Barnsidan - Historia och det övernaturliga i en fängslande blandning
Meny

Recension > Historia och det övernaturliga i en fängslande blandning

Historia och det övernaturliga i en fängslande blandning

Publicerad: 2020-04-09
Recension av Frances Hardinges nya bok De dödas skuggor som är en bok fylld av spänning, mystik, magi och historiska kopplingar.

De dödas skuggor blandar historiska miljöer med den övernaturliga genren utan större svårigheter. Huvudkaratären heter Makepeace, en flicka som växer upp med sin mamma i ett puritanskt samhälle i 1600-talets England där inbördeskrig snart rasar.

Efter sin mors död tas Makepeace in av sin fars familj, familjen Fellmotte. Hon upptäcker snart att medlemmarna i den aristokratiska familjen har förmågan att fånga och användas som kroppar för andar, och att det kanske fanns mer bakom hennes mammas beslut att dölja Makepeace för dem än vad hon tidigare har trott...

Innan hon ens har en chans att förstå sin gåva, är Makepeace bebodd av den våldsamma anden hos en mördad cirkusbjörn, som hon framöver måste dela sitt medvetande med. Ganska snart framgår det att Familjen Fellmotte har onda intentioner för Makepeace och hennes förmågor, och hennes björn blir den enda i världen som hon kan lita på. Makepeace och hennes inneboende björnande lyckas vända sin ursprungliga osämja mot varandra till en äkta och ganska rörande vänskap.

Berättelsen är otroligt lätt att fastna i och medan intrigen drivs av fejden mellan Makepeace och familjen Fellmotte och hennes övernaturliga förmågor, finns det fortfarande många kopplingar till det historiska sammanhanget. Mer än något annat är det brutaliteten i inbördeskriget som verkligen sätter berättelsens ton.

Från en början är boken svår att komma in men när man väl gör det så skapar Hardinge en så rikt förtrollande atmosfär som gjorde att jag knappt kunde lägga ner denna bok. En mycket minnesvärd läsning!

Läs mer och köp De dödas skuggor på adlibris.se

Titel: De dödas skuggor

Författare: Frances Hardinge

Översättning: Ylva Kempe

Antal sidor: 526

Utgiven: Januari 2020

Tänkt läsarålder: 12-15 år

Köp på adlibris


Skrivet av: Filippa Althoff

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook