Barnsidan - Eva Uustals arbete med förlossningsskador uppmärksammas
Meny

Nyheter > Eva Uustals arbete med förlossningsskador uppmärksammas

Eva Uustals arbete med förlossningsskador uppmärksammas

Svenska Läkaresällskapet har utsett överläkare Eva Uustal, Kvinnokliniken på Eva Uustal, överläkare, Kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. Fotograf: Peter NilssonUniversitetssjukhuset i Linköping till 2022 års Lennanderföreläsare i kirurgi.

Foto: Peter Nilsson

För att förbättra handläggningen av patienter med förlossningsskador har Eva Uustal bland annat byggt upp en verksamhet med ett multiprofessionellt team samt verkat för att öka kunskapen bland kollegor.

Eva har bland annat arrangerat en rad kurser, besökt andra verksamheter och varit med i framtagandet av en nationell bäckenbottenutbildning som utbildar läkare och barnmorskor hur man på bästa sätt förebygger, diagnosticerar och åtgärdar skador i bäckenbotten efter förlossningen. Eva har även bidragit till att utveckla ett nationellt register Bristningsregistret för att kartlägga och följa effekterna av dessa skador.

– Genom sitt systematiska arbete har Eva ökat kunskapen om bäckenbottensskador, vilket leder till bättre omhändertagande och minskat lidande för de drabbade, säger Michael Algovik, ordförande för Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi.

– Det är hedrande att mitt arbete uppmärksammas av Svenska Läkaresällskapet, säger Eva Uustal. Jag brinner för att förbättra förlossningsvården och det finns en hel del kvar att göra för att den ska bli mer jämlik över landet. En viktig förutsättning är kunnig och välutbildad personal så att alla kvinnor som söker vård blir tagna på allvar.

– Eva Uustal har på ett föredömligt sätt arbetat metodiskt för att utveckla och förbättra vård och behandling vid förlossningsskador, en patientgrupp som genom åren blivit styvmoderligt behandlad, säger Ola Winqvist, ordförande i SLS delegation för medicinsk forskning.

Pressmeddelandet från SLS


Artikeln har visats: 183 gånger
Publicerad: 2021-11-22 10:45:40
Inlagd: 2021-11-22 09:15:50
Uppdaterad: 2021-11-22 10:46:29Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiofem med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook