Forskare vid Karolinska Institutet:
- Nu kan vi för första gången på befolkningsnivå visa att HPV-vaccination skyddar mot invasiv livmoderhalscancer, och inte bara mot cellförändringar som kan vara förstadier till livmoderhalscancer.
Läs mer
Här listas symptomen på covid-19 och hur man kan urskilja symptom på coronasmitta från andra snarlika sjukdomar. Du kan också få hjälp att hantera din oro eller ta reda på hur och när du ska söka vård.
Läs mer
Forskare vid Linköpings Universitet har intervjuat kvinnor som upplevt negativ påverkan av en del hormonella preventivmedel. Det har lett till nya insikter.
Läs mer
Redan vid mycket lätt ökad vikt, under gränsen till övervikt, ökar risken för den ovanliga hjärtmuskelsjukdomen kardiomyopati. Det framgår av en studie som omfattar drygt 1,6 miljoner värnpliktiga män i Sverige.
Läs mer
- Det finns ett stort behov av att få faktabaserad kunskap om matöverkänslighet inom flera olika fält i samhället, det här är ett sätt att nå nya målgrupper med ny kunskap på området matallergi, säger projektledare Sofia Knáz.
Läs mer
Februari blir ofta vabruari, men det måste inte vara så. Med dessa enkla tips kan du försvåra för förkylningen. Och om smittan ändå hittar fram kan du här läsa om hur man lindrar symtom och blir frisk snabbare.
Läs mer
I den hittills största kliniska studien av mikrobiomets, dvs tarmflorans, utveckling hos spädbarn har forskare vid Baylor College of Medicine funnit att utvecklingen sker i olika stadier som kan associeras med förändringar i livsstilen under den första tiden i livet.
Läs mer
Sedan 2006 har Friskis&Svettis erbjudit verktyget Mini-Röris till förskola och medvetna vuxna och över 10 000 förskolepedagoger har fått utbildning i programmet. Nu är Mini-Röris 6 lanserad!
Läs mer
Spelet och kommunikationskonceptet ”Brainy Bikes” är ett helt nytt grepp för att öka barns cyklande och samtidigt öka deras säkerhet i trafiken.
Läs mer
Den psykiska ohälsan är omfattande bland unga som utsätts för mobbning, nättrakasserier och fysiskt våld. Det bekräftas av en ny avhandling från Lunds universitet. Resultaten visar bland annat att det finns en koppling mellan psykisk ohälsa och nättrakasserier även vid enstaka händelser.
Läs mer
När sommaren 2018 snart tar slut har Holiday Club aktiverat runt 2000 hotellgäster att vara med på 240 gratis aktiviteter under juli och början av augusti.
Läs mer
Lagom till skolstarten lanseras en kampanj som syftar till att aktivera Sveriges barn och föräldrar. Med initiativet #bekämpastillasittandet vill sportkedjan Stadium inspirera både vuxna och barn till ett aktivt liv samt erbjuda en aktivitetsväska till landets alla förstaklassare.
Läs mer
Gravida med typ 1-diabetes löper en högre risk att få barn med hjärtmissbildning. Risken är störst för kvinnor med en hög blodsockernivå under den tidiga graviditeten. Det visar en ny studie av forskare från Karolinska Institutet och Sahlgrenska Akademin som publiceras i BMJ.
Läs mer
En stor hälsoundersökning i Västerbotten följer barn från graviditet och födelse till sju års ålder.
Läs mer
För vissa nyförlösta kvinnor med diabetes typ 1 blir situationen övermäktig, och mer stöd måste till, visar forskning vid Sahlgrenska akademin.
Läs mer
Många kvinnor är inte förberedda på att den rutinmässiga kontrollen för livmoderhalscancer ska visa på cellförändringar. Mer information och gärna muntlig sådan skulle minska ångesten, visar en studie vid Linnéuniversitetet.
