Barnsidan - Hur kan en 13-åring ta livet av sig?
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Hur kan en 13-åring ta livet av sig?

Hur kan en 13-åring ta livet av sig?

Publicerad: 2005-06-13
Med hela livet framför sig, varför väljer man att avsluta det?
Idag har varit en bra dag. Vi har sovit bra, solen har kikat fram och vi har övat mer på cyklingen (Filippa grejar det snart utan balanspinnen därbak och Felix är inte lika harig längre). Och vi har varit på bio och flabbat åt 'Robotar'. Men hela dagen har DN's artikel om Linda malt i bakhuvudet.

Jag kan bara inte förstå hur en ung människa kan ta livet av sig. Jag kan förstå att människor som är döende eller svårt plågade av en hemsk sjukdom gör det. Jag kan förstå att människor som gjort hemska saker mot andra människor väljer att göra slut på sina samvetskval genom att döda sig själva. Men en ung människa? Det är ofattbart. Och ändå gör ungefär 150 15-24åringar det årligen. År 2002 gjorde 6 pojkar och 3 flickor under 15 det.

Det är konstigt fascinerande att läsa och höra om människoöden som slutar med självmord.

Linda skulle fylla 14 år i år, men hängde sig med storasysterns hopprep hemma i villan. Läser man DN artikeln möter man en tjej i sjuan som inte riktigt hittade sin plats i klassen eller skolan. Linda hade en kompis som också var lite utanför, och ett tag gjorde de det till sin sak att vara lite udda. De trivdes ihop och hade roligt. Linda ville ändå vara som de tuffa, hängde med dem bakom gympasalen där de rökte och drack. I ett desperat försök att närma sig ytterligare gick hon med på ett "kompisknull" på en av skolans toaletter. Hennes kompis och killens sex kompisar satt utanför. Givetvis var detta inte ett sätt att komma in i tuffa gänget, utan Linda blev med ens kallad"luder" och "toalettmadrass". Linda skar sig och sa att det var skönt när allt kom ut. Och en dag bestämde hon sig för att ta sitt liv. I sitt avskedsbrev till sina föräldrar skriver Linda att hon hatar sitt liv och vet att de kommer hata henne "som prövat röka och haft kk i skolan".

Min mamma jobbar som skolsyster och har ibland berättat om elever (icke namngivna såklart) som mått så dåligt att de tagit livet av sig, eller försökt. Nån har hängt sig i en lekpark, någon tagit en överdos sömntabletter. Och otaliga har skurit sig, bränt sig och svältit sig. Jag fattar inte hur en ung människa idag kan ta sitt liv, kan tillfoga sig en massa smärta - och tycka det känns skönt och renande. Var är de som borde fånga upp signalerna? Hjärtesorg, mobbing och utanförskap ska inte vara en anledning till att unga tjejer och killar tar sina liv.

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttio med siffror i fältet här