Barnsidan - Kvinnor dricker för mycket vatten
Meny

Nyheter > Kvinnor dricker för mycket vatten

Kvinnor dricker för mycket vatten

Nästan en halv miljon svenskar är drabbade av inkontitens, visar en färsk studie. Flertalet är kvinnor.
75 procent av alla kvinnor som fött barn får mer eller mindre tillfällig ansträngningsinkontinens (t.ex att man kissar på sig när man skrattar eller tar i).

Kvinnor kissar ungefär en och en halv liter per dag, men många som söker hjälp mot inkontinens kissar dubbelt så mycket. Det beror på att de dricker även när de inte är törstiga. - Många bör göra en allmän storstädning av sina vanor, som att inte dricka så mycket vatten, säger Pia Teleman, överläkare på kvinnokliniken vid universitetssjukhuset i Lund.

Vattenflaskan på skrivbordet har blivit en modeaccessoar bland hälsomedvetna och vatten sägs hjälpa mot både åldersrynkor och allehanda fysiska och psykiska besvär. Men det finns inget vetenskapligt stöd för att det skulle vara nyttigt för friska människor att dricka när man inte är törstig.

Ännu värre än vatten är kaffedrickandet. Det har Inger Nordlander, sjukgymnast och uroterapeut på Karolinska sjukhuset, noterat hos sina patienter. - Jag har botat ett antal kvinnor från inkontinens genom att få dem att minska kaffedrickandet radikalt. Kaffe är urindrivande och irriterar även blåsväggen, säger Inger Nordlander.

Hennes erfarenhet är att många inkontinenta kommer långt med att ändra sitt betende. - Det är väldigt starkt kopplat till tokiga vanor. Många springer på toa så fort de känner den minsta antydan till kissnödighet. Då är det är lätt hänt att man kommer in i en ond cirkel. Ju oftare man kissar desto mer krymper blåsan. Till sist blir hela livet en enda stor toalett.

Inför träningspass rekommenderar Inger Nordlander vätskekarens. - En del har för sig att man ska dricka så mycket som möjligt in i det sista, men det är bättre att avstå före gympan och sedan dricka lite om man blir törstig under passet.

Källa: dn.se


Artikeln har visats: 4695 gånger
Publicerad: 2003-06-18 13:01:31
Inlagd: 2003-06-18 13:01:31
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook