Barnsidan - Finns det några enkla människor kvar?
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Finns det några enkla människor kvar?

Finns det några enkla människor kvar?

Publicerad: 2005-12-05
förvirrat om status och lycka

Förra helgen dog min mormor. Hon var den vänligaste och mest godhjärtade människa man kan tänka sig. Och jag menar det på ett sätt som är svårt att få fram tillräckligt starkt med simpla ord. Hennes liv började i motgång (handikappad oäkting på landet) men tack vare kärlek vände hon det till något helt storslaget. Hon och morfar (även han oäkting) var ett gift par i över 56 år! De var lyckliga och trygga med varandra. Jag tror att en del av deras smala lycka var att de var enkla människor som var beredda att kämpa för allt.

De var människor som växt upp på landet med fattigdom, svält och mycket hårt arbete. De behövde aldrig fundera över om "det bästa för barnen" var om mamma eller pappa var hemma med barnen. De behövde inte fundera över trängselskatter eller vilken miljöbil som är den bästa. De behövde aldrig fråga sig om de skulle välja babyyoga eller babyrytmik till sin förstfödda.

Allt annat än att bara överleva blev bonus. Att ha en trädgård full med äpplen, några bikupor och hallonbuskar var överdådigt. Att få en stund över för bullbak, broderi eller att bara slänga käft med grannen var äkta lyx. Jag har aldrig tyckt att deras liv varit futtigt, men själv kräver jag mycket mer än hemodlade äpplen. Jag går runt och ställer mig en massa icke-frågor och undrar om jag verkligen är lycklig och gör rätt. Jag har allt som mina morföräldrar skulle definiera som tillräckligt. Jag behöver inte svälta, jag och mina barn har tillgång till en suverän sjukvård, vi bor i ett stort och varmt hus. Jag har hela världen framför mina fötter. Men har jag allt?

Jag tvivlar på att det i framtiden kommer finnas par som firar guldbröllop. Själv har jag sisådär 46 år kvar.


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtioett med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Mia Althoff (2005-12-06 14:15)
har du den adressen som är angiven på din profil? mejla mig annars på mia att barnsidan punkt se
Mia Althoff (2005-12-05 16:00)
Tova, om du vill kan jag skicka min mormors memoarer till dig (jag har hjälpt henne skriva dem så jag har det digitalt).
A O (2005-12-05 15:41)
Jag brukar försöka köra på det där ibland...

När jag växte upp hade vi mycket självhushåll och lyx var kantareller och hallon... Njuter fortfarande orimligt mycket mer av att ha egenplockade kantareller i frysen än av att köpa dyra matvaror. Det konstiga är att tillfredsställelsen är så mycket större när man plockat själv.