Barnsidan - Jämställdhet i förskolan
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Jämställdhet i förskolan

Jämställdhet i förskolan

Publicerad: 2005-10-07
En SvD-artikel lurar fram homofoberna, de rabiata konseratisterna och de som tror att genus är synonymt med pedofili

I morse läste jag förnöjsamt en artikel i SvD som handlar om att de allra flesta förskolor runt om i Sverige inte möter 1998 års läroplan och det var väl kanske inte så sensationellt. Det saknas resurser och utbildning.

Artikeln fortsatte sedan att berätta om en förskola i stockholms medvetna innerstad där man satsar på jämställdhet, videofilmar personalen och utbildar pedagogerna att tänka kritiskt. Parallell till Gävleprojektet Tittmyran och Ingmar Gens bok och egna forskning. "Bra att det ämnet kom upp på dagordningen" tänkte jag. Ibland känner jag mig som ett ufo när jag gång på gång måste förklara för mina ljuvliga ungar att det faktiskt inte finns nåt som "tjejfärger" eller "killeksaker". Att vem som helst (med tillräckligt god fysik) kan bli brandman eller gå med barnvagn.

Ikväll satte jag mig och läste de kommentarer som kommit på artikeln, och nu känner jag mig inte bara som ett ufo utan som en riktig flummare som "genustjafsar", har vänsteråsikter och är snudd på pedofil!

Här är ett urval kommentarer, direktlänk till alla kommentarerna;

Min son går i ett dagis i Tyskland, där flickorna med stor glädje bla får lära sig koka, diska och städa, medans pojkarna hamrar och spikar med sina träklossar. Underbart! Så skall det vara och så skall det förbli. 

Det är pedofilvarning på det här "projektet".

och vad tror du småkillarna som nu kläs i rosa och daddas som viljelösa spädbarn kommer att utvecklas till sedan de växt upp? Tro mig, reaktionen kommer att bli våldsam.

Finns det några fristående dagis som inte omfattas av dumheter som dessa?

Jag mår illa av tanken att små värnlösa barn används som försöksråttor för i någon slags könsrollexperiment. Sådant här trodde jag hade upphört efter sovjetunionens fall.

Om inte flickor leker med dockor, och om inte pojkar leker med bilar, som ett exempel, kommer de bli osäkra i sin identitet! Flickor ska vara flickor och pojkar ska vara pojkar. Suddar vi ut linjerna blir de identitetslösa, är det dit vi vill komma?

Jag blir förfasad av hur konservativa och ...ja ärligt talat... dumma SvD's läsare måste vara (om nu de 83 kommentarerna hittills representerar SvD's läsare). Det känns lite som att det sitter en massa människor som är arga på hur samhället har förändrats sedan kvinnor fick rösträtt och i allt högre utsträckning började kräva ett jämställt samhälle och samliv. Förmodligen borde de rikta sin ilska mot sin egen oförmåga att förändras med samhället. Det var inte bättre förr...


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittioett med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
hsirwall (2005-10-10 21:40)
Upprörd är bara förnamnet!! Så bakåtsträvande och trångsynt tänkande i alla dessa läsares kommentarer!! Men, förhoppningsvis är det bara det yttersta fåtal som är FÖR stereotypa könsroller som lägger energi på att kommentera. Alla andra, som håller med om att genusfrågan är viktig i förskola/skola tycker antagligen att innehållet i artikeln är så självklart att man inte bryr sig om att kommentera?
Tilia (2005-10-10 08:37)
Annika60 - det förekommer dock att signaturen Tilia tar bladet från munnen i SvD...
annika60 (2005-10-08 22:16)
Jag ansluter till Tilia... Jag läser SvD men blir ofta mörkrädd av de kommentarer som dess läsare producerar... Jag är alltså SvD läsare och tyckte artikeln du refererar var utmärkt..
Tilia (2005-10-07 08:53)
Jag har bestämt mig för att de som kommenterar SvD:s artiklar är en handfull av de allra dummaste läsarna med de allra ensidigaste åsikterna. Jag läser ofta kommentarer och det är ingen hejd på dumheterna.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook