Barnsidan - Feministiska lästips
Meny

Recension > Feministiska lästips

Feministiska lästips

Publicerad: 2004-11-16
Här har jag samlat ett antal böcker som jag själv läst eller som jag skulle vilja läsa. Det de har gemensamt är den feministiska inriktningen.

Här har jag samlat ett antal böcker som jag själv läst eller som jag skulle vilja läsa. Det de har gemensamt är den feministiska inriktningen. Det vore jätteroligt om du som läst någon/några böckerna ville kommentera det!

Under det rosa täcket av Nina Björk
Var står den svenska feminismen idag och vart är den på väg? När vi allt oftare hör tongångar om kvinnans särart, om kvinnors rätt att vara annorlunda män, måste vi åter ställa den grundläggade frågan: vad är kvinnlighet? Genom att läsa förföriska kvinnomagasin, feministiska biologer, hyllare av moderskapet, en roman av Virginia Woolf, aggressiva ninjafeminister i litteratur och på film och genom att läsa skildringen av Simone de Beauvoirs liv följer Nina Björk kvinnligheten som en skapelseberättelse. Här finns även en summering av den kvoteringsdebatt som är aktuell i Sverige. Vad avslöjar den om vår patriarkala demokratis grunder? Nina Björk, frilansjournalist och litteraturvetare, har skrivit ett inlägg i den feministiska debatten. Hon talar för en feminism som inte gör kvinnan till en utopi, som inte ger henne en ''naturlig'' identitet - utan som istället kämpar för en frigörelse från fasta könsidentiteter. ''Under det rosa täcket'' väckte en enorm uppmärksamhet när den utkom första gången 1996 och fick snabbt kultstatus, inte minst bland unga tjejer. Den anses idag vara en av de viktigaste feministiska böcker som utkommit i Sverige under de senaste åren.
 Läs mer om och köp 'Under det Rosa Täcket'

Fittstim, antologi av bla Linda Skugge, Belinda Ohlsson, Jonna Berg och Karolina Ramquist

Sverige är ju så jämställt!? tycker många. Det här är en bok till alla som inte förstår vad feminism står för och inte tycker att den behövs. Det finns många som inbillar sig att Sverige är jämställt, att vi nu kan luta oss tillbaka och njuta av att kvinnor fått rösträtt och har chans att göra karriär i de flesta yrken. Men vi feminister har insett att det inte är så lätt. Det finns mycket kvar att göra, framför allt bör alla unga i Sverige bli mer medvetna om varför samhället ser ut som det gör. Killar tar större plats i klassrummen och våldtagna kvinnor blir inte bemötta med respekt om de haft alltför vågade kläder på sig. Det är de hemska fakta vi har. Texterna i Fittstim berättar om en verklighet där unga kvinnor fått kämpa för respekt och förnekats sina självklara rättigheter i skola och arbetsliv på grund av sitt kön.


Det andra könet av Simone de Beauvoir
För första gången kommer nu feminismens standardverk i en oavkortad utgåva på svenska. Simone de Beauvoirs sakliga, inspirerande och roliga uppgörelse med manssamhällets alla myter om kvinnan utkom 1949. I dag har hennes bok om kampen för kvinnans frigörelse och jämställdhet blivit en efterfrågad klassiker. Det andra könet handlar om kvinnans olika roller, hennes utveckling, om fakta och myter – och om hur det känns att vara kvinna. Översättaren Åsa Moberg är en av Sveriges främsta kännare av de Beauvoir. Orig titel »La deuxième sexe« Översättning: Åsa Moberg och Adam Inczèdy-Gombos i samarbete med fackgranskaren Eva Gothlin. Omslag: Helena Bergenlöv
Läs mer om och köp 'Det andra könet'

Med uppenbar känsla för stil av Stephan Mendel-Enk

I mediedebatten efter huliganmordet på Tony Deogan var analysen tydlig: Huliganerna var våldsfixerade dårar som drevs av hat och hade värderingar som kraftigt avvek från det övriga samhällets. Men när journalisten Stephan Mendel-Enk intervjuade några av de mest ökända huliganerna fann han dem vara en så brokig samling att medias alla försök till generella omdömen föll platt. Det fanns bara en sak som de hade gemensamt, men den diskuterats aldrig: De var alla män.

