Barnsidan - Kvoterad föräldraledighet inte kontroversiellt
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Kvoterad föräldraledighet inte kontroversiellt

Kvoterad föräldraledighet inte kontroversiellt

Publicerad: 2005-06-10
Igår tittade jag på SVT's debattprogram "Sommardebatt".
Igår tittade jag på SVT's debattprogram "Sommardebatt" där regeringens utredare Karl-Petter Thorwaldsson samt föräldrarna Rebecka Edgren Aldén och Mattias Norin diskuterade ett kommande förslag om att dela föräldraförsäkringen i tre lika stora delar där en tredjedel blir överlåtningsbar.

Programledarna benämnde förslaget som "kontroversiellt". Men jag tycker att Mattias Norin som var satt att försvara den negativa hållningen (dvs mot kvotering) var den som verkade mest kontroversiell i sin inbitna föreställning om "valfrihet" som vi svenskar tror att vi har idag. Rebecka Edgren Aldén var kapabel att ge svar på tal när det kommer de problem som meningsmotståndarna brukar ta upp (t.ex amning, småföretagarnas sitaution, barns bästa). Och Karl-Petter Thorwaldsson kunde komma med intressanta fakta och iakttagelser från andra länder. T.ex är det så att mammor och pappor idag gömmer sig bakom ekonomiska argument för att sanktionera de ojämställda val de gjort, när det (enligt Karl-Petter) enbart handlar om inrotade könsroller. Och han kom snyggt runt debatten om vårdnadspeng när han berättade att i länder där man som mamma kan få en föräldrapeng för att själv ta hand om sitt barn istället för att gå tillbaka till arbete så minskar barnafödandet. För kvinnor med akademisk bakgrund gäller att hälften av dem avstår från att skaffa barn - de vill inte behöva välja mellan barn och karriär. I Sverige och övriga Norden har vi lyckats bra att skapa ett system där föräldrar kan kombinera arbete med föräldraskap. Men det kan bli bättre - och på kuppen kanske skiljsmässofrekvensen minskar och barnafödandet ökar ytterligare.

För bara ett år sedan hade både Rebecka och Karl-Petter framstått som rabiata som gärna offrar barns bästa för jämställdhet. Nu verkar opinionen ha vänt lite till kvoteringens fördel, folk på stan svarade att en tredjedelslösning nog skulle vara bra. Och Mattias Norins argument kändes stendöda.

Min slutsats av det hela är att det inte är så kontroversiellt längre att vara för en tredjedelskvoterad föräldraförsäkring. Det som är kontroversiellt är att sanktionera ett system som är dåligt för barnen, mammorna och papporna.

"Sommardebatt" - kika på gamla program


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiofem med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Mia Althoff (2005-06-10 20:48)
Som jag har förstått föräldraförsäkringen så är den ett erbjudande från statens sida. Det står vem som helst fritt att både vara hemma hur mycket man vill - men det är kanske naivt att tro att "nån annan" ska bekosta det? Jag vill att mina skattepengar ska gå till ett system som innebär verklig valfrihet.

Just det, om opinionen skulle jag säga det att jag inte vet den aktuella siffran för hur många som vill ha en tredelad föräldraförsäkring och hur många som inte vill det. Men i programmet sa de också att försäkringskassan (eller vem nu avsändaren var, kommer ej ihåg) skulle rikta sina kampanjer mot kvinnor, för tydligen är motståndet större bland mammor än bland pappor. Samtidigt är det pappor och har ett reelt val att välja mellan att vara hemma med barnen eller ej. Mammor har inte riktigt den valmöjligheter - i praktiken.

Om du går in på programmets sida så kan du kika på debatten - riktigt intressant!
A O (2005-06-10 17:48)
Det som är trist är väl att man inte gjorde föräldraförsäkringen individuell redan när man ändrade mammaledigheten till föräldraledighet.Det är alltid jobbigare att ta bort denna typ av möjlighet att överlåta om den någonsin har funnits.
Christopher (2005-06-10 16:39)
Självklart är det kontroversiellt att föreslå ytterligare detaljregleringar i människors liv. Eller rättare sagt, det borde vara det men i den mentala enpartistaten Sverige är det kanske inte det längre?

Bland media är det kanske vanligt att förespråka något sådant men bland svenskarna i gemen är det väl 80-85% som är negativa till idén med ytterligare kvotering? Att inte låta föräldrarna få bedöma hur de vill styra sin egen vardag måste definitivt vara ett dåligt system.
A O (2005-06-10 16:16)
Det är skönt att det börjar vända. Jag tror att varje förälder och framför allt alla barn mår bra av att få tid tillsammans unta någon annan vuxen som täcker upp.

Det trista med Mattias Norin är väl att man kan anta att han blir en rabiat antifeminist den dagen han separerar och exfrun blir boendeförälder för barnen. Då är det feministernas fel att han förlorar barnen (det beror bara på att kvinnor blir bättre behandlade som föräldrar i rätten), inte hans fel som valt bort barnen fram till separationen...