Barnsidan - 215,6 ton batterier insamlade under årets Batterijakt
Meny

Aktuellt > 215,6 ton batterier insamlade under årets Batterijakt

215,6 ton batterier insamlade under årets Batterijakt

Publicerad: 2016-04-13
25 500 fjärdeklassare har samlat in 215,6 ton batterier under Stora Batterijakten 2016 som pågått mellan 16 mars och 6 april. Allra bäst gjorde en klass i Skärholmen som samlade ihop 166 kilo batterier per elev!

Mellan den 16 mars och den 6 april har Batterijakten pågått – en tävling och informationskampanj för Sveriges alla fjärdeklassare. Stora Batterijakten går ut på att samla in så många förbrukade hushållsbatterier som möjligt till återvinning. I år har drygt 25 500 fjärdeklassare deltagit och de har tillsammans samlat in över 215,6 ton batterier. Det motsvarar ungefär 7 procent av den totala mängd batterier som återvinns på ett år.

Under de tre år som tävlingen anordnats har 771 ton batterier samlats in till återvinning över hela Sverige. De cirka 90 000 elever som har deltagit, har med hjälp av pedagogiskt utbildningsmaterial i skolan samt tävlingsmomentet, lärt sig mer om återvinning och hållbarhet.

– Det är ett otroligt engagemang kring Batterijakten! Att en fjärdedel av Sveriges alla fjärdeklassare, tillsammans med sina lärare, har organiserat sig och samlat in 215,6 ton batterier under tre veckor är beundransvärt, säger Lisa Adelsköld, Verksamhetschef för området skola och förskola på Håll Sverige Rent. Att så många fler barn nu är utbildade i hur viktigt återvinning av batterier är, bådar gott för framtiden.

Vinnare av Stora Batterijakten 2016 är klass 4-5 på Guteskolan från Visby, Gotland!
Klass 4-5 på Guteskolan samlade in otroliga 205 kilo förbrukade batterier per elev, och totalt samlade klassen in hela 3,3 ton batterier. Guteskolans 4:or är därmed nationell vinnare av Stora Batterijakten 2016.

Volymrekord – Alla Nationers Fria Skola från Skärholmen, Stockholm, har slagit rekord i antal kilo batterier som klassen samlat in. Totalt har hela klassen samlat in 4,2 ton batterier, 166 kilo batterier per elev. Det är det mesta en klass någonsin har samlat in under Batterijakten. Klass 4 på Alla Nationers Fria Skola vinner därför priset Alla Tiders Batterijägare!

Förutom äran, vinner båda klasserna surfplattor och ett stort tårtkalas vid prisutdelningen den 15:e april.


Initiativtagare till Batterijakten är Håll Sverige Rent, VARTA Batterier och Clas Ohlson, som gemensamt vill verka för att fler batterier återvinns i Sverige. www.batterijakten.se

Källa: Håll Sverige Rent


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiofyra med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook