Barnsidan - Jag har gjort något förfärligt
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Jag har gjort något förfärligt

Jag har gjort något förfärligt

Publicerad: 2005-08-21
Ja, iaf om man får tro en del vänner samt debatten på insändarsidor... Jag må bli dömd till evig skamvrå.
***
Vad jag har gjort? Jo, jag har köpt tysk mjölk på Lidl. Flera gånger dessutom och inte bara för att prova. Den är nämligen alldeles utmärkt. Ser ut och smakar som helt vanlig svensk mjölk och med ungefär samma hållbarhet men är mkt smartare förpackad i en box med skruvkork så man kan lägga dem även om de är öppnade. Detta till det trevliga priset 5.99 kr per liter och alltså en del billigare än svensk mjölk. Inte för att priset spelar så himla stor roll nu när vi bara är två här hemma men jag önskar att jag hade haft den valmöjligheten då när vi var många och det gick åt 25 liter i veckan. Då hade vi tjänat många sköna kronor på det.

Ärligt talat så vet de flesta tyckare inte riktigt vad de talar om när de fördömer verkar det som. I debatten talas om tysk mjölk som håller i månader och ja, det finns sån också. Den är preparerad för att hålla länge i rumstemperatur. Men det är ju ingen nyhet på den svenska marknaden direkt. Sån mjölk köpte mina föräldrar när jag var barn och vi tillbringade sommaren i båten utan bra kylmöjligheter... Den vanliga tyska mjölken är ju just vanlig, precis lik den som kommer från svenska kor. Och tyskarna verkar ju överleva att dricka den.... eller hur! Eller de kanske exporterar alltihop till korkade svenskar för att bli av med den??? Nä det tror jag faktiskt inte.

Det jag möjligen kan ha invändningar mot i det här är miljöaspekten. Jag köper gärna närproducerat för att inte bidra till miljöförstöringen samt för att gynna de små odlarna som behöver varje kund. Lidl har heller inte någon trevlig personalpolitik direkt och det kan man också ha åsikter om som gör att man backar lite för att handla där. Men jag anser att den fria marknaden är något bra. Det funkar inte att sälja sitt eget överskott utomlands och sedan bara äta inhemskt producerat själv, vi måste konsumera det som kommer utifrån också för att nå balans.

Och utanpå allt det där så har jag inte lust att betala mer än jag behöver för min mat. Det blir ofta en hårfin avvägning. Billigare importerat utan att ha riktig koll på ursprunget eller inhemskt dyrt men med mer kontroll på kvaliteten? Ja det är frågan?

Jag har ändå tur som verkligen har valmöjligheten.

Förresten köper jag utländskt kött också med ungefär samma argument som ovan... shame, shame on me!

Skrivet av: Ingela N
Jag är... ja, vem är jag? Numera ingen lätt fråga att svara på men jag gör väl ett försök då. Jag är sambo med Mannen sedan massor av år. Har två döttrar födda -83 och -89 samt en son född -90. Sonen, vår Björnis, dog efter en tids sjukdom i mars 2003. Sedan dess är inget i mitt liv riktigt sig likt och somliga dagar är väldigt tunga. Jag skriver en del, bl a Bloggar här på Barnsidan men också andra texter. Fotograferar när jag får låna min kamera (den yngre av döttrarna lägger oftast beslag på den) och så är jag en datanerd som gillar att bygga hemsidor. Och så har jag en blå cykel...


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugofyra med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Mia Althoff (2005-08-22 10:36)
jag är som du glad för valfriheten - men skulle aldrig köpa tysk mjölk på lidl - ingen annan mat heller tror jag (jag vill handla i en affär som har allt från billigt mjöl till lyxig delikatessmat).

Men min enda invändningen handlar om miljöaspekten - jag tror inte att tyska kor gör mjölk som smakar annorlunda eller håller längre.