Barnsidan - Dessa barnkalas
Meny


Dessa barnkalas

Publicerad: 2006-04-20
Jag blir galen av alla dessa barnkalas

Jag vet. Jag borde säkert vara glad över att mina barn blir bjudna på en massa kalas. Det hade varit så sorgligt om de blev utan inbjudningar när alla andra fick. Det hade verkligen varit hemskt, både för dom och för mig. Men det är inte det där här handlar om.

Jag blir galen på alla barnkalas! Att det blir en sockerchock som heter duga och ungarna är hyperaktiva efteråt kan man leva med. Att det kostar en slant att köpa present stör mig egentligen inte.

Men att det tar så mycket tid i anspråk stör mig. Dels tar det ju säkert en timme bara för att inhandla presenten och är det dessutom något lamt tema ("ja, alla tjejer kan väl klä ut sig till prinsessor!") måste man mecka med maskeraddräkten. Sen är ju hela helgen låst för längre utflykter, åka till landstället eller så.

Eller egentligen kanske jag inte ens retar mig på all tid det tar att gå på kalas. Vad är 2-3 timmar och en uppbokad helg att bråka om...? Men när tre helger i rad blir uppbokade av barnkalas känns det inget vidare. Det är värdelöst att alla barn ska ha varsitt kalas. Gå ihop, fira med brorsan, grannen eller det lilla prinsess/riddargänget på förskolan.

Egentligen är det nog att barnens barnkalas blivit en prettogrej - en slags tuppfäkting föräldrar emellan om vem som har ballaste temat, fantasifullaste tårtan, dyraste inbjudningskorten, tokigaste fiskdammen. Och de som tar sig råd att hyra in en clown, ballongutdelare eller trollkarl kommer ju förevigt att bräcka grannungarnas kalas. Och alla mammor och pappor som tycker att man ska OSA om man kommer. Hallå! rationalisera bort OSA och säg bara "sms'a om du inte kommer" - jag har inte tid att sitta och ringa folk på kvällarna för att berätta att min lilla prinsessa kommer.

Keep it simple. Använd barnens teckningar och gör hemmagjorda inbjudningskort. Är det flera som fyller år samtidigt - ha gemensamt kalas! Säg åt de som inte tänker komma att höra av sig (via epost/sms). Bjud alla ungarna på avdelningen. Blanda saft, blås lite ballonger, bjud på tårta, anordna fiskdamm eller skattjakt. Enklare än så blir det inte - och barnen kommer älska det. Det viktigaste för barnen är att alla är där och har roligt, inte att det glittrade om inbjudningskorten eller att det var en trollkarl som ville få alla sockerstinna barn att sitta still.Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiosex med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Stina G (2006-04-21 16:45)
Hos oss, och de kalas vi varit på, är det som hos Annika - lagom pretentiöst. Än så länge har vi lyckats undvika föräldrar som måste hävda sitt föräldraskap mot andra med pengar. Jag har inte sett glittriga inbjudningar som en utmaning. De gör på sitt sätt och vi på vårt (köper något billigt på affären eller gör själv).
Vi hjälps åt att lämna/hämta så får någon famlij en ledig eftermiddag. Och när vi lämnat sonen passar vi på att göra något tillsammans, bara vi; ta en fika och bara prata, gå ut och grilla korv, träna e dy.
Annika Rahm (2006-04-21 13:10)
Är det verkligen så hemskt hos er, med trollkarlar och clowner, vilken ångest!? Skulle inte ens komma på tanken att ha ett sånt avancerat kalas. Julias kalas har vi alltid haft ute på gården med saft, kakor, glass och fiskedamm. Har inte ens haft några speciella lekar utan ungarna har fått rasa omkring som de velat, ev om det varit väldigt varmt (hon fyller mitt i sommaren) så har vattenspridaren varit på så att de kan springa genom den. Alldeles lagom!