Barnsidan - Varför är mamma alltid trött?
Meny

Runda arkivet > Krönika > Varför är mamma alltid trött?

Varför är mamma alltid trött?

Publicerad: 2004-01-18
Mamma är alltid trött klagar femåriga dottern. Ja det är underligt – mamma är alltid trött, grinig, sur eller tjatig. Men ändå är mamma bäst… Bäst på att städa, bäst på att laga mat.

Man kan ju bara äta maten om mamma lagat den, annars är den mycket misstänkt i hennes ögon. Bara mamma kan lägga upp maten, dela den och hälla upp dricka. Tjata om att den ska ätas. Att hon ska sluta prata och äta istället. Tjata, böna och be om att hon ska äta upp. Till slut hota om hon inte äter i alla fall lite mat och slutar prata. Lika bra att mamma tar undan talriken också hon är ju ändå bäst.

Bäst på att tvätta men ändå finns aldrig de kläder osm hon skulle ha just den dagen rena… Bäst på att tjata på barn om att städa sina rum, tjata lite till och sen tillslut i raseri städa själv… Bäst på att pussa såriga knän och hämta, klippa till och sätta plåser på sår som för länge sedan läkt. Bäst på att lägga barn som absolut inte är trötta.. Hämta vatten, läsa saga, sätta på saga i bandspelaren, byta saga igen, hjälpa på toa, hämta mer vatten. Tillslut bli arg för att efter tre timmars nattande och spring sover barnet fortfarande inte och kommer smygande bara för att berätta en sak som hände på dagis för tre dagar sedan och som redan berättats om fem eller sex gånger. Samtidigt som hon håller på att natta bebisen som vill att mamma ska ligga brevid för att hon ska kunna nya henne i ansiktet medan bebisen somnar. Samma sekund som bebisen somnat ställa sig med tvätten som inte hunnit strykas under dagen samtidigt som hon försöker titta på nyheterna på tv..

Bäst på att förlåta och smälta som smör i solsken när dotter kryper upp tätt intill och viskar ” vi kan väl vara vänner mamma, jag är din vän i alla fall och jag älskar dig”. Bara mamma duger när det är väckningsdax. Mamma är jättebra att gnälla på.. ”Stick.. Jag är trött…. jag får solen i ögonen….” Väcka tre gånger med samma skrik och vrål… Tillslut tappa tålamodet och säga till på skarpen att NU går du upp….. Mamma är jättebäst på att leta fram fel kläder på morgonen. Inte kjol, inte byxor, inte klänning…. ”Ska du gå till dagis i pyjamasen då ??” Ilsken blick från sängen. ”Du e dum mamma…” Just de kläderna hon ville ha är självklart inte tvättade varpå man får ett snutigt svar ”tvättar du aldrig eller?” Det enda som hon kan tänkas ha på sig är finklänningen som självklart är ostruken… Så blir vi ovänner….. Det slutar med att hon själv letar upp ett par rosa byxor, en röd tröja och oranga strumpor.. Mamma orkar inte ens protestera.

Mamma är bäst på att leta fram fem olika brödsorter innan man hittar ett som passar unga fröken. Och pålägget som hon skulle ha är självklart slut. Mamma är bäst på att tjata om tandbostning, hårborstning och tvättning… ”Ja man måste byta trosor varje dag !” ”Man måste ha jacka på sig fast solen skiner det är inte sommar i april..” Bäst på att säga hejdå på dagis till en tjej som redan för länge sedan sprungit iväg och börjat leka med sina kompisar som är mycket roligare än mamma. Mamma kör ju bara hem och leker med lillsyrran tycker hon..

Mamma kör hem och lägger en övertrött lillasyster som skriker i 20 minuter innan hon kommer till ro efter morgonens tjatfest. Medan babyn sover, lägga in tvätt i maskinen, ren tvätt i torktumlaren, stryka och vika det som är torrt. Dammsuga huset, torka golven. Plocka undan efter frukosten som finns kvar på bordet. Fylla diskmaskinen.. Sätta sig tre minuter framför datorn för att koppla av… Oj har babyn redan sovit färdigt??? Mata, leka med och byta på babyn. Sätta på nya kläder för de gamla är nerdreglade. Sätter henne i gåstolen. Gör färdigt i köket och bädda. Sen vill den lilla ha uppmärksamhet igen. Oj är klockan redan så mycket, dags att hämta på dagis… Ytterkläder på en protesterande baby och iväg till dagis…

”NEJ jag vill inte hem !!! Vill vara kvar på dagis. Det är inte roligt hemma…” Tjata tigga och be om att hon ska ta på sig ytterkläderna och följa med… ”Jag kommer om jag får glass”.. Mamma suckar och ger till slut med sig. Men ändå är det bara mamma som kan hämta på dagis ingen annan duger. Mamma är ju BÄST. Hem fixa mellanmål. Vara med i leken mamma är ju bäst på att vara med eftersom hon inte protesterar när man inte får säga och göra vad man vill i leken. Mamma är ju bäst på att ringa efter kompisar när mamma inte orkar leka mer. Mamma är bäst på att trösta när bästa kompisen sviker. Mamma är bäst på att åka till stan och fixa grejer gå på BVC, Br och allt annat som måste fixas. Mamma är jättebäst på att roa en uttråkad femåring samtidigt som bebisen ska ammas, bytas på och läggas.

Hon kräver ju sin lilla uppmärksamhet, för henne är ju mamma också bäst. Tills pappa kommer hem i alla fall. Då är han bäst så länge som mamma är inom synhåll. Resten av familjen kommer hem och det är läxdags. Hjälpa med olika sorters läxa, franska, engelska och svenska.. ”Jamen du är ju så bra på det…” Medan femåringen vill att mamma ska vara med och leka och bebisen helst vill att mamma ska bära runt henne.

Maken kommer hem och frågar vad vi gjort under dagen innan han sicker iväg till ett nytt jobb, projekt eller innebandyträning…… ”Nej ingenting speciellt……”

Femåringen undrar ”mamma varför är du alltid trött??” Ja det kan man undra - mamma är ju bäst.

Skrivet av: Pernilla Lagerquist
Pigg glad och ett enormt tålamod... Fast inte med mig själv ... eller min man... barnen ibland... kompisar...oftast..... Eller lite tålamod *ler*


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiosju med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
johan (2015-01-31 20:06)
Betyg: 3
Ja, men även pappor kan vara trötta då det gjort allt enligt ovan.
Tina (2009-05-27 09:50)
Betyg: 5
Helt klockrent, mysigt är det dock, men sant!
Annica Bark (2004-06-10 12:10)
Ja varför är mamma alltid trött, den frågan har jag fått ofta av hela familjen. :D

Bra skrivet, man känner verkligen igen sig.
Sirpa (2004-01-18 22:51)
Betyg: 5
Hej Pernilla!
Du ÄR bäst..vi mammor har ju en fantastisk förmåga..att ställa allt till rätta(el tvärtom..hihi)
Mycket bra skrivet!
Kramar till dig!//sirpa


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook