Barnsidan - Att vara vänsterhänt
Meny

Inblick > Att vara vänsterhänt

Att vara vänsterhänt

Publicerad: 2004-05-18

Sedan många år tillbaka är den allmänna uppfattningen att 1 av 10 är vänsterhänt. Nyligen har en rad mindre undersökningar (främst bland barn) visat ett resultat på mellan 12 och 15 % av befolkningen. Man tror att det finns något fler vänsterhänta pojkar (11 %) än flickor (9 %). En del forskning har visat ett samband mellan vänsterhänthet och testosteronhalten i livmodern innan födseln. Detta skulle kunna förklara att fördelningen mellan könen är något ojämn.

Det är inte ovanligt för småbarn att inte ha en dominant hand eftersom alla utvecklas i olika hastighet. De flesta barn använder inledningsvis bägge händer och visar sällan någon preferens innan 7-9 månaders ålder. Vid omkring 18 månaders ålder använder många barn en hand konsekvent. Emellertid är det inte ovanligt för barn att inte visa någon tydlig dominans så sent som vid 3 eller 4 års ålder. Generellt sett gäller att ju tidigare ett barn uppvisar en tydligt dominerande hand, desto mer dominant kommer den handen att bli.

Om ett barn ännu inte har utvecklat en dominant hand när de börjar i förskola, kan man följa deras utveckling genom att iaktta följande steg:

¤ Vilken hand de använder för att sträcka sig efter leksaker och kritor som ligger rakt framför dem.

¤ Vilken hand de föredrar att äta med (oavsett om det rör sig om att äta med fingrarna eller sked).

¤ Vilken hand de föredrar att vispa med när de hjälper till att baka. De flesta vänsterhänta vispar motsols.

¤ När de ritar eller försöker forma bokstäver föredrar flertalet vänsterhänta att utgå från höger sida, bort från kroppen mot vänster, vilket är en mer naturlig rörelse för en vänsterhänt.

¤ När vänsterhänta barn experimenterar med leksaker och verktyg försöker de ofta skruva saker motsols, till exempel i motsatt håll till gängorna i en skruv, eller genom att vrida upp en leksak genom att vrida tillbaka den!

¤ När de står på ett ben har de bättre balans på vänsterbenet. När du hjälper dem att klä sig, trär de gärna på sig höger byxben först.

¤ Vilken hand borstar de tänderna/håret med?

Vad orsakar vänsterhet?

1 . Genetisk (naturlig) vänsterhänthet. Forskningen kring de genetiska orsakerna till vänsterhänthet är mycket omfattande för tillfället; många forskargrupper arbetar för att försöka fastställa en särskild gen för handpreferens hos människor. Om bägge föräldrar eller modern är vänsterhänt finns en ökad chans att barnen blir vänsterhänta. I familjer där bägge föräldrarna är högerhänta blir i genomsnitt 9 procent av barnen vänsterhänta, i familjer där bägge föräldrarna är vänsterhänta blir i genomsnitt 26 procent av barnen vänsterhänta och i familjer med en vänsterhänt och en högerhänt förälder blir i genomsnitt 19 procent av barnen vänsterhänta.

2 . Patologisk (påtvingad) vänsterhänthet innebär att man egentligen skulle ha blivit högerhänt, men på grund av en skada i den vänstra hjärnhalvan har man förorsakats att byta till den högra hjärnhalvan. I många fall upplever dessa människor ytterligare problem. Detta är anledningen till att man hör om en högre andel vänsterhänta än genomsnittet bland dyslektiker och människor med DAMP eller andra inlärningssvårigheter.

Hur kan jag som högerhänt förälder hjälpa mitt barn att lära sig vardagliga handlingar som att knyta skorna?

Det visar sig tidigt för en högerhänt förälder att det krävs lite extra omtanke när man ska lära ett vänsterhänt barn vardagliga handlingar. När man hjälper dem att klä på sig är det vanligast att de först stoppar i högerbenet i byxorna (medan de balanserar på vänsterbenet). Knappar på jackor och blusar för flickor är lättare för vänsterhänta att knäppa eftersom knapparna sitter tvärtemot hur de gör på pojkkläder.

Om man själv är högerhänt och ska lära vänsterhänta barn att knyta skorna, slipsar, sy eller sticka, gör man detta bäst genom att sätta sig mittemot barnet snarare än bredvid det, eftersom ens högerhänta utförande då automatiskt syns spegelvänt och blir lättare att imitera. Detta kan tillämpas inom många inlärningssituationer och är en bra tumregel som kan användas av alla högerhänta lärare eller föräldrar.

Vänsterhänta kändisar
December- Nicole Kidman

November- Jimi Hendrix

Oktober- Greta Garbo

September- Mahatma Gandhi

Augusti- Franz Kafka

Juli- Celine Dion

Juni- Albert Einstein

Maj- Dan Aykroyd

April- Julia Roberts

Mars- Monica Seles

Februari- Pierce Brosnan

Januari - Jim Carrey

Källa: http://www.alltforvansterhanta.se/asp/default.asp


Skrivet av: Mayalins
* *


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fjorton med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
mathilda (2015-11-14 00:27)
Intressant det här med genetik. Min morfar är vänsterhänt, eller ja på hans skoltid så var det ej tillåtet att skriva med "fel" hand. De band bak den på ryggen och tvingade honom att skriva med höger. Idag gör han allt med vänster förutom just skriva.
Jag är väldigt vänsterhänt, kunde tycka det var jobbigt i skolan som andra redan sagt, när man skulle lära sig praktiska saker. Fick alltid klura ut allt själv, men ofta blev det tyvärr soppa av det. Syslöjd tex. Allt blev väldigt omvänt.
Är nu mamma till en högerhänt pojk och två vänsterhänta flickor. Stolt!
Jag har hört att det brukar hoppa över en generation, men det kanske bara är en skröna.
Jag tycker iallafall vi ska vara stolta över våra vänsterhänder. 😊
Micke (2014-11-13 16:10)
Betyg: 3
Eh...
Jag är en vänsterhänd och jag har ingen i min hela släkt som vänsterhänd.
Så om jag får tillägga detta: Vi vänsterhänta är en rare gåva.
Vi tänker mycket, vi är smarta.
Men vänta, Einstein föddes på juni och är vänsterhänt? Jag föddes ju också på juni. Damn kanske jag är en släktning med honom. xD
Monica Johansson (2014-09-30 23:57)
Ett tips till den som får ont i handen/handleden av att skriva mycket: Lägg pappret snett upp mot höger. Handleden kan då hållas rak och såväl hand som handled ansträngs mindre. Det ser lite udda ut för andra men fungerar utmärkt för den vänsterhänthet som skriver mycket. Tro mig jag är extremt vänster och har under studier o jobb tvingats skriva mängder. Lycka till!
Monica Johansson (2014-09-30 23:50)
Det är samma problem, fast tvärt om, när man som vänsterhänt ska lära högerhänta barn att sy eller sticka.
Skulle även önska att det fanns instruktioner för handarbeten och snickerier för oss vänsterhänta.
Thea (2014-09-08 15:50)
Betyg: 5
Hej!
Bra tips, ideer och info om vänsterhänta. Jag har en dotter som är det. Nu förstår jag henne lite bättre!
Tack
Miki (2012-05-10 21:33)
Jag var vänsterhänt väldigt tidigt. När jag var 3 månader använde jag bara vänster hand och det gör jag fortfarande. Jag är extremt vänsterhänt!
Lisa (2012-02-22 21:03)
Betyg: 5
Mycket bra tips även om artikeln har ett par år i nacken.

Själv hittade jag en vänsterhänt sax till min son. Fungerade galant. Skolan hade inga så jag tog och beställde själv ( http://www.alltforvansterhanta.se/asp/prodtype.asp?prodtype=38&ph=&keywords=&recor=&SearchFor=&PT_ID= )

Finns en del att välja på, underlättar för barnet iaf.

