Nannypedagogerna skriver på sin hemsida (http://www.nannypedagogerna.se) att de arbetar med familjeproblem kring barn och har startat en privatrådgivning för föräldrar som behöver hjälp. Nannypedagogerna är Nanny Cathrine, Nanny Anne-Lie från TV samt Nanny Maud.
Jag gav Annelie (Dolph) i uppdrag att ta reda på mer om Nannypedagogerna. Här är vad hon listade ut
Berätta om er bakgrund, vad ni jobbat med och så vidare
Anne-Lie: 2 egna barn, arbete inom förskola med inriktning på sjuka barn. Jobbat som behandlingsassistent sedan –97, egen jourplaceringsenhet sedan 2000.
Cathrine: 3 egna barn, pedagog på förskola sen 25 år, arbete med barn med särskilda behov. Familjebehandlare, fosterhemsförälder
Maud: 3 egna barn. Arbetat som pedagog i förskola sedan –77, både kommunal och privat förskola. Arbetat mycket med barn i behov av extra stöd.
Varför behöver dagens mammor pch pappor proffshjälp?
Det är tufft att vara förälder idag! Vi arbetar mycket. När vi umgås vill vi inte ta konflikter med barnen och då kan barnen ta överhand i familjen.
Rollerna som vi vuxna skall axla numera är väldigt oklara. Det ställs hela tiden nya krav på dig som förälder. Vem ska vara hemma, hur länge?
Hur vill jag förmedla min förebild till mina barn?
Nya rön om barns behov? Det kompetenta barnet. Tusen frågor och väldigt lite tid för eftertanke; man fastnar lätt och blir hemmablind. I en sådan situation kan det vara skönt att bolla sina problem med en utomstående – en Nanny.
Hur många uppdrag förväntar ni er att få?
Vi förväntar oss många uppdrag, Vi vet att många familjer har sökt andra vägar utan resultat. Vi kan anpassa oss efter vad varje familj har för behov.
När ska man kontakta er?
Dina barn är det käraste du har. När du som förälder är osäker på hur du ska lösa problem med barnen – hantera situationen. För oss är alla dina frågor lika viktiga små som stora. Lösning kan då vara att bolla dina tankar med en utomstående – en Nanny
Vilka är de vanligaste problemen som ni möter hos svenska föräldrar?
Att vara konsekvent som förälder. Föräldrar bör vara tydliga i sina signaler till barnen.
Många föräldrar har samarbetsproblem oavsett om man separerat eller lever tillsammans. Idag är det kanske en förälder som lämnar barnen på förskola, skola, den andre föräldern hämtar barnet. Tid vi är tillsammans hela familjen krymper.
Arbete, data, tv mm tar upp mycket av vår tid.
Kan ni ge tre handfasta råd för att få lugn och ro vid matbordet?
1. Låt barnen vara delaktiga i maten, dukningen Kom tillsammans överens om att matsituationen skall vara trevlig. Var god förebild, njut!
2. Måltiden blir en familjegemenskap, vi äter tillsammans all annan verksamhet upphör, tv stängs av, kompisar går hem mm.
3. Undvik allt tjat! Låt barnen få ta mat själva, barn skall äta utav eget matintresse och hunger, inte för att tillfredställa sina föräldrar
Vad ska man säga för att få sin femåring att städa sitt rum?
Svårt att ge ett allmänt svar! Vi har alla olika syn på vad vi menar med städat rum.
Diskutera i familjen om när det ska vara städat: en gång i vecka/varje kväll
Hur ska det se ut i rummet när det är städat, kom fram till det gemensamt. Så ni alla är överens. Ev. behöver du minimera leksakerna i rummet för att göra städningen lättare. Kanske veckopeng efter utfört arbete?
Städa gärna tillsammans första gångerna. Ge mycket beröm!
Och en 2-3åring som vägrar sova i egen säng?
Då vill vi först ställa några motfrågor. Är detta ett nytt eller ett beteende som pågått länge? Har det hänt något nyligen i eller runt familjen. Kan det finnas en orsak till att barnet kommer upp, eller är det bara en vana?
Några råd; Att ha en väl fungerande nattning, där barnet somnar tryggt i sin säng. Gå alltid tillbaka med barnet på natten när hon/han kommer var konsekvent men var inte arg på barnet. Det är vanan som ska ändras inget annat. Efter att antal nätter och när barnet klarar att sova en hel natt i sitt rum, BERÖM.
Hur ser ni på skillnaden mellan bestraffning och konsekvens?
Konsekvens är att man står fast vid sitt beslut, det går att lita på att man gör det man säger – håller det man lovar.
Att våga sätta gränser: att barn får tydligt reda på vad vi föräldrar väntar oss av dem. Vilka spelregler är det som gäller? Alla måste känna till och acceptera spelets regler.
Ifall olika regler mellan mamma och pappa blir barnet förvirrat.
När man sätter gränser krävs konsekventa föräldrar.
Ibland behöver man kanske ta till bestraffning för att nå sitt mål.
Ex på bestraffning:
-Om du inte städar ditt rum – får du ingen veckopeng
-Om du inte gör läxan – får du inte gå ut
Tänk på att det bästa och starkaste sättet i uppfostran är beröm/belöning!