Barnsidan - Sökes: ärlig och sann vardagsmamma
Meny

Runda arkivet > Krönika > Sökes: ärlig och sann vardagsmamma

Sökes: ärlig och sann vardagsmamma

Publicerad: 2004-10-26
Sclagerdrottningen Charlotte Nilsson fick barn ungefär samtidigt som mig. Hon förföljer mig därmed i tidningar och övrig media och det enda som händer är att jag blir mer och mer irriterad. Är det det som är syftet?
Sökes: ärlig och sann vardagsmamma som kan ingjuta lite jävlaranamma i oss andra trötta vardagshjältar.

Jag har för första gången i mitt, oftast ödmjuka och oavundsjuka, liv och sinne fått känslan av att jag skulle vilja putta omkull en människa. Bara sådär lite grann, så att hon är tvungen att ta ett steg åt sidan med sina blanka stilettklackar. Ett steg åt sidan, rätt ner i decimeterdjup lervälling. Jag skulle såklart be om ursäkt, men bära med mig en triumfens känsla därifrån. En känsla som fullkomligt skriker ut:

-Det där är rätt åt dig!

Bakgrunden ser ut som följer:
Jag har nu i en vecka genomlidit en trailer på en av våra digitalt sända kanaler. Ett program om att vara förälder och ynnesten att ha barn i sitt liv. I denna trailer får schlagerdonnan Charlotte Nilsson, och också motivet för min knuff, frågan om hur hon tycker att det är att ha barn. Glättigt, och utan att tveka över vilken verkan hennes svar och medverkan gör för Sveriges alla trötta mammor, svarar hon:

-Mysigt! Jättemysigt!

Är det sömnlösa nätter, strulande amning, läckande bröst eller mörka tankar om barnets framtid hon menar? Kanske är den nya kroppen hon avser, kroppen som gett vika för diverse dragningskrafter åt alla möjliga håll och på det ingen tid att ta sig till varken gym eller likvärdigt motionsutrymme. Avsaknaden av egen tid för vare sig klippning eller cellprovtagning, är det detta hon vill framhäva med sitt påstående? Eller, det faktum att dina arbetskamrater, åtminstone i ditt mammaluddsstinna huvud, inte verkar sakna din arbetsinsats överhuvudtaget.

-Vikarien fungerar jättebra!

Hon har en man som kan ta jobbiga nätter. Det är mysigt! Hon har tid och pengar att jobba tillbaka sin kropp. Det är mysigt! Hon har, återigen, en man som kan ta hand om sonen när hon klipper sig, fixar naglar och shoppar kläder. Det är ju jättemysigt! Hon fortsätter sitt yrkesverksamma liv, det hon verkar tycka vara det roligaste hon vet. Det är mysigt! Detta yrkesverksamma liv genererar förmodligen dessutom lite mer än en vanlig föräldrapenningsinkomst och det är väl mysigt! Hon har sin son med sig på jobbet! Det är jättemysigt!

Hon underhåller svenska folket och mitt ilskna och smått avundsjuka humör.

Det sistnämnda är INTE mysigt!

Nej, låt mig putta omkull henne i rännstenens lera och plocka i stället fram en mamma som vi kan känna igen oss i. En mamma som mitt i trötthet, kräk och läckande bröst samtidigt kan plocka fram det mysiga i att vara just mamma och ynnesten med barn. En mamma med ungefär samma förutsättningar som vi andra. Jag behöver inte glamour, manikyr och spegelångest. Jag behöver en schysst och medmänsklig klapp på axeln, en klapp som sprider sig till en stolt och rak ryggrad som timtals bär på det underbaraste som finns.

Det vore mysigt, och dessutom ärligt och sant för de flesta av oss!

Skrivet av: Anneli Karlsson
Mälardalsbo med kreativ hjärna som lätt blir uttråkad. Älskar det skriva ordet, och att skriva det! Tycker att humor är förlösande, men kan ibland bli för ironisk, måste passa mig! Mamma till busfrö född i slutet av 2003. Gillar skarpt mode, inredning, matlagning och allsköns skapande.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittioett med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Annette G. (2004-11-07 16:17)
Betyg: 5
Underbart skrivet! *applåder*

Bara tanken att våra barn matas från media med detta vad jag ser som onaturliga liv redan från små gör mej illamående. Det är en utmaing för oss föräldrar att visa dem att det ytliga glamorösa är inget eftersträvansvärt utan att glädjen och lyckan finns i de små nära tingen.
Adamsmamma (2004-11-07 10:39)
Betyg: 5
Åh, Annelie du slår huvudet på spiken. Jag grät när jag läste din krönika; jag har precis grälat på min man över hur j-a trött jag är och att jag inte gör annat än plockar, tvättar, städar, diskar, stryker osv medan han glider på en räkmacka genom vårt familjeliv. När man sedan läser en intervju med en schlagersångerska som vill verka så himla klämkäck då skrattar eller gråter man. Det var länge sedan jag skrattade gott och hjärtligt sånu gråter jag istället!
Du får även av mig en vänskaplig klapp på axeln och en jättekram för att du är stolt över att vara den du är, fortsätt med det.
Mimmi Forsberg (2004-10-27 17:51)
Betyg: 5
Du har verkligen läst mina tankar=)
Det som stör mig mest är faktiskt att man skulle vilja göra det dagligen med flera sk mammor som tycker allt e så himlans mysigt o bra, att barnen sedan överlämnas i andras vård det bekommer dom inte, utan det anser de vara deras rättighet...Dunkar huvudet i den gamla eken o ber om mirakel att en moder till flera barn uppenbara sig från den tiden eken var ung.Som ler medgörligt, ger mig en knuff i sidan o fnyser åt de som bara antar att barn är statusprylar....
Nää mitt liv som mamma e verkligen den bästa realityserien som går idagens läge..o det bästa jag o mina barn har huvudrollen o där finns det inga reklamavbrott med tex Edet pappersreklam eller "snyggJohan på ICA"....
Ulrika Johansson (2004-10-26 18:23)
Betyg: 5
Gud så bra! Du kan få den där klappen på axeln av mig, totalt oglamorös mamma med både bristningar o hängbröst, utan egen tid o som inte ens kommer ihåg vad jag tycker om för färg längre. *ler* Vi behöver vanliga supermorsor som städar o tar hand om tvätten o som ser ut som en människa o inte en docka, där det viktiga inte är glamorustatusen (som jag personligen är så fed up with) utan hur man tacklar dom vardagliga problemen. Men när du petar, var försiktig så du inte knäcker nåra naglar hörru! *S*


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook