Barnsidan - Det finns inga duktiga pappor
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Det finns inga duktiga pappor

Det finns inga duktiga pappor

Publicerad: 2005-11-29
Mammor applåderas inte när de hämtar barnen klockan tre och har kommit ihåg julledighetslappen. Mammor som är hemma 18 månader med sina barn får höra att de är egoistiska och "roffar åt sig" medan de pappor som tar föräldraledigt (oavsett ledighetslängd) ryggdunkas och peppas till max. Mammor applåderas inte när de trappar ner på jobbet för att stötta sin make under en sjukskrivning. Mammor får sällan höra att de är "sååå duttiga" när de sätter på sin bebis en ny blöja. De får knappast några höjda ögonbryn på BVC.

Och tur är väl det!

Jag skulle bli skitförbannad om folk inte utgick från att jag kan byta blöja på mitt barn, eller komma ihåg lappar, biljettpengar och leksaksdagar till förskolan. Många män som gör det som förväntas av vilken förälder (ok, läs mamma) som helst får ideligen höra hur duktig, mogen och ansvarstagande han är. Hur står män ut med det?

Visst kan det väl vara skönt att få lite cred efter en stökig natt eller ett rejält trotsutbrott. Men att varje dag bli betraktad som ett unikum när man bara gör det man ser som ett naturligt ansvar? Och jag ska säga att jag blir lika förbannad när jag blir bemött som att jag vore ett ointresserat mähä på bilprovningen ("Jag tar mig friheten att hjälpa dig med inställningen av lamporna. Det kan vara lite knepigt ibland") eller hjälplöst våp när jag ska hämta ut ett paket som väger mer än 1 kilo ("Jag kan hålla paketet medan du hämtar en vagn").

Det finns inga duktiga pappor lika lite som det finns duktiga mammor. Sluta curla och gulla med papporna som vågar ta ansvar.


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiosju med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Stina G (2005-12-01 09:00)
Det här kunda vara skrivat av min man...
Höjdarkommentaren på BVC var ändå: "Hihi, har du klätt på honom själv?" Sedan vägrade mannen träffa den sköterskan mer. Sonen hade röd tröja och blå byxor. Tydligen var det dålig klädsmak, vad nu hon hade med det att göra. Men mannen var ju såå duktig som klätt på sonen själv.