/L
Therese Bergenhök (2011-11-19 14:37)
Betyg: 5
Bra info o tips, vet att det finns "vänster" saxar till barn...
Mattias Gustavsson (2009-11-12 14:49)
Betyg: 4
Intressant läsning och bra tips.
Har själv hittat en lösning genom att köpa vänsterhänta produkter istället. Finns bland annat på alltforvansterhanta. Underlättar en hel del faktiskt.
Marcus Söderman (2009-04-24 11:19)
Betyg: 5
Jättebra tråd!!! Vänstehänt FTW!!!
Hilda Bergkvist (2008-10-05 21:05)
Betyg: 4
Vilka bra tips! Jag själv är både vänster -och högerhänt, men skriver i allmänhet med vänster, även om höger inte heller är någon svårighet. Mitt sätt att hålla pennan är mer eller mindre mycket ovanligt och i förskolan försökte ett flertal lärare få mig att skriva 'vanligt'. Och kanske borde jag ha lyssnat, för nu när jag är tolv känner jag att min vänsterhand värker i handleden och böjer sig ofrivilligt. Fast jag är ändå stolt över att vara åtminstone till hälften vänsterhänt. Jaja, tack för en text om vänsterhänta!
Affi Från Finland (2008-10-03 21:58)
Betyg: 5
Ser att komentarer om vänsterhänta har varit svagt.Jag är föd 42 och i minn skola var vår läare en stor mobbare till min avikelse från andra. Jag blev alltid satt i skamvrån (i knuten av klassrummet) när jag suddade ut med underarmen det jag skrev med våt blek. Han försökte sätta pennan i minn h.ha. men int blev det till något, min strategi var att jag vände pappret upp och ned. Jag började skriva mitt e mot då hängde lärarn inte med längre hur jag fungerade. Så han vandrade alltid förbi mig, men sneglade hur i värden det fungerade så då tänkte jag,si där din högerhänta f..nu har jag över makt.Jag är stolt att vara vänster hänt, för vi vänster är begåvade .
annie lundin (2006-05-21 23:49)
Betyg: 5
Tack för att ni skriver om att vara vänsterhänt!
jag är själv vänsterhänt, tänker inte så mycket på det men efter att sett ett program om hjärnan då dom bara tog upp exempel om hägerhänta börja jag leta efter information om vänsterhänta.

när jag gick i förskolan och lågstadiet försökte lärarna mer eller mindre tvinga mig att vara högerhänt. det gick inte. det jag lärt mig är att använda högerhänt sax och att iblnad använda kniven med "fel" hand när jag äter för att inte krocka med den som sitter brevid.
har inte tänkt på att det faktiskt skilljer sig hur man tar på byxor och när man vispar (var tvungen att testa) osv.
ett tips till er som har barn som är vänsterhänta och ska lära sig att göra nya saker, sök upp någon som är vänsterhänt. när jag var mindre tyckte jag att det alltid var jobbigt att text lära mig att sticka på syslöjden för läraren har svårt att "läsa" hur man tänker och gör. men när jag fick sitta med en vänsterhänt var det lättare och jag själv kände ett större självförtroende och att det inte var jag som var konstig och annorlunda.

nu ska jag leta vidrare efter fakta om hur hjärnan fungerar.tack än en gång för en superbra sida!
vänliga hälsningar annie
Malin2 (2004-05-19 16:03)
Betyg: 5
Jätteintressant att läsa.
Jag och min man är båda högerhänta. Medans våra TRE barn är vänsterhänta...
Annica Bark (2004-05-19 08:33)
Är själv vänsterhänt så detta var intressant. Har inte märkt något på mina 5 barn att någon av dom är vänsterhänta.
Eva-Ley (2004-05-18 15:21)
Betyg: 5
Väldigt intressant att läsa...

Jag försöker se det vetenskapligt för egen del också, då mina söner ser ut att båda bli vänsterhänta (äldstan är det redan, såklart!). medan töserna är högerhänta... hmm...
Barnsidan (2004-05-18 12:38)
Tack Linda för ditt bidrag. Mycket intressant läsning för mig som har en vänsterhänt make. barnen visar än så länge inte några vänsterhänttendenser.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook