Barnsidan - Hagamannen gripen - om våldtäktsmän
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Hagamannen gripen - om våldtäktsmän

Hagamannen gripen - om våldtäktsmän

Publicerad: 2006-04-03
Så här ser den typiske våldtäktsmannen ut - helt vanlig.

Efter nästan ett decennium av skräck har man nu gripit en man som misstänks vara Hagamannen. Han har förmodligen stått på sitt jobb och sett ut sina offer. Han har slagit ner dem, bitit av öron, försökt mörda dem och våldtagit dem för att sen springa tillbaka och gömma sig på sin arbetsplats igen. Grannar, media och även polisen är förvånade över att en till synes vanlig familjefar kan vara våldtäktsman.

Men har du läst Katarina Wennstams böcker "Flickan och Skulden" och framförallt "En riktig våldtäktsman" så vet du att det inte finns nån typisk våldtäktsman. Det finns inga tecken eller yttre attribut som signalerar att detta är en våldtäktsman.

Ur den aspekten är faktiskt alla män potentiella våldtäktsmän.

Människan vill gärna att det ska finnas något signifikant hos den som våldtar eller är kapabel att våldta, att det kanske beror på kulturella skillnader eller psykologiska avvikelser. Det vore så skönt att kunna skylla alla gruppvåldtäkter på en dålig kvinnosyn hos invandrarkillar i förorten. Det vore så skönt om våldtäktsmän var stigmatiserade monster på något sätt, alkoholiserade, missanpassade eller kriminella.

Det vore skönt om det gick att särskilja oss från dem.Men påfallande ofta är det vanliga vita "reko" killar och män som utför även de grymmaste och brutalaste våldtäkterna.


 


 

Läs också Expressens fem frågor och svar om våldtäktsmän


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiosex med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Mary Lou (2006-09-01 01:45)
"Vanliga hyggliga killar" kan tydligen vara rätt ohyggliga, bara omständigheterna är de rätta. Egentligen är de förstås inte så hyggliga, men omgivningen tror det. Därför tänker inte tjejer på att vara rädda för dem, och därför blir de inte trodda när de anmäler våldtäkterna. Omgivningen vill hellre tro på de "fina" killarna.

Men visst vet vi att ondskan finns i vardagen. T ex mobbning i skolan.