Behärska dig, var lojal mot gruppen, offra dig för något större och viktigare än du själv. Den interna hierarkin. Den stenhårda uppdelningen mellan offentligt och privat jag. Föraktet för svaghet. Samma logik, samma ideal som formade Firman kände han igen från andra sammanhang: från sin egen uppväxt, kompisar och skolan. Från de mansdominerade tidningsredaktioner han jobbat. Från filmer, tidningar, tv-serier och böcker med män som målgrupp.

Med uppenbar känsla för stil är ett reportage om manlighet. Det handlar om hur våldet i samhället hänger ihop med den bild av manlighet som formar pojkar.

"Det inte Stephan Mendel-Enk förstår om manlighet är inte värt att veta" Mats Olsson/Expressen

"Om en tjej hade skrivit reportaget Med uppenbar känsla för stil och påstått att killar är dumma i huvudet, hade hon snart fått massa knullmail från män och epitetet feministhora i gubbkretsar." Natalia Kazmierska, Expressen

"Med uppenbar känsla för stil är konsekvent och kompromisslös i sin skildring av hur vårt samhälles norm samtidigt är vårt problem och hur alla män drar fördel av den kollektiva rädsla som finns för vad vissa män ska ta sig till om mäns privilegier hotas. Mendel-Enk är stenhård i sin uppgörelse med "den manliga könsrollen" Ulrika Westerlund, GP

Läs mer om och köp 'Med uppenbar känsla för stil'

Frihet och feminism av Carolina Dahlman och Johanna Möllerström
Män och kvinnor bedöms och bemöts ofta olika i vårt samhälle – ett samhälle som i väsentliga delar är skapat av och för män . Könsrollerna etableras redan i barnaåren och de inlärda mönstren präglar oss för livet. Både kvinnor och män begränsas av könstillhörigheten, som styr allt från relationer och fördomar till tankemönster och val. När könsrollerna dominerar ses individen inte i första hand som individ utan i stället som del av en grupp. Författarna menar att vänstern alldeles för länge har fått styra hur liberaler ser på feminism, och de ifrågasätter den motvilja mot begreppet som ofta finns i liberala kretsar. Många har bortsett från feminismens frihetsbudskap av rädsla för kvotering och lagstiftning. Så behöver det inte vara. Feminismen går väl ihop med de liberala grundvärderingarna, eftersom dess mål är att frigöra människan bakom könet.
Läs mer om och köp 'Frihet och feminism'

Att göra kön av Ylva Elvin-Nowak
Att göra kön - om vårt våldsamma behov att vara kvinnor och män Kan man göra kön? Kön är väl något man bara är, eller har? Nej, det är just vad det inte är. Kön är något vi alla gör, mycket aktivt, fast inte alltid fullt medvetet. Vi gör kön när vi säger att den nyfödda flickan är söt och snäll, medan pojken benämns som stark och modig. Men könsskapandet fortsätter hela livet. Från vaggan till graven upptas vi oavbrutet av vårt våldsamma behov av att vara kvinnor och män. I boken ställs detta grund-läggande psykologiska behov mot det moderna jämställdhetsidealet. Utifrån igenkännbara exempel diskuteras denna konflikt på ett underhållande och tankeväckande sätt.
Läs mer om och köp 'Att göra kön'

Min mosters migrän av Hanne-Vibeke Holst  
Varför finner sig starka kvinnor fortfarande i att, så här efter emancipationens århundrade, bli betraktade som andra klassens varelser? Var finns upproret? Vreden? Frågorna ställer danska Hanne-Vibeke Holst, författaren till den storsäljande romantrilogin om Therese Skårup. Nu berättar hon om hundra års kvinnoliv, som det formades (av män) och levdes i hennes egen familj. I lust, i nöd – och ofta under tyst protest. Det har blivit en självbiografisk odyssé, ett sorglustigt avslöjande av kvinnokönets ständiga undergivenhet. Hon har intervjuat sin mormor, sin mor, sina systrar och väninnor om deras liv, men framför allt är det en uppriktig och självutlämnande berättelse om flickan och kvinnan Hanne-Vibeke – varför hon blev den hon är idag. När Min mosters migrän kom ut i Danmark 1999 beskrevs den av Politiken som den viktigaste debattboken om feminism och den kvinnliga identiteten och har hittills sålts i över 100.000 exemplar.
Läs mer om och köp 'Min mosters migrän' 

Det kallas manshat av Carin Holmberg
När Carin Holmberg skrivit färdigt sin avhandling i sociologi, ”Det kallas kärlek” (1993), om könsmaktordningen bland unga till synes jämställda par, hade hon mycket vrede kvar. Den fick sitt utlopp i DET KALLAS MANSHAT, en rak och ilsken debattbok där hon visade grundläggande ojämlikheter mellan könen med en rad exempel hämtade ur media. Varför tycker den unge fotografen Jens Assur att jämlikheten ”gått för långt” för att hans sambo vägrar att städa? Varför betraktas kvinnliga chefer som ”manliga”? Varför får så många feminister frågan om de är manshatare? Carin Holmberg behöver inte läsa mellan raderna i de tidningsartiklar hon behandlar. Hon läser det som faktiskt står. Som hon skriver i sitt nyskrivna förord: ”Den bärande tanken i boken är att vi genom att inte lyssna utan enbart höra dels missar tillfällen att förstå, analysera och kritisera könsmakten, dels reproducerar densamma.” DET KALLAS MANSHAT är en av de tre första titlarna i Modernistas systerserie "Feminista".
Läs mer om och köp 'Det kallas manshat'

Feministisk bruksanvisning, antologi av bla Ulrika Milles, Cecilia Lindén, Nina Lekander, Ebba Witt-Brattström
Feministisk bruksanvisning visar feminismens styrka som kritiskt perspektiv. Syftet med Feministisk bruksanvisning är att visa vad man gör och ur man gör det. Antologin presenterar ett brett spektrum av aktuella svenska texter som tar sin utgångspunkt i feministisk teori. Bidragen ger en tydlig bild av feminismens användbarhet inom de mest skilda discipliner: humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap och teologi. Texterna rör sig från teoretiska grundfrågor till aktuell samhällsdebatt. De flesta av författarna är verksamma i dubbla roller: både som akademiska forskare och som skribenter i tidningar och tidskrifter: Eva Adolfsson, Sara Danius, Birgitta Holm, Ulla M. Holm, Kristina Hultman, Kristin Järvstad, Nina Lekander, Maria Lind, Claudia Lindén, Moa Matthis, Ulrika Milles, Maria Södling och Ebba Witt-Brattström.
Läs mer om och köp 'Feministisk bruksanvisning'

X-märkt och Bimbobakslaget (2 böcker i en) av Kristina Thulin och Jenny Östergren
X-märkt är en feministisk handbok för unga tjejer som tar upp allt från hur man hanterar killarnas trackande i korridoren till hur man löneförhandlar. När boken kom, 1997, var den först i sitt slag och den väckte mycket uppmärksamhet och debatt. Det kapitel i boken som alla ville prata om var det som handlade om skönhet och den hets dagens skönhetsideal föder. I Bimbobakslaget gör därför författarna en djupdykning i skönhetsindustrin. Kvinnor bedöms fortfarande på grund av sitt utseende stället för sin kompetens - varför är det så? Detta och annat tas upp i boken. Det är intervjuer och reportage om Fröken Sverige, modeindustrin, skönhetsoperationer, utvikningsbrudsfotografer, med mera.
Läs mer om och köp 'X-märkt & Bimbobakslaget' 

Flickor, pojkar och pedagoger : jämställdhetspedagogik i praktiken av Kajsa Wahlström
Sällan har något förskolearbete uppmärksammats så mycket som jämställdhetsprojektet i Gävle. Inte minst förskolorna Björntomten och Tittmyran förekommer flitigt i radio, tv och tidningar. Vad innebär denna jämställdhetspedagogik som har väckt så stort intresse? Hur uppstod den? Och behövs den verkligen - är vi inte redan så gott som jämställda? I Flickor, pojkar och pedagoger berättar förskolechefen Kajsa Wahlström om de observationer hon och de andra pedagogerna gjorde av förskolans verksamhet. Med förfärande tydlighet visade det sig att pedagogerna bidrog till att flickor och pojkar fick olika förutsättningar, trots att ambitionen var den motsatta. Med videokameran som redskap och jämställdhet som mål utformade de sedan en kompensatorisk jämställdhetspedagogik som omfattar dem alla - flickor, pojkar och pedagoger. Flickor, pojkar och pedagoger riktar sig i första hand till pedagoger inom förskola och skola samt föräldrar, men är också tillämpbar vid jämställdhetsarbete i organisationer och på arbetsplatser.
Läs mer om och köp 'Flickor, pojkar och pedagoger..'

Fler lästips (tidskrifter/tankesmedjor):
Bang

Genus

Arena(gruppen)

Timbro


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiofem med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook