Barnsidan - Ännu en dag i Paradiset...
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Ännu en dag i Paradiset...

Ännu en dag i Paradiset...

Publicerad: 2005-06-16
Den sköna konsten att bryta mot alla Regler för Kontorslandskap.
Vi har haft arbetsmiljörond på jobbet och har efter ett års allmän anarki begåvats med regler för umgänget i det kontorslandskap vi skeppades till efter förra omorganisationen.

1: Tala inte över huvudet på någon.
Absolut inte! Hos oss lyfter vi inte på röven när vi ska prata med våra grannar. Ytterflankerna använder i stället mittflankens öron som megafoner. Vi i mittsektionen talar helt enkelt högre för att kompensera.

2: Gå åt sidan för längre samtal.
Kollegan till vänster försvann mellan förmiddagsfikat och lunch häromdagen. Han återfanns välbehållen i ett närbeläget shoppingcentrum lagom för att hänga med på lunch. Vi antar att han gett sig iväg ut i environgerna för ett längre samtal då alla konferensrum som vanligt var upptagna. För att hålla kostnaderna nere ockuperas de mindre mötesrummen ständigt av tillfälliga landskapsinvånare på väg från en omorganisation till en annan och som därvid hamnat i modullöst läge i avvaktan på att offren för en annan omorganisation ska flytta till ett annat hus eller våning så de kan flytta in i en ny modul...
Själv brukar jag ringa gynekologen, venhälsan och min beteendeterapeut från muggen.

3: Knappa in frånvaro eller ta med telefonen. Välj neutrala ringsignaler.
Pass på första meningen; vi har enbart mobiltelefoner som vi bär runt på i lokaliteterna. Förutom då kollegan framför mig som ständigt glömmer sin telefon i rockfickan med motiveringen "att det ju ändå aldrig är nån som ringer mig". (Fast han har skaffat en ny telefon nu; det visade sig att orsaken till hans bristande eftersökthet var att det var fel på telefonen. Samtalen kopplades fram m h a en avancerad slumpfunktion som genererade samtal enbart när kollegan och telefonen befann sig på olika platser...)

Dessutom har en tydligen populär och eftersökt individ efterlämnat en stationär telefon i vårt närmaste mötesrum. Dess signaler ekar då och då genom lokalerna. Ibland får vi en obetvinglig lust att svara i den och säga något kul (typ "Krematoriet, festvåningen") men så kommer vi på att vi faktiskt jobbar på en Seriös Arbetsplats och i övrigt Är Vuxna, så vi suckar lite och återgår till våra arbetsuppgifter.

Neutrala ringsignaler kan vi inte stava till såvida inte Old Phone räknas som neutral. Men den är å andra sidan sjutton så mycket mer irriterande än polyfonversionen av verk av Eminem, rumänska eurotechnodrottningar, Salsakungar och Kväkande Groda.

Härunder har vi för övrigt lagt till regel nummer..
...3B: Om du sätter på alarmet på din telefon att ljuda klockan 07 varje morgon så tillse att du för med dig telefonen hem på kvällen. Kollegor som är på jobbet vid den tiden på dygnet ogillar skarpt att bli väckta.

4: Undvik berg av papper, släng och lagra i datorn.
Gäller enbart om du inte har för vana att tankspritt peta näsan eller gräva ut intressant innehåll ur det lediga örat när du sitter av en Sametime/telefonkonferens vid ditt skrivbord. Grannkollegorna föredrar då att du skyms bakom dina pappersdrivor.
Den som skrev regeln att man ska "lagra i datorn" har förmodligen inte samma kombination av bristande serverutrymme och kollegor som tror att det är tyngden i MB som avgör tyngden i de banbrytande powerpointpresentationer de sprider, som vi har på vår arbetsplats.

5: Undvik matos.
Vi har för säkerhets skull alla microugnar placerade i ett separat lunchrum. Det ligger tre våningar ner så dit orkar vi aldrig gå. I stället smular vi ner tangentborden med doftfria mackor, till sorg och förstämning för hårdvarusupporten.

6: Parfym, blommor och snus är dofter som kan irritera.
Regeln känns lite svenskt feg. Den vore roligare om det stod "fjärtar, grav fotsvett och andra kroppsodörer kan irritera dina kollegor. Använd för säkerhets skull rejält med parfym eller lägg in en prilla för att dölja dem".

7: Olater. Lägg band på dig om du knäpper med pennan, knackar med skon i golvet, visslar, smaskar eller smånynnar.
Jag har inga olater. Jag provar bara om mina ringsignaler funkar varje morgon klockan 09.30 och sedan höjer och sänker jag mitt bord några gånger så det inte ska becka ihop... Och så kollar jag och modulgrannen som båda är utrymningsledare av vår auktoritet. Som utrymningsledare har vi tilldelats varsin orangeskrikig väst med reflexer. De kommer bara i en storlek: Large.
I dag kom vi på att vi skulle testa om vi fick plats i en väst båda två. Det fick vi. Båda armarna i ärmhålen och vi kunde utan problem knäppa den. Tog ett varv runt kontoret för att pigga upp löneslavarna. Så numera finns en punkt till på Instruktion för Hur Man uppför Sig i Kontorslandskap i produktledarnas avdelning 100 meter österut..

8: Ropa inte tvärs över rummet.
Skulle inte förekomma. Däremot har vi kontorsstolsrace i korridoren ibland, men då ser vi till att hjulen inte gnäller...

9: Gör upp vad som gäller om privata tillhörigheter.
Vi har klara och tydliga regler:
- Använda träningskläder och handdukar ska hängas på tork på insidan, aldrig utsidan, av det skåp som avgränsar modulen.
- Godispåsar ska placeras väl synliga och lättillgängliga för modulgrannarna om man lämnar arbetsplatsen.
- Porslinshundar i naturlig storlek är portförbjudna.
- Roliga Dilbertstrippar o dyl skall hänga väl synliga.
- All musik utom dansband är tillåten.

Skrivet av: annika60Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fjorton med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Mia Althoff (2005-06-17 10:53)
*skrålar till The Bravery*

haha, man inser vikten av ett eget rum :) fast ibland ekar det lite väldigt tomt!