Barnsidan - Katrina and the waves
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Katrina and the waves

Katrina and the waves

Publicerad: 2005-08-31
vad kommer i spåren av en jätteorkan?
USAs sydkust är en riktig orkanmagnet med sitt läge vid den Mexikanska Golfen (lagom avstånd från ekvatorn) där havsvattentemperaturen under sensommar och tidig höst tillsammans med varm och fuktig luft är gynnsam för uppkomsten av orkaner. Orkanen rör sig snabbt när den är ute på öppet vatten men så fort den når land kyls luften av och orkanen mattas av. Men då är skadan skedd. Förstörelsen efter en orkan mäts i den femgradiga Saffir-Simpson-skalan där kategori 5 är den mest katastrofala. Kategori 5 innebär vindar på minst 70 meter i sekunden. Den sveper med sig alla träd och hustak och mindre byggnader kan blåsa omkull. Flodvågor på över 5 meter och översvämningar är också att vänta av en kategori 5-orkan.

Vad jag förstår var Katrina aldrig graderad som en femma, utan "bara" en fyra med 67 meter i sekunden när den svepte in över fastlandet i staten Louisiana... (rätta mig om jag har fel)

Sydkusten i USA är en katastrofzon, miljontals har evakuerats, vattnet stiger än och ett hundratal människor uppges att dött i orkanens framfart. De materiella skadorna är ofattbara och upprensningsarbetet kommer ta månader och kosta ofattbara pengar.

Naturen är grym. Eller?

Ska man tro på miljöexperterna och klimatforskarna har vi oss själva att skylla som ställt världen i obalans med eldning av fossila bränslen som satt igång västhuseffekten. Här i Europa har vi sett det i andra naturkatastrofer i Portugals skogsbränder och Alpernas översvämningar.

Oljepriset steg i höjden då de flesta oljeriggar i mexikanska golfen är satta ur spel av orkanen och dess efterdyningar. Men USA släpper på av sin oljereserv och saudierna lovar att öka på produktionen - och priset är nu nere under 70 dollar fatet.

Så nu är allt är frid och fröjd igen...? Om jag bodde i New Orleans skulle jag nog hellre se att USA skrev på Kyoto-avtalet.

Läs mer om orkaner och global uppvärmning. Kolla också amerikansk orkaninformation på NOAA

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugotvå med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Tilia (2005-08-31 15:34)
Do you know what it means to miss New Orleans?

Jag ställer mig tveksam till att Katrina går att koppla till växthuseffekten, även om jag kan tycka det är rimligt att dra ner på koldioxidutsläppen ändå och hitta alternativ till oljan (kärnkraft där det går).

Många forskare säger att det inte finns några bevis för att de mätbara förändringarna verkligen beror på människan och somliga av klimatforskarna kan nog ha skäl att överdriva riskerna för att få mer anslag till sin forskning.
Lingling A (2005-08-31 12:15)
Nja --- läst i Bloggen tror jag.