg en jättesentimental tv-dokumentär från när de spelade in den gamla låten "Do they know it's i Christmas" med dagens popelit. Och det som främst slog mig var att alla som var med i orginaluppsättningen såg så gamla ut. Men om man betänker att det faktiskt är 20 år sen, så förstår man.

1 juni verkar kunna bli ett historiskt datum, från och med idag är Apoteket ('eventuellt' är nog bäst att sticka in med) utan sitt monopol, Barsebäck är stängt och det är förbjudet att röka på krogen.

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtioåtta med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
annika60 (2005-06-01 19:50)
Jag tänkte just gräva fram Metrolänken, men Christopher hann före... Jag tycker den kolumnen var befriande. Jag har alltid irriterat mig på att "stackars-Annika-kampanjen" framställer det hela som om kvinnan är oskyldig. Det är hon inte.
Däremot kan jag, som kolumnisten, tycka det vore humant att hon får fortsätta sitta av straffet nära sina anhöriga.

Sen håller jag även med Tilia om att det inte är rimligt att låta anhörigas hämndbegär styra nåd. Hämndkänslor är djuprtmänskliga, men det är ju för att inte låta "öga för öga" gälla vi skaffade oss ett rättsväsende...
Tilia (2005-06-01 17:28)
En sak är jag tveksam till apropå Annika Östberg, och det är att ha ett rättssystem där offren har så mycket att säga till om när det gäller straff och nåd. Det är rimligt att sätta straffsatser som i någon mån speglar det onda som gärningsmannen/kvinnan gjort offret, men sedan är det de fastställda straffsatserna som ska gälla och nåd ska utdömas enligt regler och av jurister/politiker (eventuellt).

Det är klart att polismannens döttrar hatar Östberg och helst skulle vilja se henne död, men det hämndbegäret får ta för stor plats i den anglosaxiska rättstraditionen anser jag.

Barsebäck- danskarna jublar tvåfalt: inget kärnkraftverk på andra sidan sundet (minns Ernst-Hugo i Riget) och finfina möjligheter att exportera smutsig kolkraft till Sverige.

Apotekets monopol upphör...a dream come true! :-)
Christopher (2005-06-01 16:44)
Tja, då får jag väl ta och tycka till litet då....
JAS-projektet är en enorm framgång rent tekniskt! Det finns inte många fjärdegenerationens stridsflygplan i luften över huvud taget. Israel lade ner sitt projekt, Eurofightern blev oerhört försenad och fördyrad. F22:an har helt andra specifikationer. JAS skulle kunna vara en stor exportframgång, men internationella flygplansaffärer är i mångt och mycket en fråga om politik snarare än affärer (utom för Frankrike...). Om JAS är dyr så får vi se det som en del av kostnaden för att stå utanför NATO.

Östberg kan visst anses ha sonat sitt brott men att hon skulle vara så oskyldig är inte självklart. Se t.ex. http://www.metro.se/site/metro/discuss/?entry_type=kolumn&entry_id=18192 för en annan syn på fallet.

Geldorfs engagemang och ärliga uppsåt betvivlar jag inte ett ögonblick. Däremot menar jag nog att Afrika skulle vara betydligt bättre betjänt av utbildning, särskilt för flickorna, handel, stöd till en fri press och ett demokratiskt system än nödhjälp i form av mat till fattiga.

Nerläggningen av Barsebäck innebär troligen att vi tvingas importera mera elekticitet. Jag hade ju hellre sett att man hade kunnat lägga ner Ignalina - det hade gjort mera för säkerheten!

Apoteksmonopolet gör staten sitt bästa för att försvara med näbbar och klor. Ylva Johanssons tolkning av domen var ju att bara de ser till att även utländska läkemedel får säljas så kan vi ha kvar monopolet! (s) förnekar sig inte.... Jag ser inget problem med att ha fristående apotek drivna av apotekare, så som vi hade före 1970.

Såja, nu har jag snart skrivit mer än bloggen.... :-)