Läs mer
Över 500 000 barn är tillbaka på förskolor runt om i landet och höstens förkylningstider drar igång. Tvätta gosedjur och snuttefilt och tänk på att hålla barnets naglar kortklippta, det är några av knepen för att slippa allt för många sjuk- och vabbdagar i höst.
Läs mer
Var tredje tolvåring i Sverige har karies. Kan vi bedöma vilka som riskerar utveckla karies eller inte, går det att skräddarsy förebyggande behandlingar, menar tandläkaren Anna Senneby, vid Malmö högskola. Att mäta syratoleranta bakterier på tandytorna kan vara ett sätt.
Läs mer
Barn som exponerats för bly klarar sig sämre i skolan och har en ökad risk för kriminalitet. Det visar ny forskning från IFAU, gjord av forskare vid IFAU och Stockholms universitet.
Läs mer
För att få positiva hälsoeffekter bör unga ägna minst 60 minuter per dag åt pulshöjande motion och träning, enligt rekommendationer från den svenska läkarkåren. En nationell studie som använt rörelsemätare visar att endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når den rekommendationen.
Läs mer
Det vanligaste kombinerade p-pillret i Sverige har negativ inverkan på kvinnors livskvalitet. Det visar en undersökning av 340 kvinnor i åldrarna 18-35 år. Däremot gav pillren ingen ökning av depressiva symptom.
Läs mer
Barn som undviker mjölk, fisk, ägg eller vete på grund av födoämnesöverkänslighet har inte sämre livskvalitet jämfört med jämnåriga som äter normalkost, enligt en avhandling från Umeå universitet. Men rädslan för allergiska reaktioner gör att de ibland fortsätter undvika livsmedlet, trots att diagnosen inte är korrekt.
Läs mer
Direkt när bebisen kommit ut kommer din kropp att börja producera mjölk för att ge näring åt ditt barn. Att brösten blir hårda och ömma hör till, men är ett övergående skede. Var noga med hur du sitter när du ammar och att bebisen får rätt tag om bröstvårtan för att undvika såriga bröstvårtor och onödigt ont.
Läs mer
Alla som gått igenom en graviditet och förlossning har fått höra att det är viktigt att knipträna för att slippa inkontinens och urinläckage. För många blir det nog lite si och så med den där träningen, vilket dels kan bero på att det är ganska svårt att komma på hur man gör men också för att det är svårt att komma ihåg att träna dagligen.
Läs mer
Neuroblastom är den tredje vanligaste cancerformen hos barn. De flesta insjuknar före två års ålder och i Sverige drabbas ett tjugotal barn per år. Ny forskning ger förhoppning om bättre behandlingar i framtiden.
Läs mer
Störd sömn i ungdomen kan leda till känslomässiga problem i medelåldern. Det kan också utveckla nedstämdhet på kortare sikt och dessutom att man utvecklar en oro för framtida katastrofer. Det visar Nanette Danielsson i en doktorsavhandling vid Örebro universitet.
Läs mer
Åksjuka beror på att balanssinnet blir förvirrat. Bra råd är att vara utvilad, andas frisk luft och sitta långt fram i bilen eller bussen.
Läs mer
Varje år får knappt 500 svenska kvinnor livmoderhalscancer medan betydligt fler, ungefär 30 000 kvinnor, får besked om att de har ett misstänkt förstadium till sjukdomen. Att upptäcka och behandla cellförändringar i ett tidigt stadium är viktigt för att skydda kvinnor från att utveckla livmoderhalscancer.
Läs mer
Karolinska Institutet har tillsammans med några forskare sammanställt en lista på de nio vanligaste farorna som man riskerar under sommaren. Och hur man undviker dem.
Läs mer
Att undersöka dina bröst regelbundet kan öka dina chanser att upptäcka eventuella förändringar i tid.
Läs mer
Nu är den här, i år igen. Läs på och var beredd.
Läs mer