Barnsidan - Hur kör du egentligen?
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Hur kör du egentligen?

Hur kör du egentligen?

Publicerad: 2005-06-27
Nu i midsommar har 7 människor omkommit i trafiken. Går man på statistiken så var väl 70% onyktra, men resten är säkert offer dåligt omdöme på grund av stress eller hets. Det finns så himla mycket idioter ute i trafiken, som på 110-väg lägger sig tätt bakom och hetsar en att köra fortare, som byter fil utan att blinka för det hinns inte med, som gasar när det håller på att slå om till rött, som genar i kurvor och kör om över heldraget.

Ja, som är helt genomkorkade. Och de finns inte bara kring trafikhelgerna, möjligen blir de mer korkade då - snapsen väntar juh!

Kanske är min radar känsligare nu när jag har barn i bilen och känner ett större ansvar för mitt eget och andras liv. Jag vet att jag kör säkert och lugnt (även om jag säkert kör för fort ibland), men det kommer aldrig hindra mig från att hamna i en olycka förorsakad av någon annan. När som helst kan jag bli påkörd bakifrån av en idiot som inte kan stava till säkert avstånd. Det händer mig så gott som varje gång jag är ute och kör - att någon stressad idiot lägger sig precis bakom och hetsar. Kör båda bilarna drygt 100km i timmen behövs lite mer än ett par meter i avstånd om bilen framför behöver bromsa.

Väg 73 till Nynäshamn är en av Sveriges mest trafikfarliga vägar just nu (och nu är man fått klartecken på att bygga om den) - slingrig och ofta rätt full med färjetrafik, långtradare och hästsläp. Och heldraget och skyltar om omkörningsförbud. Men det hindrar inte vissa från att köra den ena vansinnesomkörningen efter den andra - bara för att ha 99 bilar före sig istället för 100.

Hur kör folk? Varför är det så tufft att ignorera trafikregler? Och varför är det oftast män som sitter bakom ratten?

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextioett med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Pernilla Sjöswärd (2005-06-28 13:12)
Ni skulle ha suttit på Värmdö-leden i torsdags. Det var ren anarki. 2.5 timme för att köra knappa 3 mil! Folk blir som galna, varför köra om när det redan har varit kö i 2 timmar? De kommer ju ingen vart...Det verkar dessutom som om sommarstugeägarna är värst (medelålders gubbe i mercedes och benjaminfikus i bagaget).
Frida Gunnarsson (2005-06-27 11:58)
Vilka kloka ord!

Vår familj blev med körkort för precis ett år sen efter att ha levt utan i alla år. Det blev jag som tog det och jag är jätteglad att det blev gjort till slut. Jag har prövotid (vet inte hur länge) och håller mig löjligt noggrant till alla regler och hastighetsgränser men det hjälper föga. Alla skrämmande situationer som uppkommit under mitt första år som körkortsinnehavare har uppstått pga stressade och oaktsamma förare (ofta män). Dessutom får jag alltid en rad bilar bakom mig när jag ligger i 70 på en 70-väg. Det blir ju även jag stressad av och plötsligt är det som om jag blir boven när folk gör galna omkörningar som kan orsaka olyckor.

Vad gäller avstånd till framförvarande blir jag också galen ibland. När man precis fått ett lagom avstånd till bilen framför (tycker det känns i magen vad som är lagom) kommer någon idiot och kör in precis framför! Givetvis har han eller hon legat bakom och pressat på en stund innan.

Näe! Ta det lugnt! Jag har ett barn i bilen (som så många andra)! Snapsen blir inte dålig för att den får vänta en halvtimme.