Barnsidan - Hämmad fostertillväxt ökar risken för astma
Meny

Aktuellt > Hämmad fostertillväxt ökar risken för astma

Hämmad fostertillväxt ökar risken för astma

Publicerad: 2009-10-12
Barn som föds med låg födelsevikt har en ökad risk för att utveckla astma senare livet, visar en ny studie från Karolinska Institutet.

Barn som föds med låg födelsevikt har en ökad risk för att utveckla astma senare livet, visar en ny studie från Karolinska Institutet. Studien, som publiceras i tidskriften Pediatrics, bygger på information om astmaförekomst hos 10 918 tvillingar ur det svenska Tvillingregistret.

Varje tvilling länkades till det rikstäckande medicinska födelseregistret (MFR), där bland annat födelsevikt och gestationsålder – hur långt graviditeten är gången när barnet föds – finns registrerat. Då tvillingar har samma gestationsålder samt delar arvsanlag, miljö i livmodern och förhållanden under tidig uppväxt är tvillingstudier ett utmärkt sätt för att undersöka sambandet mellan fostertillväxt och sjukdom i barndomen.

- Vår studie visar att det finns ett klart samband mellan fostertillväxt och astma som är oberoende av gestationsålder och miljömässiga respektive genetiska faktorer, säger Catarina Almqvist Malmros, barnläkare och forskare vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet.

Man räknar med att ungefär var tionde svensk lider av astma och de senaste decennierna har antalet barn med astma ökat stadigt. Samtidigt föds allt fler barn med låg födelsevikt. Låg födelsevikt kan ses som ett tecken på undernäring i fosterstadiet och studien tyder på att hämmad fostertillväxt påverkar fostrets lungutveckling.

Källa: Karolinska Institutet


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiofem med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Mia Althoff (2009-10-18 22:53)
Vem säger att sjuka barn blir ointelligenta?


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook