Barnsidan - Studie ska undersöka om mobilen påverkar barnens syn
Meny

Nyheter > Studie ska undersöka om mobilen påverkar barnens syn

Studie ska undersöka om mobilen påverkar barnens syn

Närsynthet ökar bland svenska barn – är det mobiler och läsplattor som är boven i dramat? Det ska ett unikt forskningsprojekt på Linnéuniversitetet undersöka. Totalt ska 200 barn studeras under 2 års tid.

Läslovet har startat och hundratusentals barn har massor av ledig tid för aktiviteter, och då blir det kanske en hel del skärmtid. Men hur skadligt är det för barns ögon?

Allt fler barn har visat sig utveckla närsynthet (myopi) tidigt i åldrarna, och enligt australiensiska forskningsinstitutet Biran Holden Eye Institute beräknas hälften av jordens befolkning vara närsynt år 2050.

Hur situationen är bland svenska barn är däremot okänt – men det ska ett nytt forskningsprojekt om barns ögon och skärmvanor på Linnéuniversitetet, finansierat av Specsavers, råda bot på. Förhoppningen är att få reda på hur stort problemet är, vilka riskfaktorerna är och hur utvecklingen kan bromsas.

foto: Hal Gatewood

– Det vi ska undersöka är bland annat hur stora riskerna är med användandet av mobiler, surfplatta och datorer, de frågorna får vi optiker ständigt av oroliga föräldrar, säger Pelsin Demir, doktorand på Linnéuniversitet och optiker på Specsavers i Kalmar.

Pelsin Demir ingår som projektmedlem i forskningsprojektet som startade i våras och som pågår under två års tid. 200 barn i åldrarna 8-16 år, boende i Småland, kommer att delta i studien. Barnens ögon får genomgå en fördjupad och utförlig syn- och ögnundersökning. Bland deltagarna finns såväl barn med som utan synfel, och barnen har varierande vanor när det gäller exempelvis skärmanvändning.

Syftet är att undersöka dels om barn utvecklar närsynthet under denna tid, dels om barn som redan är närsynta utvecklar mer närsynthet under de två åren som forskningsprojektet pågår.

– Från studier i Asien vet man att sitter man trettio minuter kontinuerligt utan en paus och håller en dator, mobil eller bok närmare än trettio centimeter så löper man större risk att utveckla närsynthet, och just till exempel mobiler håller man ju extra nära, men vi behöver lära oss mer och titta på andra faktorer också, säger Pelsin Demir.

I undersökningen kommer man utöver skärmtid även att studera hur mycket tid barnen spenderar utomhus (där fokus på ett naturligt sätt är mer föränderligt för ögat) samt icke-digital påverkan som till exempel läsning av böcker.

– Vi vet att närsynthet började blomma ungefär när skärmanvändandet exploderade i landet, sambandet behöver vi inte tveka över. Men vi behöver däremot veta mer om hur riskfaktorerna samverkar, och tanken är också att undersökningen kommer hjälpa oss att bättre förebygga närsynthet bland barn, säger Pelsin Demir.

Pelsins råd: Tillämpa 20-20-20-regeln!

Ta en paus var tjugonde minut, lyft blicken från skärmen och fokusera på något tjugo meter bort – håll kvar blicken där i 20 sekunder. På så vis undviker du spasm i ögonen, sedan kan man återgå till skärmen.

Källa: Specsavers pressmeddelande

Fakta om forskningsprojektet

Undersökningen startade 1 mars 2019 och pågår under två år.

Barnen som deltar i studien kommer att kallas var sjätte månad under två års tid, totalt blir det fem undersökningar för varje individuellt barn.

Forskningen leds av Kalmar Myopia Study-group, på institutionen för medicin och optometri, fakulteten för hälso- och livsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Forskningsprojektet finansieras av Specsavers och Linnéuniversitetet.

Samma forskningsprojekt som pågår på Linnéuniversitetet görs parallellt i Australien, Kina, Vietnam och Indien.


Artikeln har visats: 1775 gånger
Publicerad: 2019-10-29 10:19:54
Inlagd: 2019-10-29 10:12:23
Uppdaterad: 2019-10-29 10:23:44



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiofem med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook