Barnsidan - Det är Harry Potter feber - igen
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Det är Harry Potter feber - igen

Det är Harry Potter feber - igen

Publicerad: 2005-11-09
Jag har försökt, verkligen.
Jag har verkligen försökt förstå den här Harry Potter hysterin som väller fram så fort en ny bok eller filmatisering kommer. Jag har läst den första boken och även sett den filmen. Och visst det är spännande, det är kittlande och filmerna är välgjorda och underhållande. Men hur kan man bli besatt såsom så många verkar bli? Även vuxna.

Kan nån förklara för mig vad det är som är så fängslande med Harry och hans äventyr? Kan nån förklara för mig varför man t.ex ger sig på ett maraton i högläsning av nyaste boken?

Jag är ganska stor konsument av fantasy-böcker, älskar böckerna om Avalon och har läst LOTR ca 15 gånger. Så det handlar liksom inte om det här att det är så overkligt och "barnsligt" - men jag fattar bara inte herr Potters storhet. Men jag vill gärna bli övertygad.


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettionio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Lingling A (2005-11-11 09:09)
" Rowlings lyckas bättre än många andra som tror att en fantasybok är klar bara den innehåller en enhörning och en slutkamp." Underbart!
Bra summering av mycken dussinfantasy.

Men det finns lite pedagogik i HP också, Harry är på många sätt en underdog, och det handlar en del om de skruffiga mot de mindre skruffiga, snobbarna. Ett underifrånperspektiv är en del av det som gör att en bok slår ofta. Senaste filmen blev det ju väldigt tydligt med professor Lupin som tvingades sluta (tydligare än i boken).
Lingling A (2005-11-10 23:30)
Jag tror du trollar :) En provokation för att få lite respons, då vet du ju att Tilia och jag svarar iaf;)

Hysterin, nej, men HP är roliga. De är en pusseldeckare för alla ålder i en på en gång välbekant (skola) och udda miljö (trollkarlsvärlden). Fulla av roliga referenser till nutid, historia och mytologi.
De är en annan fantasytradition än Tolkien, liknar mer CS Lewis t ex, men tänker mest på "Sängknoppar och kvastskaft", "Trädet som kunde niga" och många andra roliga barnböcker jag läst.
Harry själv är en på många sätt rätt verklig person, han har fel och är dum (men inte så irriterande som Thomas Covenant ...), lätt att uppfatta som mänsklig men inte dålig, att identifiera sig med för många tror jag.
För barn och vuxna som glömt hur man läser böcker är han ju fantastisk.
Åsa Norlander (2005-11-10 21:26)
Jag har aldrig lyckats läsa en enda fantasybok...tills jag fick för mig att läsa Harry Potter! Jag tycker att sagans värld vävs ihop med relationer och verklighet på ett fantastiskt sätt. Flera jag känner, med väldigt skilda intressen annars, slukar Harry Potter förutsättningslöst. Hysterin tycker jag är överdriven, men handlarna säger ju att den mattats av också. Nu vill jag läsa och ha böckerna eftersom jag en gång börjat! Jag fängslades vid första boken och när jag, brorsan och pappa(!) gick på första filmen var det nästan andaktsstämning!...
Tilia (2005-11-10 19:51)
De är oförutsägbara, humoristiska och har stark koppling till vår värld. Det är inte en "galaxy far, far away", utan bara en tågresa bort om man hittar perrongen.