Barnsidan - Dagens dåliga samveten
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Dagens dåliga samveten

Dagens dåliga samveten

Publicerad: 2005-08-23
tvätt av smutsig byk
Igår kväll gjorde jag klart veckomatsedeln och planerade de stående momenten under den kommande hösten. Idag har jag varit och handlat alla grejer som behövs den här veckan, pantat burkar, lagat potatisgratäng med sonen, bakat två hurtbullar och gjort egen müsli. T tycker att hemgjord müsli är äkta överkurs, men då vet han inte hur enkelt det är att göra. Efter det tvättade jag och nattade två dagiströtta barn med Sandvargen (jag älskar barnböcker utan sensmoral!)

Så nu känner jag mig rätt nöjd med mig själv som människa. Men två nya dåliga samveten gnager i mig.

Det första dåliga samvetet är att vi så sällan äter fisk och skaldjur. Igår såg jag på TV att fettsyror som omega 3 och 6 kan hjälpa personer med läs- och skrivsvårigheter. Fetter är viktiga för hjärnans funktion. Även om vi inte verkar ha någon förhöjd risk för att drabbas av dyslexi eller andra inlärningssvårigheter känns det ju som att omega 3 och 6 borde vara bra för de flestas hjärnor.

Nästa dåliga samvete är att vi i vårt hushåll inte komposterar. Dagligen kastar jag potatisskal, morotsblast, mögliga ostbackar, gamla saggiga makaroner och kaffesump. Saker som alla är utmärkta att kompostera, men som istället tar plats på sopberg och konsumerar transporter som förorenar miljön.

Min Dåliga Samveten-lista ser för närvarande ut så här:

-Sluta köpa nya halsband på Glitter stup i kvarten. Trä om de befintliga (sorterade) små högarna med barnpärlor till nya halsband. Gärna björntråd, finns det elastisk sån?

-Sortera alla miljarder digitala foton som ligger och skvalpar runt på alla möjliga ställen på min hårddisk. Åtminstone backa upp dem. Sen välja ut de bra och skicka på framkallning. 1,25 är inte dyrt!

-Uppdatera ungarnas hemsidor och dokumentera i bebisboken. Varför är storasysters så mycket mer välifylld? Jag som lovade mig själv att inte särbehandla barnen...

-Måste blir bättre på att äta fisk (helst lax) och skaldjur. Hatar lax, men är verkligen köpta köttbullar så mycket bättre?

-Måste skaffa kompost! Och sluta slänga vinpavor i soptunnan!

Vad står på din Dåliga Samveten-lista?

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiofyra med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Mia Althoff (2005-08-24 12:56)
måste bara lägga ut en bra laxrecept jag fick av Åsa:

Världens godaste lax
För fyra:
4 laxfiléer (finns ju att köpa styckeförpackade)
1 baconpaket.
ca 3 dl ärtor
2 msk creme fraiche
salt
peppar
potatis för fyra

Gör så här:
Koka potatisen.
Krydda laxen med salt och peppar. Stek den.
Stek baconen i små bitar. Låt rinna av på papper. Strö baconbitarna över laxen.
Koka ärtorna. Mixa ärtor, creme fraiche, salt och peppar med mixerstav. Serveras bredvid som sås.
Potatisen pressas.
Åsa Norlander (2005-08-24 11:06)
Jag försöker att inte ha dåligt samvete, men med alla krav är det svårt. Hemma hos en väninna är det alltid perfekt, hon lagar två middagar parallellt, soffkuddarna är puffade, krukväxterna frodas, trädgården är i topptrimm, sängarna alltid bäddade, håret ny friserat. Då får jag dåligt samvete... fast det är ju bara bagateller. Tycker att jag borde skänka mer pengar till hjälporganisationer, vårda släkt och kompisrelationerna bättre, alltid vara en positiv mamma m.m m.m