Barnsidan - Kvinnans ideala ålder?
Meny

Runda arkivet > Krönika > Kvinnans ideala ålder?

Kvinnans ideala ålder?

Publicerad: 2004-09-30
Åldersapartheid, ättestupans återupprättande eller lite vanlig morgonångest?
Morgonhumöret var lågt redan från start. Kaffet alldeles för svagt och sonens vilja alldeles för stark i den tidiga onsdagstimmen. Sammanfattat kan sägas att det var en alldeles vanlig, underbar vardagsmorgon.

Köksteven sände ut sina pigga, käcka och rosenkindade röster och mitt sömndruckna huvud lyssnade bara med det ena örat, då det andra var upptaget med att tolka mystiska barnljud från hallen.

Plötsligt sliter sig det senast nämnda örat till teven. Något intressant krävde total hörselkoncentration. En ny bok hade lanserats. En bok om kvinnor, flickor och roller vi har i samspelet med varandra. Och män! Inget nytt under solen, men alltid lika intressant.

Jag fortsatte mitt aktiva lyssnande, sonen var nämligen inom synhåll, då plötsligt ett citat droppas. Eller droppas? Jag tyckte mig höra ett jätteplask i morgondimman!

Man hade frågat människor i olika delar av världen om kvinnans ideala ålder. Ja, nu ska det ju erkännas att jag inte har fullt klart för mig bakgrunden till det hela, men det som kommer är klart upprörande! Nåväl tillbaka till, den av mina öron uppfattade, statistiken.

I japan svarade man 70 år, i USA svarade man 32 och i Sverige, det demokratiska och ack så jämställda Sverige, blev svaret 21 år.

Jag är självklart nyfiken på var, när och hur frågan ställdes, vilka som överhuvudtaget fick frågan och hur resultat har bearbetats. Om vi ändå bortser från den bakgrundsfaktan, vilket dessutom gör mitt resonemang mer uppseendeväckande och intressant, så blir jag heligt förbaskad.

Heligt förbaskad över att den svenska idealkvinnan enligt morgontevens, och min egen, tolkning av svenskarnas svar är en osäker och ej färdigutbildad 21-åring med endast nervositet i plånboken och ett välanvänt clerasilstift i den tighta jeansfickan.

För det var väl ändå så dom menade att svaret skulle tolkas? Det var väl inte så att jag faktiskt gått rätt i fällan som dom gillrat denna tidiga onsdagsmorgon. Reaktionsfällan!

En mastodontreaktion från en hyfsat säker och välutbildad 31-åring med några tjugor i plånboken och ett mer än välanvänt cliniqueläppsstift i den tighta jeansfickan.

För egentligen är det ju ingen större skillnad. Det mesta handlar om differenser i erfarenhet, inkomst och hur vi påverkats av jordens dragningskraft. Rätt kraftig sådan här i Mälardalen arla onsdagsmorgnar, skall tilläggas. Och avgörande är dessutom hur tidigt på morgonen detta går upp för oss. Ju tidigare, desto sämre skärpa på logiken.

Förutom att jag nöjt inser att jag blivit äldre, att jag gick rätt i den gillrade åldersfällan och kanske inte riktigt platsar i den av okända utredare skapade mallen, så gör detta resonemag mig oerhört ont. Ont att förutom redan upptäckta brister i det demokratiska och ack så jämställda Sverige också få svaga men tillika bevis för att vi dessutom har drabbats av åldersapartheid.

Dags att röja sly kring ättestupan?

Skrivet av: Anneli Karlsson
Mälardalsbo med kreativ hjärna som lätt blir uttråkad. Älskar det skriva ordet, och att skriva det! Tycker att humor är förlösande, men kan ibland bli för ironisk, måste passa mig! Mamma till busfrö född i slutet av 2003. Gillar skarpt mode, inredning, matlagning och allsköns skapande.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettionio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Gerd Karlsson (2004-09-30 08:37)
Betyg: 5
Mycket bra skrivet. Roligt, underhållande och lite trist.
Speciellt trist när man passerat bäst före datum med ganska många år.

Fortsätt skriva på ditt finurliga och humoristiska sätt.
Det gör många glada


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook