Barnsidan - Ängsligt och trevande om att bli förälder
Meny

Recension > Ängsligt och trevande om att bli förälder

Ängsligt och trevande om att bli förälder

Publicerad: 2018-11-05
Ester Roxbergs bok Barnvagnsblues är en bok som handlar om att hitta sig själv igen i den nya rollen som förälder. En bok att känna igen sig i. Eller inte.

Barnvagnsblues är inte en sammanhängande berättelse utan snarare en serie ögonblicksbilder ur Agnes liv som föräldraledig. Varje nedslag i tillvaron som föräldraledig nuddar vid ämnen och frågor som nyblivna mammor (och även pappor) kan känna igen sig i.

Känner alla sig så här ensamma under föräldraledigheten? Tycker alla verkligen att det är givande att sitta och sjunga tillsammans med andra föräldrar på Öppna Förskolan (medan de veckogamla barnen ligger på golvet bredvid)? Hur kan jag ge trygghet till mitt barn i den här grymma och orättvisa världen? Varför ändrade föräldraskapet vår parrelation så att vi numera går under benämningarna Mamma och Pappa inför varandra? Måste man ge upp allt som var viktigt och spännande förut för att bli Mamma, eller kan man till exempel drömma om dykning på Borneo eller kanske ett glas rosé i sommarsolen?

Alla såna, och liknande, frågor är vi nog många föräldrar som kan känna igen oss i.

Den där första tiden med en nyfödd är skör. Man har just varit med om något livsomvälvande och samtidigt som förväntningarna kan vara glasklara kan man känna sig väldigt vilse i sin nyorienteringsfas som förälder. På sätt och vis är man ju fortfarande sig själv, samtidigt är man helt ny och livet förväntas fyllas på med nytt innehåll.

Men Agnes liv verkar tomt, sterilt och ensamt. Hon umgås med människor hon finner ointressanta och har inget att göra om dagarna i stan som är semestertömd och stekhet.

Varför låter Agnes sin egen tillvaro skava så mycket? Är hon förbi av trötthet efter sömnlösa nätter? Nej. Är hon begränsad av dålig ekonomi? Nej. Varför gör hon inget åt sin leda och ensamhet? Jag vet inte, men får en ingivelse att ruska om Agnes. Kanske lider hon av förlossningsdepression eller baby blues, men jag vill få henne att tänka och känna själv istället för att plastbanta, noja över oekologiska solkrämer och andra saker som mest känns som poserande.

Jag vill också veta vad hon och Frank hade för liv, föreställningar och förväntningar innan de blev föräldrar. När Agnes och Frank har tid för varandra nu rensar de i kökskåpen eller planerar köp av en ekologisk soffa för 24000 kronor. Inte kan de väl ha drömt om det här blodfattiga medelklasslivet?

Barnvagnsblues är en lättläst bok, med fint språkligt flyt, lite galghumoristiska inslag och tidstypiska reflektioner. Det är ett tag sedan jag läste boken och den har legat och skavt sen dess. Jag gillar hur den väcker tankar och får mig att minnas min egen tid som nybliven mamma, men blir samtidigt beklämd över det sterila känsloläget.

En del beskriver moderskapet som något som gör ens väsen till något allmängiltigt som andra tar sig rätt att kommentera och ha åsikter om. Hela Agnes tillvaro känns som ett ängsligt, försiktigt och osäkert trevande framåt, rädd att bli bedömd av osynliga poliser. Men vem är det som dömer? Mest Agnes själv faktiskt.

Författaren Ester Roxberg, fotograferad av Lina Alriksson.

Läs mer och köp boken Barnvagnsblues


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tolv med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook