Barnsidan - Melankoli
Meny

Melankoli

Publicerad: 2005-08-29
om ett ord
Enligt mig är melankoli det vackraste ordet i det svenska språket. Det är mjukt, fyra stavelser (rätta mig om jag har fel, jag var sjuk den veckan vi lärde oss om stavelser i skolan) och har en underbar klang tack vare blandning av mjuka och hårda bokstäver.

Det är ganska svårt att hitta en exakt definition av melankoli och hittar man något så är det texter om psykologiska termer som googlas fram". Kort kan man säga att melankoli är en djupare form av depression som också kan bli kronisk. Ursprungligen är ordet grekiska för "svart galla" som var en av de fyra kroppsvätskorna (blod, slem, svar och gul galla). Hur kroppsvätskor kan kopplas ihop med melankoli kräver en lite längre utläggning om antik läkekonst.

I antiken och även innan dess sågs det mesta i naturen och världen som delar av fyra. Fyrtalet var den styrande principen enligt Pytagoréerna (yes, efter Pytagoras himself 580-500fKr). Universum bestod t.ex av jord, vatten, eld och luft. Människan (eller mannan *hrm*) styrdes av hjärna, hjärta, navel och fallos. Och livet indelades i ungdom, vuxenliv, deklination och ålderdom. Samma med väderstrecken, årstiderna och dagens tider. Mellan alla dessa delar av fyra etablerades kopplingar (konkordanser) som sedan utgjorde delar av de fyra olika mänskliga sinnelagen. T.ex var blod, vår, morgon, ungdom och luft kopplat till det sangviniska temperamentet. Den gula gallan var tillsammans med eld, middagstid och vuxenliv det flegmatiska temperamentet. Slemmet ansågs kallt som vatten och länkades samman med ålderdom, vinter och blev det koleriska temperamentet. Slutligen kopplades den svarta gallan ihop med jord, nordanvind och kväll och blev melankoli.

Min egen tolkning och innebörd har inga psykologiska aspekter och långt från baserad på hur de gamla grekerna delade in världen.

För mig är melankoli ett välsignat dystert tillstånd, ingen "sjukdom" eller vansinne. Det handlar om att livet går i moll, kanske lite osynligt i bakgrunden men icke desto mindre vackert eller trist. Det är ett tillstånd som gör människor extra intressanta.

"Min" melankoli sammanfattas i musik av t.ex Lalehs Live Tomorrow. Skaffa hela skivan så har du en underbar liten text i "Bostadsansökan". Sad Eyes av Josh Rouse på albumet "Nashville" som är en lång melankolisk upplevelse. Håkan Hellströms Hurricane Gilbert har inte så mycket drömskt eller vackert över sig, men orden är dyngsura av melankoli. First of the gang to die - Morrisey i klassisk Smiths-anda. Girlfriend in a coma skulle jag också kunna skriva, men den är riktigt stört omöjlig att få tag på. Kanske melankoli ändå sammanfattas allra bäst i Gary Jules tolkning av Tears for Fears gamla Mad World? (från världens mest melankoliska film Donnie Darko).

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiosex med siffror i fältet här