Barnsidan - Minns freden
Meny

Minns freden

Publicerad: 2005-05-10

I dagarna minns världen freden 1945. Det officiella datumet är 8 maj i väst och 9 maj i Ryssland eftersom Stalin ville ha en egen ceremoni dagen efter, även om de sista tyska styrkorna faktiskt inte kapitulerade förrän 15 maj i nuvarande Slovenien.

Jag tror att det är svårt för oss att idag inse hur efterlängtat det var när kriget tog slut i Europa - i Asien tog det ju flera månader till. Nära 6 år av oavbrutet krig i vilket stora delar av Europa totalförstördes och antalet offer går helt enkelt inte att räkna. 50 miljoner? Ingen vet förstås men till slut blir talen så stora att de blir obegripliga. Om vi tar ett enda land, Polen, så räknar man med att drygt 6 miljoner människor dog där. Det blir ungefär 3.000 om dagen. Varje dag. I sex år. Bara i det landet. I USA ansågs det vara ett magiskt tal då man passerade 1.000 dödade soldater efter ett drygt år i Irak.

Den tyska krigsmaskinen maldes ner på östfronten, i det som har kallats "tyrannernas tvekamp". Visserligen fick vi fred -45, men för många stater byttes bara ett förtryck ut mot ett annat ända till 1989. Militärt sett besegrades nationalsocialismen på östfronten men vår frihet räddades av USA och Storbritannien. Hur stor Stalins intressesfär hade blivit utan västfronten kan man bara spekulera i. Det är värt att skänka en tanke till piloterna i RAF: "Sällan har så många haft så få att tacka för så mycket!". Det gäller oss också.

Av de tre stora segrarmakterna, USA, Storbritannien och Sovjetunionen, var det bara engelsmännen som stred hela tiden. De var bara de som gick i krig för att stoppa en aggressiv diktator utan att själva ha blivit attackerade. Sverige stod vid sidan om och gjorde så litet som möjligt.

Engelsmännen upprätthåller sin tradition även idag, när man bidrar till att befria Irak. Sverige upprätthåller sin tradition också.


Skrivet av: Christopher
Skåning som numera har mina killar varannan vecka, som så många andra skilda föräldrar. Jag har borgerliga värderingar, gillar mitt ingenjörsjobb och kommer gärna ut i naturen eller på golfbanan. Dessutom är jag monogam, plikttrogen och ordhållig, dvs en typisk tristnisse! Allmänheten varnas.... Mina killar är födda -94 och -97 och är inte nödvändigtvis som andra. Den äldste har högfungerande autism, ofta kallat Aspergers syndrom. Han är intelligent och har ett ordförråd som många gymnasister borde avundas honom, enligt en tidigare gymnasielärare. Han är lyckligast framför datorn. I och för sig kan du säkert prata med honom i en halvtimme utan att märka något konstigt alls - så länge du talar om det som intresserar honom! Den yngre är sen i sin utveckling av talet även om det går bra framåt numera. Han är en glad och social liten goding som charmar vem som helst! e-post: Mentat57@hotmail.com, men den kollar jag ganska sällan.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugosex med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Christopher (2005-05-10 17:44)
Jo, det är litet Europacentrerat att se 9 maj som freddagen, jag är medveten om det. Engelsmännen firar 60-årsminnet någon gång i juli, mitt mellan datumen för fred i Europa och Asien.

I dessa dagar då Stelintiden verkar få en renässans i Ryssland är det värt att minnas engelsmännens insats litet extra tycker jag.
Tilia (2005-05-10 10:39)
Jag såg slutet av BBC:s konsert till minne av krigsslutet där Vera Lynn medverkade. Det var så otroligt rörande när alla krigsveteranerna reste sig när hon kom in på scenen. Hon talade om hur hon drack ett glas champagne för att fira freden och tänkte på "the boys in Burma" som ännu inte fick komma hem. Och när jag hör We'll meet again får jag ofelbart tårar i ögonen.

Om du inte ännu sett den finlandssvenska krigsfilmen Framom främsta linjen kan jag rekommendera den. Kanske inte världens bästa rent filmiskt, men mycket intressant för den som intresserar sig för andra världskriget.