Barnsidan - Ny metod kan minska antalet långdragna förlossningar
Meny

Aktuellt > Ny metod kan minska antalet långdragna förlossningar

Ny metod kan minska antalet långdragna förlossningar

Publicerad: 2016-03-16
En förlossning som tar tid kan leda till skador på både den födande kvinnan och barnet. En av de vanligaste orsakerna till att en förlossning drar ut på tiden är svaga värkar. Förlossningen på Södersjukhuset inför nu en ny unik metod för att undvika långdragna förlossningar.

När en förlossning blir långdragen kan barnet drabbas av syrebrist och kvinnan kan få en ökad risk för blödningar och infektioner efter förlossningen. Det finns också en ökad risk för kvinnan att senare i livet drabbas av urininkontinens eller framfall.

I en internationell forskningsstudie har Södersjukhusets kvinnoklinik tagit fram en ny unik metod för att identifiera svaga värkar hos den födande och på så sätt minska antalet långdragna förlossningar. Genom att analysera värdet på en liten mängd fostervatten som ändå kommer ut under förlossningen kan man få kunskap om livmoderns tillstånd.

– Med metoden kan vi på ett enkelt sätt avgöra om en födande är mottaglig för värkstimulerande dropp. Om vi ser att den födande inte kan stimuleras till fortsatta värkar kan vi ta beslut om kejsarsnitt eller sugklocka i ett tidigare skede, berättar Eva Wiberg-Itzel, överläkare vid kvinnokliniken på Södersjukhuset och ansvarig för forskningsprojektet.

– I dag pågår de här förlossningarna ofta i många timmar. Att kunna ta beslutet och behandla dessa förlossningar på ett tidigare stadium gagnar alla inblandade, menar Eva Wiberg-Itzel.

Fler vaginala förlossningar och möjlighet att ta emot fler födande

Födande som är mottagliga för värkstimulering kan få en individuellt anpassad behandling och i högre utsträckning förlösas normalt.

– För den enskilda kvinnan innebär metoden att barnmorskan får en ökad kunskap om just hennes förlossning. En kunskap som idag helt saknas, säger Eva Wiberg-Itzel. När vi minskar antalet långdragna förlossningar kan vi på ett bättre sätt använda våra förlossningsplatser och ta emot flera födande på förlossningen på Södersjukhuset.

Foto på Eva Wiberg-Itzel av Torkel Ekqvist. Fotogruppen Södersjukhuset

Läs mer på MyNewsDesk


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittioett med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook