Barnsidan - Att föda - en barnmorskas tankar, råd och erfarenheter
Meny

Recension > Att föda - en barnmorskas tankar, råd och erfarenheter

Att föda - en barnmorskas tankar, råd och erfarenheter

Publicerad: 2003-04-06
Gudrun Abascal är chef för nystartade BB Stockholm och har även innan dess lång erfarenhet av födandet krafter som chefsbarnmorska på Danderyds Förlossning. Läs Ylvas personliga recension om Abascals bok "Att Föda".

Om Att föda och en revansch för en omföderska
Efter min första förlossning, var jag ganska säker på att jag inte skulle göra om det på mycket länge, troligen inte alls. Jag hade förberett mig med hjälp av en vanlig (och ganska dålig) förlossningsförberedande kurs hos barnmorskan och diverse texter och böcker om andras förlossningar. Jag trodde inte att jag var typen som skulle må dåligt av att föda för jag är ju så smärttålig. Ändå blev det en chockartad upplevelse som jag inte kände att jag hade någon kontroll över. Jag blev förlöst med hjälp av sugklocka och yttre press på magen efter långa timmar på BB med diverse olika bedövningar.

Men mycket snarare än jag trott kom det en längtan efter ännu ett barn. Jag blev gravid ganska snart, knappt två år efter sonens födelse. Lycka över de två blåa strecken förbyttes ganska snart mot oro för hur jag skulle klara av ännu en förlossning. Det är svårt att beskriva men jag pendlade mellan längtan och ångest när jag förstod att detta var oåterkalleligt. Jag skulle föda barn igen.

Min första impuls var att gömma huvudet i sanden men ganska snart kände jag att jag ville ta tag i det och i alla fall försöka få en bättre upplevelse denna gång. Så jag gjorde allt annorlunda. Jag valde ut en barnmorska med omsorg, gick profylaxandningskurs, gick en annan (bättre) förlossningsförberedande kurs och läste böcker och texter om förlossningar med nya ögon. Jag insåg denna gång att alla upplevelser är olika och att jag inte kunde läsa mig till hur just jag skulle uppleva detta utan att jag kunde skaffa mig information om hur förlossningar kan gå till och om de olika faser man går igenom så att jag kunde följa med i min egen förlossning på ett annat sätt denna gång. Under de sista månaderna av min graviditet läste jag barnmorskan och BB Stockholms grundare Gudrun Abascals bok Att föda och tilltalades av hennes sätt enkla och tydliga sätt att berätta om födande ur olika perspektiv.

Varvat med förlossningsberättelser går Abascal igenom vad som händer i kropp och själ inför, under och efter en förlossning. Man får också läsa om smärta, olika smärtlindringsmetoder, pappans roll och barnmorskans roll.. I slutet av boken redogör hon för profylaxandning och födandets historia. Även förlossningsrädsla, komplikationer och att föda ett handikappat, sjukt eller dödfött barn får egna avsnitt. Boken passar både för sträckläsning och för sök- och djupläsning. Det är en väldigt fin blandning av personliga berättelser och fakta. Ska man välja en enda bok att läsa inför sin förlossning, skulle jag absolut välja denna.

Jag läste Att föda i omgångar och valde ut de bitar jag hade funderat på den senaste veckan och vissa delar fick jag läsa många gånger. Den var min enda litteratur sista veckorna före förlossningen. Boken blev extra viktig för mig eftersom jag inför denna förlossning verkligen beslutat mig för att vara med och föda barn och det är något av bokens motto:

”lita på din självkänsla och ditt självförtroende och våga tro på dina egna känslor och kunskaper för att följa din intuition och kraft när du sedan föder ditt barn, och till och med kanske känna att du har så mycket kontroll att du kan släppa på kontrollen. Våga lita på att kroppen gör jobbet och hur förlossningen än blir, ska du efteråt kunna säga att ingen kunde ha gjort det bättre. ”Jag var den som var bäst på att föda mitt barn.”
Denna förlossning blev helt olik min första. När värkarbetet kom igång efter veckor av förvärkar hade jag börjat längta efter det. Jag var lugn och kände att jag hade kontroll över förloppet trots att det gick fort när det väl satte igång. Visst sviktade modet några korta stunder, till exempel när vattnet gick och det kändes som att jag skulle föda på hallgolvet. Men jag fann mig snabbt och med hjälp av profylaxandning och min mans stöd var förlossningen en upplevelse jag gärna är med om igen.

Jag kände var i förlossningen jag befann mig och förstod till exempel att ”10 cm öppen” inte behöver betyda att man är redo att föda i nästa sekund, vilket jag trodde första gången. Jag klarade av att hantera lustgasen utan att bli helt omtöcknad denna gång och jag fick uppleva krystvärkar för första gången (blev bortbedövade första gången) och födde fram världens vackraste dotter i flygande fart men visst gjorde det ont även denna gång. Att det gick så lätt och bra var en bonus men det som känns bäst att jag äntligen, efter denna revansch, försonats med min första förlossning och inser att jag trots sugklocka och yttre press faktiskt födde barn då också! Två och ett halvt år efter att jag födde min son kan jag skriva under på att ”att ingen kunde ha gjort det bättre. Jag var den som var bäst på att föda mitt barn.”

Besök BB Stockholms hemsida


Läs mer om och köp "Att föda"

Skrivet av: Ylva R
Jag är gymnasielärare, älskar bland annat att vara på landet, läsa, skriva, äta gott, åka berg-och-dal-bana, umgås med vänner och min familj. Jag är intresserad av frågor som rör barn och "barnuppfostran" och försöker lära mig att ta hand om en trädgård och ett hus. Jag lever med min man och våra två små barn.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittioåtta med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook