Barnsidan - 4 dagar kvar
Meny

4 dagar kvar

Publicerad: 2005-12-20
dan före dan, före dan, före dan

I skrivande stund är det 4 dygn kvar tills den stora slakten av julklappsberget börjar gå mot sitt slut. Då har vi dessförinnan kikat i julstrumporna, gått på skattjakt, kokat tomtegröt, klätt oss fina, träffat större delen av släkten, varit på kyrkogården och sen ätit oss proppmätta på god mat. Och veckorna dessförinnan har vi bakat lussebullar, dammat fönster och ställt dit adventsljusstakar, kokat kola, handlat julmat, köpt klappar, städat, köpt julfina kläder, trimmat hårsvallet, tänt fyra ljus i ordning, övat lussesånger, kollat adventskalender, skrivit önskelistor, tagit ner pynt från vinden, strukit lucialinnen, bakat och glaserat pepparkakor, klätt granen och hängt upp kransar.

Det är jättemysigt med jul. Men det är lätt att bilden av Julen med stort J blir stressande. Man vill så gärna ha blossande röda pulkåkarkinder, men vem har tid att klämma in pulkaåkning på julafton? Man vill ha tindrande barnögon, men ungarna blir tokstressade av alla paket och glömmer säga tack. Man vill ha en perfekt gran som är full med traditionellt halmpynt, men det blir en gran som lutar farligt och är fylld med allsköns glitter och dagispyssel i disharmoni. Man vill vara avkopplad och må bra, men julmusten hotar magkatarren att explodera och kläderna smiter åt efter all provsmakning av kolan.

Man vill så mycket, men smaka på ordet julefrid. Julefrid. Frid betyder stillhet, att ta det lugnt, dega, softa, göra ingenting. Tänk att allt ändå är över på ungefär 7-8 timmar. Redan dagen efter känns pyntet dammigt, granen barrig, julmaten stabbig och kolan för seg. Och de julröda kläderna är helt fel.


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiotre med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Åsa Norlander (2005-12-21 22:36)
Ingen julstress här inte...
Julklappar köper jag bara till min egen dotter, alla andra har vi avskaffat. Har visserligen inte lagat någon mat ännu, men räknar iskallt med att det inte tar flera dagar att laga jansson, köttbullar, laxtårta och griljera skinkan.
Nu kommer "bara" svärmor med sambo på julafton, vore vi fler skulle jag delegera matinköp och tillagning!
Som nyblivna husägare ser jag framemot jul i eget hus, vårat farande och flängande är det slut med! Både maken och jag har separerade föräldrar som inte kan samsas i samma rum...
Stina G (2005-12-21 16:11)
Över på 7-8 timmar?? Vi kör i dagarna tre.
Hos oss börjar det med Lillejul den 23:e. På kvällen när alla samlats smakar vi på julskinskan och sillen. Efter besök i en lutersk kyrka, Kalle Anka och Karl-Bertil startar den katolsk-ättade delen upp sitt firande med att kolla att kalkonen är tinad och på midnattsmässan. På juldagen är det kalkon och vin.
Julklapparna river vi av på ett köpcentra en sen måndagskväll. Bara barnen får. Det är lite knepigt att vuxna som stressar och tjänar egna pengar ska avsätta sina lilla fritid till att köpa julklappar till andra i samma situation. Maten delar vi upp, alla gör lite var.
Vi har varit i skogen de fyra sista helgerna.
För mig är julen samvaro, god mat, tillfälle att vara med släktingar jag tycker om, långa promenader och en liten dos kristenhet. Vissa i min familj är praktiserande kristna, inte jag, men jag gillar att gå på julbönen av tradition.
Johan Ganebo (2005-12-21 11:11)
Håller med ... Jag är iofs barnsligt förtjust i att få och framförallt ge julklappar, främst till barnen men även till andra. Och att börja med klappinköpen i början av december minskar stressen avsevärt. Fast det är jag nog på inte sätt unik med att komma på, trots att "det var vi som började med det i vår familj".

Jag är inte någon julhatare, men jag försöker hålla mina och barnens förväntningarna på en lagom nivå. Men lätt är det inte, med samhällets totala fokusering kring julen. I skolan skall det julpysslas, tomtejävlar i varenda gathörn och reklam för att bättra på köpångesten på TV.

Det som dock är riktigt bra är att man får pyssla tillsammans med barnen innan, göra godis och baka!